Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trwałość foli do obklejania aut

kowal1608
23-03-14, 17:26
Witam mam pytanie skierowane do osób które zmieniły kolor swojego auta poprzez obklejenie go folią.
Mianowicie chodzi mi o trwałość tego wynalazku w codziennym użytkowaniu auta jak się to sprawuje w naszych warunkach atmosferycznych lato zima wiadomo daje mocno popalić jak taka folia to wytrzymuje ? czy przy codziennym użytkowaniu auta i wystawianiu go na każde warunki atmosferyczne bo nie jest garażowane taka folia daje rade? czy ona nie zacznie się odklejać lub tracić swój kolor.
Chciał bym żeby folia parę lat na aucie była i zastanawiam się właśnie jak jest z trwałością tego , oczywiście chodzi mi o folie tej najwyższej jakości typu 3M.

sensej
23-03-14, 20:02
miałem obklejone lusterko czerwonym matem- po 2 wakacyjnych miesiącach zrobił się różowy od promieni UV

Młody ŁDZ
23-03-14, 20:12
Panowie !

OKLEJANIA

bObOrObOl
23-03-14, 20:21
Mam 2.5 roku folię KPMF. Wygląda jak nowa, parkuję pod chmurką, przebieg roczny ok. 20 tys. km.

Poleciało z tapatoka na hateciaku.

sensej
23-03-14, 20:32
zawsze miałem jedynke z dyktand :P
czyli folia folii nie równa

Labed2007
23-03-14, 23:40
Jakość folii to jedno. Trzeba jeszcze ją odpowiednio nakleić. Jak będzie za mocno naciągnięta w niektórych miejscach lub przegrzana podczas montażu, to nawet dobra folia długo nie wytrzyma.

Malasander
24-03-14, 16:45
Też mam podobny zamiar, żeby nie śmiecić spytam tutaj. Mój lakier jest w słabym stanie, głębsze rysy, wgniotki od gradu, itp. Jak taka folia radzi sobie ze szpachlą? Jaki koszt +/- jest obklejenia sedana?

bObOrObOl
24-03-14, 17:34
Od zawsze myję auto na ręcznej myjni, nie wiem jak wygląda sprawa z automatyczną.
Przed oklejeniem były robione poprawki lakiernicze, nic nie wyłazi.
Zapłaciłem 3200 z fakturą, ceny (przynajmniej w Wawie) chyba nadal oscylują ok. tej kwoty.

Labed2007
24-03-14, 21:11
Też mam podobny zamiar, żeby nie śmiecić spytam tutaj. Mój lakier jest w słabym stanie, głębsze rysy, wgniotki od gradu, itp. Jak taka folia radzi sobie ze szpachlą? Jaki koszt +/- jest obklejenia sedana?

Najlepiej będzie użyć szpachli z włóknem szklanym, w miejscach gdzie trzeba jej dość dużo nałożyć. Natomiast resztę(szczególnie maskę którą grzeje silnik) zrobić szpachlówką z pyłem aluminium.

Dealer
24-03-14, 21:14
boborobol, rozbierali samochód do oklejania? Wnęki masz zrobione?

bObOrObOl
24-03-14, 21:47
Nie rozbierali samochodu, tylko szyby wyjmowali. Wnęki nie są oklejone, podobno wnęki dobrze jest psiknąć plastidipem. U mnie nie było potrzeby, bo lakier jest też czarny.

Dealer
25-03-14, 19:45
szyby?? Które po co??:) Niestety żadko która z firm zdejmuje zderzaki, czy chociaż dokładki i niestety efekty tego są widoczne:( Nie licząc samochodów które są oklejane tym samym kolorem co kolor karoserii.

lamini16
29-03-14, 00:00
potrzebuje pomocy odnośnie mojego civica VII sedana w srebrnym kolorku, jak uważacie co by mi pasowało pod kolor ja myślałem nad Carbonem, czarny połysk odpada, oraz wszelkie maty, zmieniam teraz maskę, gdyż stara pordzewiała już troszkę, a druga natomiast jest porysowana i trzeba ją trochę poszlifować, a że nie stać mnie w tej chwili na malowanko to wymyśliłem taki sposób. Maskę zamierzam malować za rok, półtora a teraz potrzebuję na chwile okleić folią, tylko pytanie jaką, żeby to w miare wyglądało?

bObOrObOl
29-03-14, 07:51
szyby?? Które po co??:) Niestety żadko która z firm zdejmuje zderzaki, czy chociaż dokładki i niestety efekty tego są widoczne:( Nie licząc samochodów które są oklejane tym samym kolorem co kolor karoserii.

Zderzaki, listwy - były zdejmowane. A szyby chyba dlatego, że też tam od razu przyciemniałem :)

Sebek_WWL
30-03-14, 14:44
pytanie z innej beczki czy ktoś lakierował bezbarwną folie carbon macie jakieś zdjęcia jak to wyszło?

Robkoo
01-04-14, 00:07
podepnę się od temat, niepotrzebnie założyłem nowy. Jakiej firmy folię kupić do oklejenia dachu w jajku ? Chodzi mi o zwykłą folię czarny połysk, żaden karbon

mixmix
02-04-14, 08:20
podepnę się od temat, niepotrzebnie założyłem nowy. Jakiej firmy folię kupić do oklejenia dachu w jajku ? Chodzi mi o zwykłą folię czarny połysk, żaden karbon

3m i oracal są najlepsze. Ja mam 3m już drugi rok i nic się nie dzieje z tym. Warunki atmosferyczne, słońce - nic. Ale mam czarny mat. Nie wiem czy na czarnym połysku nie będzie widać jakiś micro rysek.