PDA

Zobacz pełną wersję : drgania samochodu

sielka82
04-05-08, 10:59
Witam. Czy ktoś moze spotkał sie z drganiami samochodu wiekszej predkosci? Przenosza sie one na kierownice która cała drga.
U mnie takie drgania występuja po przekroczeniu ok 100 km/h. Czasami jest to przy 110 a czasami przy 140. Wydaje mi sie ze drgania te pochodzą właśnie gdzies z okolic lewgo przedniego koła.
Czy moze to być spowodowane tym ze ta tulej wahacza jest uszkodzona? (patrz zdjecia). Zaznaczam ze koła są wyważone. A moze ktoś ma jakiś inny pomysł??? Co jeszcze sprawdzic???

http://images24.fotosik.pl/207/877467bbce2d2ff3m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=877467bbce2d2ff3)
http://images34.fotosik.pl/240/cac221338e35fdb1m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cac221338e35fdb1)

Snajper_NSK
05-05-08, 08:44
Ja też miałem drganie kierownicy powyżej 80 km/h i też zakładałem ze mam koła dobrze wyważone. Okazało się, że jednak nie były dobrze wywazone bo wulkanizator, który mi zmieniał opony miał rozkalibrowaną wyważarkę. Pojechałem do solidnego warsztatu i pokazali mi jaką miałem "niedowagę" na obu przednich kołach. Jesli jesteś w 100% pewien, że to nie kwestia wyważenia to nie będę się mądrzył bo trudno mi powiedzieć co moze być przyczyną....

jacektp
05-05-08, 09:24
Przyczyną mogą być również opony (pozornie w dobrym stanie)

Kras
05-05-08, 09:46
Dokładnie. Niektórych opon po prostu nie da się wyważyć. Mogą być zwyczajnie krzywe (co wychodzi dopiero pod obciążeniem, więc na maszynie wszystko jest super). Albo choćby niechlujnie nałożone na felgi bo się warsztatowi robić nie chciało.

Kiedyś pogadałem sobie dłużej z jednym fachmanem i stwierdził, że na maszynę to można nawet kwadratową oponę założyć (gdyby istniała) i da się tak wyważyć żeby wyszły zera. Wszystko zależy od tego jak dokładnie pracował będzie człowiek.

Leeo
05-05-08, 13:49
Dobrze prawia, sprawdz opony, nawet super wygladajaca opona moze dawac takie dolegliwosci, sam tak mialem. Co do kalibracji wywazerek, to tez mialem okazje sie przekonac, ze niktorzy wulkanizatorzy leca ostro w coca jambo i wywazaja na zlym sprzecie.. A zeby Cie juz totalnie zakrecic, to kiedys w swoim angliku 5D mialem nowki kola, nowki alusy i wlasnie rozpieprzone tuleje z tylu i tez odczuwalem drgania. Aha, wg wulkanizatorow jakiekolwiek drgania moga byc tylko przez przednie kola, wiec sprawdz je w pierwszej kolejnosci, np zamien z tylem, czy cus ;]

Cobweb
05-05-08, 14:51
potwierdzam mi tez goście założyli i wyważyli nowe gumy - tylko jakoś zapomnieli dodać (albo opuszczali osłonę to nie widzieli) ze jedna bije.. dopiero się okazało jak podjechałem sprawdzić temat do gościa który wyważa koła na aucie (razem z tarczą itd) ... wyszło ze opona jest jajo
niestety ...

w dodatku dodam ze bridgestone re50a (tyle ze made in France)

Mr_Harry
05-05-08, 14:57
Wymień te gumy - koła chodzą na boki nawet 1 cm. Miałem to samo, po wymianie jest lepiej. Można kupić same tuleje oczywiście tylko oryginały wchodzą w grę.
Pozdr.

sielka82
05-05-08, 22:11
żeby bylo smieszniej to wlasnie mam nowe opony i nowe felgi...
wymienie ta tuleje bo i tak jest do wymiany , a jak nic nie da to pobawie sie w kolejne wywyazanie kol tylko w jakims innym warsztacie (chociaz z tym co wywazalem nigdy nie mialem problemów)

jackon
12-05-08, 21:50
Ja miałem nieco skrzywioną felgę. W 3 warszatach mówili, że to nie może powodować drgań, dopiero w czwartym facet miał serce do swojej roboty i jakoś "wpłynął" na tą felgę i od razu było OK

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2008 ]
Ja miałem nieco skrzywioną felgę. W 3 warszatach mówili, że to nie może powodować drgań, dopiero w czwartym facet miał serce do swojej roboty i jakoś "wpłynął" na tą felgę i od razu było OK

cinioo
17-05-08, 12:23
problem moze też tkwic w tarczach jeśli używasz zammienników. mimo że w miare nowe. rozgrzane po kontakcie z woda traca osiowośc. pozdrawiam

Bootsy
17-05-08, 14:49
No właśnie ja wymieniłem oponki na hydraxery i pewnie są źle wyważone bo zaczęło mi też drgać przy dużych prędkościach. Wcześniej nic takiego nie miało miejsca, więc podejrzewam, że "zawalił" pewnie "jojo oponiarz"

Jadę z reklamacją w te pendy hehe :djablek:

lukas-comp
17-05-08, 21:15
Opony wywazales ? Przy transporcie mogla sie gdzies felga uszkodzic i tez bedzie opisany problem wystepowac. Generalnie cos z kompletu: opony/felgi musi to powodowac.

Bootsy
17-05-08, 21:36
Nie zmieniałem felg tylko same opony. :)

lukas-comp
17-05-08, 23:11
aa to przepraszam :) a jak zmieniena bylo to dobrze zostaly wywazone kola ?

Bootsy
18-05-08, 12:07
Alarm odwołamy hehe coś mi się wydawało wszystko już oki. Wczoraj poszalałem na prostej :) i nic nie drga :)

agent
19-05-08, 10:35
coś mi się wydawało
Dobre, dobre :)