PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy od Hondy (check engine)

Mailo
22-03-14, 19:53
Witam wszystkich ! Nie tak dawno temu kupiłem Hondę Civic V Coupe z silnikiem d15b7 ;) Jestem mega zadowolony ale rozchodzi mi się mianowicie o jedną rzecz.
Wyskoczył mi dzisiaj "Check Engine" zgasiłem auto i problem się nie powtórzył. Dodam, że jechałem przez dużą wilgoć a czytałem "że czujniki mogą poprzez kontakt z wilgocią puścić 1 zły sygnał do kompa i to wystarczy do wyświetlenia kontrolki"

Przepraszam jeżeli był już temat (a raczej był) ale dzisiaj mój internet chodzi takim tempem, że wyszukiwanie trwa wieki...

PS.
(Jeżeli macie przydatne linki dla nowego właściciela tej pięknej marki to poprosiłbym ;) )

Pozdrawiam ;)

vrrs
22-03-14, 23:41
Na początek zrób samodiagnostykę: http://forum.samnaprawiam.com/elektryka-jak-odczytac-blady-z-komputera-civic-v-gen-vt641.htm

Jak będziesz wiedział jaki masz błąd to będzie prościej coś Ci poradzić.

LechuLK
23-03-14, 02:21
Jak masz Check to możesz wykasować wyjmując bezpiecznik ECU 15A bodajże lub odpiąć akumulator na chwilę 30 sek jeżeli to był jakiś błąd odczytu. Jeżeli błąd się znowu pojawi wtedy możesz sprawdzić jak kolega wyżej podał jaki to błąd.

Mailo
23-03-14, 09:32
Z tego co dzisiaj zaobserwowałem Check wyskakuje gdy silnik się rozgrzeje. Jeżeli odpalę go ponownie kontrolka już się nie zapala.

piotreek23
23-03-14, 11:06
Zrób samodiagnostykę...bo tak to jak byś poszedł do lekarza i powiedział:
"Panie doktorze jak dużo chodzę to mnie w kolanie napierdala...ale jak pójdę wstać i rano wstaje to już mnie nie boli...może pan jakieś leki na to przypisać??? Czekam na recepte panie doktorze?!!"

Mailo
23-03-14, 12:38
Zrobię, zrobię bo wolę mieć pewność co do problemu ;)

piotreek23
23-03-14, 21:13
Jak będziesz miał kod usterki to będzie wiadomo co się spier***

LechuLK
24-03-14, 00:11
Z tego co dzisiaj zaobserwowałem Check wyskakuje gdy silnik się rozgrzeje. Jeżeli odpalę go ponownie kontrolka już się nie zapala.

Podejrzewam, że może to być sonda lambda bo kiedyś tak miałem. Sprawdź wtyczkę, potem zrób samodiagnostykę i będziesz wiedział o co chodzi.