Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : łożysko sposób montażu metalowa, gumowa strona

brales
19-03-14, 13:58
Witam

Wymieniam łożysko w zwrotnicy od ek4 wywaliłem już stare łożysko, teraz chce wsadzić nowe ale z jednej strony jest metalowe, a z drugiej strony jakby jakaś guma/plastik chodzi mi o tą jakby obręcz między zewnętrzną i wewnętrzną częścią łożyska, pytanie która strona ma iść w kierunku środka zwrotnicy( od wewnętrzej strony auta) a która na zewnątrz w stronę koła ? stare już wywalone więc nie mam jak porównać.

piroman
19-03-14, 16:32
manual nie gryzie... metalowym do wewnątrz

ma1ster
19-03-14, 21:32
Tarcza hamulcowa na tyle ochrania nam stronę łożyska, że uszczelnienie EPDM jest w stanie odpowiednio uszczelnić łożysko rozdzielając elementy ruchome na szalce wewnętrznej...

Problem pojawia się od strony osady przegubu, gdzie zanieczyszczenia są na porządku dziennym, tam już potrzeba jest zastosować uszczelnienie labiryntowe z EPDM, a jeszcze żeby wygrać z fizyką przemieszczania się zanieczyszczeń, wymagało aby zastosować rozdzielenie toczenia na szalce zewnętrznej...

brales
20-03-14, 19:09
Faktycznie jest w manualu, nawet tam nie zajrzałem bo uznałem, że to podstawy mechaniki o których nikt nie będzie pisał, więc sorry za zawracanie dupy, jako ciekawostkę dodam że łożyska niektórych firm maja dwie strony gumowe

ma1ster
20-03-14, 19:58
jako ciekawostkę dodam że łożyska niektórych firm maja dwie strony gumowe

To nie żadna ciekawostka... Takie łożysko przejedzie dużo mniej kilometrów, a jego zużycie będzie delikatnie odmienne od zużycia łożyska z zakrywą labiryntową...

Powody wyżej opisałem... Żadna szanująca się firma nie zrobi łożyska do tego typu pojazdu, z obu stron zakrytych tylko EPDM.