Zobacz pełną wersję : Jaki jest najladniejszy odcien czarnego?
Jaki odcien czerni proponujecie dac na honde? Taki najladniejszy waszym zdaniem...
czarny :d
Najlepiej to podjedź gdzieś do lakierni, pokażą Ci próbki i sam wybierzesz co Ci podejdzie.
no tylko ze moze byc czarny oryginalny hondy, moze byc czarny jasniejszy a moze byc czarny gleboki...
mat, choc qpy bym na czarno nie malowal jak juz to 3D
Ja mam lakier czarny z palety audi - czrany z grubszym ziarnem w srodku - polecam nawet w nocy kiedy honda jest brudna i swiecisz swiatlami np jadac za nia nie widac brudu, tylko jednolity odblysk.
Czarny z palety audi to inaczej czarny z palety VW a takich jest...kilkadziesziat a moze i wiecej.
Ogolnie mamy czarne wpadajace w fiolet i czarne wchodzace w braz.Te drugie sa glebsze i powiedzmy ciemniejsze.
[ Dodano: Pią 02 Maj, 2008 ]
W mercedesie w latach chyba 70-tych wyszedl kolor metaliczny ktory przy odpowiednim rozlaniu ziarna pod swiatlo robil sie brazowawy. Piekny kolor, spotykany na mercedesach 123 coupe.Jesli chcialbys miec czarna honde ktora wyrozniala by sie z tlumu to ten kolor na moj gust w sam raz. Nie jest to "dziwactwo" jak np. Kameleon ale nie jest to tez pospolity kolor spotykany w hondach. Napewno robilby wrazenie.
A jaki bedzie czarny gleboki i swiecacy?? Tak zeby naprawde to byl taki konkret czarny ale jednoczesci blyszczal sie jak zaden inny.
bo sa jeszcze cieawsze rozwiazania takie jak np
http://www.fabrykabarw.webd.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/af9d4a59fdbd1a4ecdbc8a43160bd8d8.jpg
albo
http://www.fabrykabarw.webd.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/1cb8e4063f779cbff2f120ca047c4f58.jpg
ale pytanie czy nie zrobie wteyd z nie "choinki"?
Slawkowski
02-05-08, 12:24
tez obstawiam opcje 2
ja ostatnie widzialem na jakims mercedesie tak intensywny czarny kolor jak jeszcze nigdzie, to moja czarna honda z oryginalnym lakierem to wygladala jak szara przy tym mercu tak gleboka mial barwe dodatkowo z 20cm to wygladalo jakby mial czarne drobiniki w sobie bo bylo widac ze cos do lakieru jest dodane ale to bylo tez czarne i chyba dzieki temu to mialo tak *****isty efekt.
z palety ferrari chyba modena black czy srena czy jakies inny szajs
Tak czy inaczej - jak dodasz do czarnego grubszego ziarna bedzie gites <- nie pozalujesz!
Daj Pirates Black :PPP Nie wiem czy ten kolor jest też na Accordzie, ale jest czarny a w promieniach słońca taki śliwkowy :D wygląda super moim zdaniem :D
Dzisiaj przygladalem sie mojemu lakierowi - ziarno w lakierze to taki jakby brokat.
Mam ten sam problem, a do rozwiązania w ciągu max. tygodnia... :/
Proponowane wyżej udanie sie do lakiernika celem obadania próbek trochę mija
się z celem, ponieważ na tak małej powierzchni lakier wygląda inaczej niż później na samochodzie.. Najbardziej czarny był kolor z palety Porsche, nazwa po prostu "Schwarz"...
Blacharz, który będzie mi robił Hankę powiedział, żeby sobie na w miarę nowych samochodach pooglądać i powiedzieć Mu jaki ma być. Dzisiaj się orientowałem w temacie i mi podchodzi czarna perła Alfy Romeo - Nero Oceano Perl. Widziałem 159-tkę i było ok. Ziarno (niebieskie + minimalna ilość żółtego) wychodziło dopiero w ostrym świetle i z bardzo bliska.
Lakier będę miał R-M i znalazłem coś takiego. Może ktoś sie orientuje w tych opisach na dole po prawo.
Bydle, co w temacie, wybrałeś już coś?
pzdr
A jaki samochod ma odcien najglebszego pieknego lsniacego czarnego? Kiedys widzialem volvo nowe jakies takie w baaardzo glebokim czarnym kolorze...
Rowniez w najblizszym czasie bede oddawal auto do malowania. Rozwazalem opcje z palety Prelude i bodajze Civica VIII gen - Nighthawk Black.
Mi rowniez zalezy na bardzo intensywnym kolorze czarnym.
Bydle, Lopez`
Wieczorem spotkałem kumpla, który ma nowego polo w kolorze czarnym. Może VW polo 1.4 tdi jest daleki od tego co "wyznajemy", ale nie ulega wątpliwości, że czarny, akrylowy lakier ma bardzo czarny.. ;-) Kumpel twierdzi, że trochę żałuje, że perły nie wziął bo się rysuje trochę, ale jeśli my lakierujemy na nowo to uważam, że w kategorii koloru smolisto-czarnego może wygrać kolor z palety VW - L041 EBENHOLZSCHWARZ, który w palecie Bentley-a !!! ma nazwę BELUGA BLACK.
Co do połysku i łatwości w zarysowaniu, wystarczy dać dwie (VW ma jedną) warstwy lakieru bezbarwnego na wierzch i podobno wymiata..
Kolor z Civic-a VIII gen..... hm, w porównaniu do L041 jest raczej bardzo ciemno-szary..
Ja już chyb a ;-) wybrałem..
pzdr
Co do latwosci w zarysowaniu i tych dwoch warstwach to powiem ze czasem zdarza mi sie rozlac 300ml bezbarwnego na blotnik a czasem rozlewam 500ml. Raz maluje na niskim cisnieniu a raz zdarza sie ze na takim ze 50% lakieru idzie w powietrze a nie na element. Takze w lakiernictwie renowacyjnym ciezko sie sugerowac jedna czy dwoma warstwami. Zreszta latwosc w zarysowaniu zalezy od twardosci lakieru (np. na zderzaku lakier z uelastyczniaczem latwo sie rysuje bo jest miekki ale ciezko ulega odprysnieciu) a w tym parametrze wszytskie lakiery po pelnym utwardzeniu maja podobne parametry.
Pamietajcie jeszcze o tym ze po polerce wiele z lakierow ktore nie wywarly na was wrazenia moglyby wydac sie naprawde efektowne.
Polecam wam jakas perle wchodzaca w braz. Aczkolwiek musze przyznac ze czasem zwykly akryl moze wygladac pieknie. Wiele zalezy od tego jakiego systemu polerskiego na wykonczenie uzyje lakiernik - przy czarnych kolorach szczegolnie istotne.
a jaki polecacie system polerski do czarnego lakieru????
I jedna rzecz ktora mnie interesuje bede malował swoje jajko na czaarno i zastanawiam sie ile lakieru trzeba kupić?????????
I powiedzcie mi jedno ile tak miej więcej lakier kosztuje??????
Ustalilem dzisiaj z lakiernikiem ze bedzie kolor czarny metalic - najglebszy czarny jaki moze byc metalic...ciekawego jak to wyjdzie a akrylem zwyklym nie chcial bym bo...pomalowalem kiedys nim fieste i jakos tak ...powiem tak ze po umyciu wyglada kozak ale szybko sie brudzi i wyglada starsznie wtedy a jak staje kolo matalica to jednak metalic ladniejszy
Czekam na efekt koncowy. Z jakiej palety to jest kolor?
Z jakiej palety, albo i jaki kod? :)
hmm wiecie co nie wybieralem w sumie z zadnej palety raczej pomyslalem o tym zeby lakiernik stworzyl sam kolor taki wlasnie czarny gleboki, nie sugerowalem sie zadnym innym bo pomyslalem ze chce miec co oryginalnego naprawde nie powtarzalnego, dzisiaj jeszcze ide do sklepu z lakierami popatrzec moze jeszcze sie zmieni, pare dni jeszcze mam za zmiane zdania:) rzecz jasna lakieruje wszystko tj auto(wiadomo) listwy boczne, listwy progowe, lusterka...Natomiast omijam komore silnika, wnetrze auta(gdzie beda plastiki i komore bagaznika w miesach gdzie jest wykladzina. Co o tym sadzicie ?