Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d16z7 a czesci z silnika d16z6

norm
03-05-08, 10:55
Witam!

Orientuje się ktoś czy części do d16z7 takie jak uszczelki, uszczelniacze zaworowe itp są takie same jak w d16z6 ? szukałem na forum, ale co temat to inne zdanie... więc jak to jest z tymi silnikami?

pozdrawiam

skolopendra
03-05-08, 11:03
o ile się nie mylę wszystko jest takie samo

norm
03-05-08, 14:13
dzieki ale i tak chcialbym zeby ktos to potwierdzil kto jest pewny

Efyr
03-05-08, 14:27
Nie znalazłem żadnej różniącej się części, a wymieniałem u sibie: rozrząd, napinacz, pompe wody, wszystkie uszczelki na silniku (góra i dół), uszczelniacze, pierścienie, świece.
Ze sprzęgłęm nie jestem pewny, bo u siebie podawałem średnice i ilość zębów, ale u mnie skrzynia jest inna i stąd wolałem podać wymiary i nie sprawdziłęm czy to samo co w Z6
Jedyne co to minimalnie oznaczenie głowicy się różni, ale akurat w tym miejscu nawet Z6 miały różne te ostatnie cyfry, więc wygląda, że wszystko to samo.
A w jakiej budzie masz Z7?

norm
03-05-08, 14:56
w hatchbacku. :)

Dominik_bb
04-05-08, 14:05
kazda D-seria SOHC ma te same czesci z małymi wyjatkami d13

Efyr
04-05-08, 14:32
Część rzeczy jest wymienna, ale jednak sporo różnych, wymienie te które mi teraz się przypomną: inne uszczeli pod kolektor ssący, przepustnicę, uszczelniacze wtrysków, pasek rozrządu, inne pierścienie, tłoki, korby, uszczelniacze pod obudowę rozrządu, inne zawory, uszczelka pod pokrywe itd

norm
04-05-08, 14:49
czyli pasek, i uszczelki do silnika nie beda pasowaly do mojego od d16z6 ? :(

Dominik_bb
04-05-08, 15:28
pomiedzy vtecami sa zamienne miedzy sobą PS: co to za silnik D16z7 wiem ze był d16z9 ale z7 ??? :speszony:

norm
04-05-08, 16:45
z7 z tego co wyczytalem to jest to samo co z6 ale na inny rynek czy cos takiego. jeszcze jutro zadzwonie do aso moze oni beda wiedzieli na 150% czy wszystko pasuje.

Efyr
04-05-08, 17:09
Do Z7 pasuje wszystko z Z6, tak jak pisałem w pierwszym poście.
Wyliczyłem co wymieniałem u siebie, a mam Z7 i części te kupiłem jako do Z6 i wszystko pasowało, nie znalazłem żadnej rzeczy się różniącej a wymieniłem praktycznie wszystko.

Zresztą nawet jakbyś chciał coś kupić do Z7, to nic nie dostaniesz. Sprzedawcy nie mają pojęcia o istieniu takiego silnika, katalogi części też o nim milczą. Czyli wszystko kupuje się do Z6.
Dlaczego są różne oznaczenia, nie mam pojęcia

A to co napisałem w drugim poście dotyczy całej D-seri

Lcfr
04-05-08, 19:19
Piszesz:

kazda D-seria SOHC ma te same czesci z małymi wyjatkami d13
A zaraz

pomiedzy vtecami sa zamienne miedzy sobą PS: co to za silnik D16z7 wiem ze był d16z9 ale z7 ??? :speszony:
Czyli po co piszesz takie rzeczy jak nawet nie wiesz, o jakim silniku mowa?
dokształcanie: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25310
Pomiędzy VTEC tez nie sa takie same bo d16z6 to co innego niż b16a2 i co innego niz d15z1 a kazdy z nich ma jakiś system VTEC.
Efyr ma tutaj racje wg mnie w 100%

Część rzeczy jest wymienna, ale jednak sporo różnych, wymienie te które mi teraz się przypomną: inne uszczeli pod kolektor ssący, przepustnicę, uszczelniacze wtrysków, pasek rozrządu, inne pierścienie, tłoki, korby, uszczelniacze pod obudowę rozrządu, inne zawory, uszczelka pod pokrywe itd

Tak czy inaczej nawet w "D" series nie można uogólniać....