Zobacz pełną wersję : Waga koła zamachowego D seri
jak w temacie ile wazy seryjne koło D seri
7,8kg
we wszystkicj silnikach d-serii koło zamachowe waży tyle samo?:confused: nie ma różnicy między np. d14a4 a d16y8?
nie pamiętam dokładnie ale koło w D16Y2 ważyło chyba tyle co napisał crxd16 czyli 7.8 kg, a zamach w D15B7 ważył o jakiś kilogram mniej.
Zainteresowałem się kwestią wagi kołą zamachowego, bo na nowo odżył u mnie temat swapa na d16y8. Wiec pytanie konkretne brzmi: Czy koło zamachowe z mojego d14a4 jest lżejsze niż w d16y8? Czyli inaczej, czy warto je zachwać przy swapie?
A waga seryjnego w B serii ??
W D14A4 miałem coś koło 9kg
W D14A4 miałem coś koło 9kg
Moje seryjne z D14 wazy 7.5kg
Seryjne z D16Z6 ktore mam teraz odelzone wazylo 7.8kg.
Moje seryjne z D14 wazy 7.5kg
Seryjne z D16Z6 ktore mam teraz odelzone wazylo 7.8kg.
Czyli można przyjąć, że różnica miedzy d14 a d16 jest żadna... szkoda...
Jestem pewien że moja seria miała okolice 9kg. Ważone specjalnie przed odelżeniem.
Choć zawsze istnieje mozliwość że któryś z nas ma wagę do dupy :)
kubawojcik
23-02-09, 12:38
Mam d14a3 i przy zmianie skrzyni na S20 i sprzegla jak wyjałem kolo to bylo wyraznie lzejsze (moze nawet 2 kg) od tego ktore kupilem razem ze skrzynia (prawdopodobnie od z6). Niestety nie ważyłem ich :/
Zastanawiam się nad odelżeniem koła zamachowego z b7 i chcę je włożyć do z6. Wie ktoś czy podejdzie mi to koło z b7 bez problemu :o A i ile można zdjąć z wagi, żeby było bezpiecznie :)
Podejdzie bez problemu jak z każdej innej D-serii tylko dla mnie kupowanie tego koła nie ma sensu. Bo jest dokładnie takie samo jak Twoje. Chodzi mi o średnicę sprzęgła. Ty masz w tej chwili 212mm i B7 też ma 212mm.
Nie lepiej odelżyć to co masz teraz ?
Ja mam u siebie koło z D16Z6 odelżone i wyważone na 4.7kg
Nie kupuję drugiego koła, zostało mi po swapie, a żeby auto nie stało, to wyślę do odelżenia to od b7.
W D16Z6 (sprzęgło 212 mm) 7,5 Kg, D16A6 (sprzęgło 200 mm) też 7,5 kg.
w d16a6 byly 2 rodzaje sprzegla 200 i 212, zaleznie od roku w 88-89byly mniejsze a w 90-91 wieksze
we wszystkich dseriach tak bylo. 88-89 mialy sprzeglo 200mm, potem 212mm
duzo z tym roboty?pytam bo mam zamach od d16z6 i sie zastanawiam czy nie odelzyc,pierwszy lepszy mechanik to ogarnie czy lepiej sie udac do jakiegos specjalisty z tym
odelżenie polega na stoczeniu koła na tokarce (który mechanik ma tokarkę?) i, co jest najważniejsze, dobremu wyważeniu stoczonego koła na wyważarce z dużą dokładnością, przy wys obrotach (a to ma mało zakładów)
no wiec kuzwa wlasnie nie ma tak hop:rolleyes:
ziom, przecież nie wszystko da się zrobić samemu w przydomowym garażu :) Daj zarobić innym :)
Jest ludek na alledrogo który robi takie cuda za ~150 PLN-ów, ale nie wiem jak robi, może ktoś u niego robił i Ci podpowie
http://allegro.pl/item589173649_tuning_lekkie_sportowe_kolo_zamachow e_kjs_1_4mili.html
Ja u niego robiłem. Robił mój ziom w D15Z6 sporo przede mną. Zarówno u mnie jak i u zioma nic się nie dzieje. Ja zrobiłem już jakieś 20kkm na tym.
Pierwsze zdjęcie na tej aukcji to jest mój zamach po odelżeniu.
o! no to panowie cos juz wiemy,zaraz zagadam do niego,,dzieki koledzy..
kenny-spoko dam zarobic innym ale musze miec pewnosc ,ze zrobia to dobrze
heh decyzja podjęta Odchudzam zamach :D:D:D:D ciekawe ile to da w Moim D15Z6 z 4-2-1 przelotem na 2 cale i końcowym przelotowym a niedługo dojdzie dolot pewnie simoty 130 pęknie :D Nm tez pójdą do góry :D
a jak wrażenie po założeniu lżejszego zamachu ?
a jak wrażenie po założeniu lżejszego zamachu ?
też chce wiedzieć bo mam zamiar też odchudzić swoje a tak mniej wiecej ile oni je odchudzają?
pytanie to samo co powyzej, jakie wrazenia? :)
ile oni je odchudzają?
seryjne które waży 7,5-7,8 kg odelżają na jakieś 4,6-4,7 kg
moje po odchudzeniu waży ~4,3 kg
Potwierdzam przedmówce.
Moje koło po stoczeniu waży 4,3 kg a przed 7,4, więc sporo schudło.
Odnośnie wymiany to jest trochę roboty, więc opłaca się za jednym sprzęgło zmienić :cool:
dobra wagę już znam a powiedzcie jeszcze gdzie je odchudzaliście i jakie są tego koszta. Co do sprzęgła to też od razu wymieniam i 3 i 4 wrzucam od crx-a także myślę że będzie git:D
no to jak panowie podpowiecie gdzie te koła odchudzacie bo chce sobie zafundować
Misiekemeryt160
16-04-09, 08:05
no to jak panowie podpowiecie gdzie te koła odchudzacie bo chce sobie zafundować
Jest ludek na alledrogo który robi takie cuda za ~150 PLN-ów, ale nie wiem jak robi, może ktoś u niego robił i Ci podpowie
http://allegro.pl/item589173649_tuni...s_1_4mili.html
Ja u niego robiłem. Robił mój ziom w D15Z6 sporo przede mną. Zarówno u mnie jak i u zioma nic się nie dzieje. Ja zrobiłem już jakieś 20kkm na tym.
Pierwsze zdjęcie na tej aukcji to jest mój zamach po odelżeniu.
jedna strona do tyłu. post tees1975 i nastepny Spychu. (strona 3)
dobra dzieki kolego czytałem to ze dwa tygodnie temu i nie skojarzyłem że tam jest napisane dzieki jeszcze raz:D
A czy ktoś zna wage koła zamachowego w D13B2 :?: