PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie: Dolot CAI Simota Civic VII 1.4

jaro195
19-03-14, 10:00
Witam zastaniawiam się nad założeniem takiego dolotu do swojej hani i tu moje pytanie czy opłaca się zakładac ten dolot?

http://www.j-parts.pl/sklep-tuning/1047/32/COLD-AIR-INTAKE-HONDA-CIVIC-2001.html

Kolektor wydechowy owinąłbym bandażem.
Tylko czy to się opłaca?

iljash
19-03-14, 11:37
Musisz sie zastanowic czy jest sens :) Bo ladny dzwiek bedzie owszem, ale co do mocy to moze z jednego kunia, maks dwa uzyskasz :) .

jaro195
19-03-14, 23:26
Nie chodzi tu o "kunie" tylko czytałem że trochę zmienia się elastyczność silnika po zamontowaniu dolotu CAI tylko czy ten simoty będzie dobry i czy jak owine bandażem kolektor wydechowy to zmienjszy się temperatura pod maską? Żeby ta rura się nie nagrzewala za dużo żeby nie zamulic silnika? Jakbym chciał krzesać kunie to bym 2.0 EP3 kupił :-D

osc93
19-03-14, 23:37
Siemasz, co prawda mam ep3 i własnie CAI rurę simoty z filtrem itg naprawde dół sie poprawia zresztą jak i góra do tego bardziej chropowaty dźwięk dochodzi do tej wiertarki :)fajnie.., mod jak najbardziej na + zwłaszcza ze nie duża kasa tylko minusem jest to ze ograniczysz auto, deszcz , błoto kałużę na to wszystko trzeba uważać i zagladać do filtra co kilka dni dla pewności, a w ep1 rura idzie chyba w prawe nadkole czyli cały syf i kałuże które zazwyczaj utrzymują sie na poboczu będą dla Ciebie obawą ja mam troche mniejszy kłopot bo mam caia w lewym nadkolu ale i tak ogranicza auto :) pozdro

LeszekCIVIC
20-03-14, 08:57
Nie pomoge bo sam myslalem nad wdechem i wydechem , mozecie mi cos polecic na wdech? mozliwe ze ten dolot z linku by wystarczyl ale co zastosowac na wydech? jakas propozycja i koszt? no i moze jakies zaczipowanko do tego? , moze nie tutaj powinienem tez o to pytac ale przy okazyjnie nie zaszkodzi :)

iljash
20-03-14, 15:56
Jak ty chcesz chipowac auto :D ? Poszukaj a znajdziesz . Kup 2 firmowe tlumiki przelotowe na 2 calach np , do tego z 2 metry rur na 2" jakies kolanko albo dwa i znajdz kogos kto Ci to uspawa ladnie - bedzie najlepiej i stosunkowo tanio

jaro195
20-03-14, 21:21
Witam dzięki za podpowiedzi :D jakbym założył ten dolot a na filtr założył hydroshield? Byłoby dobrze czy nie? Wydech mam już na przelocie tylko jeszcze czekam na przelot w obudowie kata od Saitiego i wtedy już będzie całkowity przelot :D

iljash
20-03-14, 22:08
Ten to znaczy jaki :) ? tam u gory wiele linkow i odnosnikow bylo. Hydroshield zakladasz wtedy kiedy uwazasz ze filtr jest narazony na nadmierny kontakt z woda ( czyli np jest dosyc nisko, albo w ryzykownym miejscu ulozony )

jaro195
20-03-14, 22:33
Dobra jakbym założył tego CAI'a simoty i stożek umiejscowił w zderzaku to musiałbym zakładać tego hydroshielda? Teraz nasuwa mi się pytanie kupować tego CAI'a czy może lepiej short ram kupić owinąć taśmą termoizolacyjną kolektor wydechowy i doprowadzić zimne powietrze ze zderzaka do filtra?

iljash
21-03-14, 02:00
nie doprowadzisz tego powietrza tak aby:
a) nie zalatywalo drutem z kilometra
b) zeby rzeczywiscie zbieralo cokolwiek tego zimnego powietrza, a nie "wyziewy" goraca od silnika

Co do hydroshielda to nie wiem gdzie dokladnie wyladuje ten stozek. Czesto CAI , tzn koncowka = filtr, nie laduje w zderzaku tylko np w nadkolu. Wiekszosc CAI do ep3 wlasnie tak bylo rozwiazane z tego co kojarze. Wszystko zalezy od umiejscowienia filtra, ale taki hydro nie zaszkodzi napewno

LeszekCIVIC
21-03-14, 08:30
zaczipowac = przestroic:)

iljash
21-03-14, 12:22
( ja wiem co to znaczy :D ) ale jak ty chcesz benzyne chipowac :) masz wolnossaca benzynke nie da rady .

Tego kompa co masz u siebie nie da sie tak poprostu stroic. Potrzebujesz kupic innego w skrocie, ktory kosztuje okolo 600 zl , a do tego usluga strojenia i podlaczenia pewno prawie drugie tyle. Do tego zauwaz, ze nie ma to totalnie sensu narazie bo przy modach takich jak wydech i dolot jest to nieoplacalne ( zwlaszcza przy 1.4 )
Nie wiem natomiast czy kolektor ssacy od d16y8/d16z6 itd pasuje do 1.4 ( do 1.6 napewno, ale jest troche rzezby ) Majac taki kolektor ssacy zrobiony, wydech, dolot, moznaby sie zastanawiac czy jest sens strojenia, ale moim zdaniem wciaz bedzie to sens znikomy conajwyzej .

Zrobic jakis fajny dolot, zeby autko cos tam oddychalo, ewentualnie wydech, ale nie oczekiwac cudow :) Najbardziej "rozjowy" jesli mozna uzyc slowa rozwojowy, bedzie swap na d16v1

jaro195
21-03-14, 12:23
Dobra to co byście mi polecili bo chce wymienić seryjny dolot na coś co fajnie by wyglądało ale nie zamulilo silnika?

LeszekCIVIC
21-03-14, 13:08
chodzilo mi o to ze to pomylka z mojej strony chodzilo mi o hondate , a z czym sie wiarze (chodzi mi o koszt i przerobki) swap na d16v1 drogi kolego jesli oczywiscie chce ci sie pisac to bede dzwieczny :)

iljash
21-03-14, 17:52
Mieszasz pojecia, nie do konca wiesz o czym mowisz, albo ja nie moge zalapac :) Hondata jest raczej do K serii i jest to drogi zakup, Tobie calkowicie nie potrzebny. Nasze auta mozna stroic na kompach za te 500-600 zl, ale nazwa mi teraz uciekla . Swap na d16v1 juz koszta gdzies byly rozpisane, ale to jest 2000-3000 zl na gotowo, bo nie ma jakos mega duzo roboty, to nie swap na K serie gdzie nic nie pasuje

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?202430-swap-1-4-na-1-6&highlight=swap

Aleks199666
19-05-15, 18:24
Czesc, mam taka sprawe. Jeżdzę honda EP1 d14z4 (type s) i chciałbym kupic stozek i dolot (słyszałem, ze sam stozek nie ma sensu) wiec moglby ktos miły i kto sie ZNA, bo ja nie bardzo wysłać mi do 450/500 takie cuda, ktore dadzą mi inny dźwięk i moze troszke mocy? Byłbym wdzięczny i pozdrawiam ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

D14Z6 sorry

Karoles
19-05-15, 22:17
dobra a teraz podstawowe pytanie co da ten stozek w d14 ?bez obrazy ale to naprawde sa bardzo malo podatne mody dajace jakies odczucie, moim skromnym zdaniem lepiej kupic dedykowana wkladke i cieszyc sie stosunkowo niskim spalaniem i bezawaryjnym przemieszczaniem z pkt a do pkt b :) i tyle w temacie

mlawa85
19-05-15, 22:26
Czesc, mam taka sprawe. Jeżdzę honda EP1 d14z4 (type s) i chciałbym kupic stozek i dolot (słyszałem, ze sam stozek nie ma sensu) wiec moglby ktos miły i kto sie ZNA, bo ja nie bardzo wysłać mi do 450/500 takie cuda, ktore dadzą mi inny dźwięk i moze troszke mocy? Byłbym wdzięczny i pozdrawiam ;)

D14Z6 sorry

Mod bez sensu w takim silniku, lepiej dolozyc do wakacji :)

bunkerites
22-05-15, 16:09
Moja rada sprzedajcie mula 1.4 i kupcie coś mocniejszego w tych samych pieniadzach