PDA

Zobacz pełną wersję : Rozrząd + aparat zapłonowy a VTEC

szogunwawa
02-05-08, 18:04
Pare dni temu miałem wymiane łozyska na wałku w aparacie zapłnowym pech chciał że pod podłączeniu wszystkiego Hania nie chciała palić bo wałek był przestawiony o 180 stopni. Majster chciał ustawiac rozrząd ale zamienił przewody od świec 1 z 4 i 4 z 1. Hania zapaliłą i jeżdzi ale cos nie gra. Jakaś zamulona jest . Mam dziwne uczucie że VTEC załącza się przy 2700 obrotów - takie dziwne szarpniecie . Natomiast znikneło doładowanie ( mam takie wrażenie ) przy 5000 obrotów tak jak miałem wczesniej. Czy to może być wina rozrządu ???? Prosze o pomoc i sugestie

BARTAS998
02-05-08, 19:32
A odczepiales przewody?

szogunwawa
02-05-08, 19:38
naturalnie tak :) jak bym zdjoł aparat i wykręcal świece

BARTAS998
02-05-08, 19:40
no tak, ale czy z aparatu wyczepiales je? Chodzi mi o to czy przewody napewno wpiales tam gdzie powinny byc? Bo jezeli masz tam gdzie byly to czy palec rozdzielacza mozna zalozyc odwrotnie?

szogunwawa
02-05-08, 19:45
tak wyczepiłałem. Potem wsadziłęm je na swoje miejsce ( mam ponumerowane przewody i na aparacie też jest numeracja tyle ze teraz 1 podpięty jest do 4 a 4 podpięta do 1 :)

BARTAS998
02-05-08, 19:53
no dobra, rozumiem, czyli miales podpiete wszystkie tak jak byly kiedys i bylo ok. A nie pamietasz czy palec rozdzielacza mozna zalozyc w druga strone? Bo jak tak to obruc go o 180 i zamien kable jak byly.

jacek_bp
02-05-08, 20:20
Tu nie jest problem w palcu ani w przewodach. Masz po prostu odwrotnie zalozony ten element ktory napedza. Zdejmnij go i zaloz odwrotnie. Ja tak mialem kiedys jak sam rozbieralem pierwszy raz aparat i tez musialem przekladac przewody.
ten element o ktorym o pisze wchodzi w silnik i jest trzymany na walku takim metalowym bolcem.
Palca nie da sie zalozyc odwrotnie, nie ma takiej mozliwosci.

szogunwawa
02-05-08, 20:52
o jakim elemencie mówisz ??? Taki pierścien z dwoma zęmbami co się wsuwa do silnika ? A może chodzi ci o krzywke która podaje iskre na 4 wyjścia kręcąc sie wokół własnej osi

jacek_bp
02-05-08, 21:01
o jakim elemencie mówisz ??? Taki pierścien z dwoma zęmbami co się wsuwa do silnika ? A może chodzi ci o krzywke która podaje iskre na 4 wyjścia kręcąc sie wokół własnej osi

Mowie o tym pierscieniu, jak to nazwales. Wchodzi do silnika, na nim sa linie i musza sie pkrywac. Jak zdejmiesz bedziesz wiedzial o czym mowie.

szogunwawa
02-05-08, 21:02
ok sprawdze to dzięki za info Jacku.

remi_k
03-05-08, 03:21
z...sty mechanik Ci to robił :) przecież w aparacie zapłonowym są jeszcze 3 czujniki, które też w taki sposób oszukujesz o 180 stopni!!! jak mówia poprzednicy, zmień położenie pierścienia, który wchodzi w wałek rozrządu. W manualu napewno znajdziesz co i jak ma być ustawione. pzdr

szogunwawa
03-05-08, 19:45
remi opisz te czójniki gdzie są co i jak?

jacek_bp
03-05-08, 21:12
Te czujniki o ktorych pisze roni sa w aparacie zaplonowym. Jak zle zalozysz ten pierscien to one tez sa przesuniete o 180°, tak wiec odkrec aparat i zaloz poprawnie pierscien.

szogunwawa
04-05-08, 17:22
Taka pierdoła a jednak. Dziś przestawiłęm pierścień o 180 stopni i Hania lata jak nowa. Wielkie dzięki za pomoc chłopaki :piwo2: