PDA

Zobacz pełną wersję : Tempomat do mojego FK2.

ArdianFK2
17-03-14, 13:18
cześć

chce założyć do mojego FK2 tempomat bo niestety go nie posiadam nad czym bardzo mocno ubolewam :(
co radzicie ? samemu chyba tego nie zrobię bo wydaje mi się, że trzeba się wpiąć i pobawić, ale doradźcie gdzie się udać z tym problemem i jakie to są mniej więcej koszty ?

czekam na pomoc :)

uniu1
17-03-14, 18:49
Wiazka pod deskę z obsługą tempmatau, pedały hamulca i sprzegła z czujnikami od tempomatu, kierownica z przyciskami tempomatu, tasma pod kierownice z obsługadodatkowych przycisków.Jak chcesz to ma wiekszsć wyżej wymienionych cześci

ArdianFK2
17-03-14, 19:30
prosiłbym bardziej po polsku ^^

uniu1
17-03-14, 19:37
Wiazka pod deskę z obsługą tempmatau -przewody elektryczne które są pod deską/kokpitem
pedały hamulca i sprzegła z czujnikami od tempomatu- pedały z tempmatem maja dodatkowe czujniki od których idą przewody do wiązki pod dekę/kokpit
tasma pod kierownice z obsługadodatkowych przycisków - jest to okrągły element w którym jest tasma z ścieżkami elektrycznymi. Dzięki tej tasmie mozna krecic kierownicą a przewody nie poukręcają się. Tasma pod tempomat ma więcej ściewżek w sobie gdyż na kierownicy są dodatkowe przyciski

ArdianFK2
17-03-14, 19:39
rozumiem, że musze dorwać te elementy następnie zamontować i znaleźć kogoś kto to uruchomi ? jakie przybliżone koszty ? pytać o to w ASO ?

TRAFO
17-03-14, 19:47
A co z komputerem? Jest już gotowy czy trzeba go updatować?

ArdianFK2
17-03-14, 20:05
trzeba bo nic nie ruszałem
bardzo mi zależy na tym tempomacie

Saiti
17-03-14, 20:28
Nie wiem jak to wygląda w 8 genie, ale najlepiej znaleźć schematy w manualu, jeżeli jest dostępny. I na tym się oprzeć. Ew. szukać po allegro jakichś wymontowanych zestawów i podpytać przy ew. zakupie sprzedającego.

uniu1
17-03-14, 20:52
rozumiem, że musze dorwać te elementy następnie zamontować i znaleźć kogoś kto to uruchomi ? jakie przybliżone koszty ? pytać o to w ASO ?
Te elementy ja mam na sprzedaż

Rybacbr
17-03-14, 21:43
Te elementy ja mam na sprzedaż
Za ile? I czemu tak drogo? ;)

zyga502
17-03-14, 23:15
zapytajcie użytkownika "jockow" co prawda ma sedana ,ale wiem ,ze chciał ogarnąć temat dołożenia tempomatu i był mocno zaawansowany w tym temacie

sandor
06-11-14, 16:50
Temat stary ale ten sam wątek doszedł ktos już dokładnie co będzie potrzebne do montazu tempomatu?Komputer jest wymagany czy tez obejdzie się bez jego wymiany?
Posiadam typ S z wielofunkcyjną kierownicą ale bez tempomaut niestety

mateusz199
06-11-14, 20:13
Panowie. Z tempomatem sprawa wygląda tak. Potrzebne będą
- Czujnik pedału hamulca na 4 piny
- Czujnik pedału sprzęgła na 2 piny
- Przyciski na kierownice
- Kilka przewodów (dowolnych wystarczy dosztukować)

W skrócie wygląda to tak, że przewody od przycisków na kierownicy przechodzą przez taśmę ( prawdopodobnie w standardzie każdy ma kilka zapasowych niewykorzystanych pinów, one są od tempomatu i sterowania radiem), następnie z taśmy przewody należy podciągnąć do zegarów obrotomierza. Ostatnie co należy zrobić, to zamontować czujnik pedału hamulca na 4 piny i podłączyć jeden przewód do zestawu MICU a drugi do sterownika ECU pod maską w kostkę bodajże A49. Nie trzeba dodatkowych sterowników czy wymiany kompa. Dokładny opis przewodów i oznaczeń znajdziecie manualu.

jockow
06-11-14, 22:50
Panowie. Z tempomatem sprawa wygląda tak. Potrzebne będą
- Czujnik pedału hamulca na 4 piny
- Przyciski na kierownice
- Kilka przewodów (dowolnych wystarczy dosztukować)

W skrócie wygląda to tak, że przewody od przycisków na kierownicy przechodzą przez taśmę ( prawdopodobnie w standardzie każdy ma kilka zapasowych niewykorzystanych pinów, one są od tempomatu i sterowania radiem), następnie z taśmy przewody należy podciągnąć do zegarów obrotomierza. Ostatnie co należy zrobić, to zamontować czujnik pedału hamulca na 4 piny i podłączyć jeden przewód do zestawu MICU a drugi do sterownika ECU pod maską w kostkę bodajże A49. Nie trzeba dodatkowych sterowników czy wymiany kompa. Dokładny opis przewodów i oznaczeń znajdziecie manualu.
Da rade to zrobić ja mam już od dawna wszystko przegotowane tylko czasu wiecznie brak a w ecu pin numer nie 49 tylko 39 dodatkowo zapomniałeś o drugim czujniku pedału sprzęgła ale zwróć uwagę że kolega ma HB a nie 4d mogą być inne miejsca pinów.:):)

daromc
11-11-14, 19:24
Da rade to zrobić ja mam już od dawna wszystko przegotowane tylko czasu wiecznie brak
pewnie, że da radę :)
jedna z pierwszych rzeczy, które zrobiłem :)

jockow
11-11-14, 20:27
pewnie, że da radę :)
jedna z pierwszych rzeczy, które zrobiłem :);)
No i Tempomat wreszcie zrobiony jestem bardzo zadowolony,Jarek z AUTOMAX SERVICE znów stanął na wysokości zadania ;)

szczepar
11-11-14, 20:30
;)
No i Tempomat wreszcie zrobiony jestem bardzo zadowolony,Jarek z AUTOMAX SERVICE znów stanął na wysokości zadania ;)

Zmieniałeś kierownicę , czy też dołożyłeś w w innym miejscu przyciski ?

jockow
11-11-14, 20:52
Zmieniałeś kierownicę , czy też dołożyłeś w w innym miejscu przyciski ?
Wymieniona kierownica skórzana od Executive zrobione na fabrykę;)

szczepar
11-11-14, 20:57
Kierownicę miałeś w bardzo dobrym stanie, czy dawałeś do regeneracji/malowania ?
Drąże temat bo brakuje mi jedynie czujnika od pedału hamulca i bede u siebie zmieniał :P
I nie wiem czy taką lekko wytartą zakładać czy dawać gdzieś do malowania.

daromc
11-11-14, 21:14
Drąże temat bo brakuje mi jedynie czujnika od pedału hamulca i bede u siebie zmieniał :P
nie koniecznie... zanim kupisz sprawdź jaki masz zamontowany.

I nie wiem czy taką lekko wytartą zakładać czy dawać gdzieś do malowania.
jak już to obszyć,
dobrą kierownicę można już kupić sporo poniżej 100zł

jockow
11-11-14, 21:25
Ja kupiłem prawie nówkę aczkolwiek już trochę się zaczyna wycierać w dwóch miejscach zrobiła się matowa jak znajdziesz możliwość polakierowania za rozsądne pieniądze też jestem chętny.

szczepar
11-11-14, 21:33
Wiem ze mam zły :P grzebałem dziś aby sprawdzić :)
Wiem że brakuje mi na pedale sprzędła też (ale ten już mam)
Kierownicę mam lekko powycieraną ale na tyle lekko że chyba pokuszę się o jej malowanie, obszywanie sobie daruję.
(bedę testował środki na sobie - czyli malowanie w wersji zrób to sam :P )

Zastanawia mnie jedynie czy kontrolka Cruse będzie wymagać dołożenia lampki :D ? czy też nie. (boję się rozbebeszenia wszystkiego )
A znając mój entuzjazm do dawania Hondy mechanikom, pewnie skończy się na "Zrób to sam" :P

daromc
11-11-14, 21:38
czy kontrolka Cruse będzie wymagać dołożenia lampk
nie:) ale zegary i tak musisz wyciągnąć.

pewnie skończy się na "Zrób to sam"
też sam wszystko robiłem:)

szczepar
11-11-14, 21:41
daromc : W jedną sobotę się wyrobię ?
- umiem lutować
- umiem czytać schematy elektyczne
- mam miernik :P

- nie rozbierałem kokpitu
:)

daromc
11-11-14, 22:03
W jedną sobotę się wyrobię ?
robiłem to w kilku podejściach. Teraz pewnie zrobiłbym w jeden dzień.
Musisz się dobrze merytorycznie przygotować oraz skompletować wszystkie potrzebne części.....

sandor
18-11-14, 23:12
Fajnie że temat sie ruszył,i chyba na wiosnę zacznę kompletować graty żeby na wiosne cos już zadziałac :)

szczepar
19-11-14, 08:02
daromc :
Mam pytanie ile czujników masz założonych na pedał sprzęgła ?
Bo w wersjach z tempomatem są 2 czujniki natomiast jak przyglądałem się schematom elektryki to tam nie widziałem aby były gdzieś dwa podłączone.

Oczywiście dochodzi inny czujnik pedału hamulca , ale narazie to nie jest ważne :)
Zastanawia mnie czy zgubiłem gdzieś schemat z tym drugim czujnikiem czy jak.

jockow
19-11-14, 11:24
daromc :
Bo w wersjach z tempomatem są 2 czujniki natomiast jak przyglądałem się schematom elektryki to tam nie widziałem aby były gdzieś dwa podłączone.

Oczywiście dochodzi inny czujnik pedału hamulca , ale narazie to nie jest ważne :)
Zastanawia mnie czy zgubiłem gdzieś schemat z tym drugim czujnikiem czy jak.
W sumie są 2 czujniki: pierwszy na pedale hamulca 4 piny i drugi na pedale sprzęgła 2 piny,jeżeli tempomatu nie było od nowości to czujnik pedału hamulca jest tylko do stopu 2 piny.

szczepar
19-11-14, 15:01
I tu jest właśnie problem , bo na pedale sprzęgła w wersjach wyższych są 2 czujniki.
Specjalnie marudziłem Buriemu aby mi to potwierdził u siebie.
Natomiast u mnie nie ma żadnego.

Do tego dochodzi również zmiana czujnika na hamulcu. :)

I teraz jest pytanie czy ktoś wie po co 2 czujniki na pedale sprzęgła:)

daromc
19-11-14, 17:55
wystarczy jeden :)

szczepar
13-12-14, 20:49
daroms :
Kolejne pytanie :)
Dziś rozgrzebałem trochę Hondę szykując się do montażu i stwierdziłem że mam do wymiany taśmę SRS pod kierownicą (wersja do tempomatu ma więcej pinów)
Z oględzin wtyczki z drugiej strony zobaczyłem że wiązka tam ma sporo więcej przewodów niż wynika to z podpinanej taśmy.
Mam pytanie a dokładniej pytania co dokładnie modyfikowałeś :
- zmiana czujnika hamulca , 2 przewody pierwszy idzie do ECU , a drugi idzie gdzieś do skrzynki bezpieczników w kokpicie (gdzie to będę ustalał :D )
- dołożenie czujnika sprzęgła - tu sprawa prosta jeden do ECU, drugi do masy.

Czy musiałeś modyfikować wiązkę i wtyczkę pod kierownicą ?
Co za robota mnie czeka przy zegarach ? znowu brak przewodu w wtyczce ?

Wind 323
21-03-15, 20:56
Witam kolegów, chcę mieć tempomat czy znalazłby sie ktoś kto ogarnąłby temat tzn zamontował co trzeba aby był u mnie w sedanie 06 comfort ??? A może jakieś namiary na warsztat co by sie tego podjął?
Może ktoś ma potrzebne części na zbyciu?
A jak to jest gdy zmienię kierownicę na tą multi to będzie też sterowanie radiem z nowej kierownicy bez wielu zabiegów i dodatkowych części wpiąć kostkę i działa?
Jaki ca koszt sumaryczny takiego dokładanego tempomatu?
Pozdrawiam

irecki26
21-03-15, 21:13
Witam kolegów, chcę mieć tempomat czy znalazłby sie ktoś kto ogarnąłby temat tzn zamontował co trzeba aby był u mnie w sedanie 06 comfort ??? A może jakieś namiary na warsztat co by sie tego podjął?
A jak to jest gdy zmienię kierownicę na tą multi to będzie też sterowanie radiem z nowej kierownicy bez wielu zabiegów i dodatkowych części wpiąć kostkę i działa?
Pozdrawiam

Pogadaj z Jackiem "jockow" on ogarniał w swoim sedanie. Z tego co pamietam robił to u Jarka z Pszczyńskiej 35. Jesteś z Wawy więc pozostaje tylko kwestia finansowa :)

jockow
21-03-15, 22:08
Pozdrawiam
Witam, tak jak napisał Irecki26 tempomat i sterowanie radiem z kierownicy robił mi to Jarek z Automax Service z Pszczyńskiej 35 zadzwoń i pogadaj 666 989 782.

Wind 323
22-03-15, 12:10
Aha....:D dzieki koledzy w poniedziałek zadzwonię i dam znać jak to wygląda od strony gratów i ceny. pozdrawiam

djasion
11-06-15, 08:41
Hej, Wind 323 jak sprawa z tempomatem? Wiesz jakie są koszta założenia takowego?

Wind 323
14-06-15, 11:36
Hej, Wind 323 jak sprawa z tempomatem? Wiesz jakie są koszta założenia takowego?

Jak na razie temat odpuściłem z braku czasu ale kiedyś wrócę do tematu.....

irecki26
16-06-15, 20:42
Jak na razie temat odpuściłem z braku czasu ale kiedyś wrócę do tematu.....

Na Pszczyńskiej tempomat i sterowanie radia koszta ok 1 tys.

MZiobro
06-06-17, 07:31
odgrzebuję temat - może by ktoś napisał kto dołożył tempomat do ufo co dokładnie potrzeba oraz gdzie należy co podpiąć....