Zobacz pełną wersję : Tempomat do mojego FK2.
cześć
chce założyć do mojego FK2 tempomat bo niestety go nie posiadam nad czym bardzo mocno ubolewam :(
co radzicie ? samemu chyba tego nie zrobię bo wydaje mi się, że trzeba się wpiąć i pobawić, ale doradźcie gdzie się udać z tym problemem i jakie to są mniej więcej koszty ?
czekam na pomoc :)
Wiazka pod deskę z obsługą tempmatau, pedały hamulca i sprzegła z czujnikami od tempomatu, kierownica z przyciskami tempomatu, tasma pod kierownice z obsługadodatkowych przycisków.Jak chcesz to ma wiekszsć wyżej wymienionych cześci
prosiłbym bardziej po polsku ^^
Wiazka pod deskę z obsługą tempmatau -przewody elektryczne które są pod deską/kokpitem
pedały hamulca i sprzegła z czujnikami od tempomatu- pedały z tempmatem maja dodatkowe czujniki od których idą przewody do wiązki pod dekę/kokpit
tasma pod kierownice z obsługadodatkowych przycisków - jest to okrągły element w którym jest tasma z ścieżkami elektrycznymi. Dzięki tej tasmie mozna krecic kierownicą a przewody nie poukręcają się. Tasma pod tempomat ma więcej ściewżek w sobie gdyż na kierownicy są dodatkowe przyciski
rozumiem, że musze dorwać te elementy następnie zamontować i znaleźć kogoś kto to uruchomi ? jakie przybliżone koszty ? pytać o to w ASO ?
A co z komputerem? Jest już gotowy czy trzeba go updatować?
trzeba bo nic nie ruszałem
bardzo mi zależy na tym tempomacie
Nie wiem jak to wygląda w 8 genie, ale najlepiej znaleźć schematy w manualu, jeżeli jest dostępny. I na tym się oprzeć. Ew. szukać po allegro jakichś wymontowanych zestawów i podpytać przy ew. zakupie sprzedającego.
rozumiem, że musze dorwać te elementy następnie zamontować i znaleźć kogoś kto to uruchomi ? jakie przybliżone koszty ? pytać o to w ASO ?
Te elementy ja mam na sprzedaż
Te elementy ja mam na sprzedaż
Za ile? I czemu tak drogo? ;)
zapytajcie użytkownika "jockow" co prawda ma sedana ,ale wiem ,ze chciał ogarnąć temat dołożenia tempomatu i był mocno zaawansowany w tym temacie
Temat stary ale ten sam wątek doszedł ktos już dokładnie co będzie potrzebne do montazu tempomatu?Komputer jest wymagany czy tez obejdzie się bez jego wymiany?
Posiadam typ S z wielofunkcyjną kierownicą ale bez tempomaut niestety
mateusz199
06-11-14, 20:13
Panowie. Z tempomatem sprawa wygląda tak. Potrzebne będą
- Czujnik pedału hamulca na 4 piny
- Czujnik pedału sprzęgła na 2 piny
- Przyciski na kierownice
- Kilka przewodów (dowolnych wystarczy dosztukować)
W skrócie wygląda to tak, że przewody od przycisków na kierownicy przechodzą przez taśmę ( prawdopodobnie w standardzie każdy ma kilka zapasowych niewykorzystanych pinów, one są od tempomatu i sterowania radiem), następnie z taśmy przewody należy podciągnąć do zegarów obrotomierza. Ostatnie co należy zrobić, to zamontować czujnik pedału hamulca na 4 piny i podłączyć jeden przewód do zestawu MICU a drugi do sterownika ECU pod maską w kostkę bodajże A49. Nie trzeba dodatkowych sterowników czy wymiany kompa. Dokładny opis przewodów i oznaczeń znajdziecie manualu.
Panowie. Z tempomatem sprawa wygląda tak. Potrzebne będą
- Czujnik pedału hamulca na 4 piny
- Przyciski na kierownice
- Kilka przewodów (dowolnych wystarczy dosztukować)
W skrócie wygląda to tak, że przewody od przycisków na kierownicy przechodzą przez taśmę ( prawdopodobnie w standardzie każdy ma kilka zapasowych niewykorzystanych pinów, one są od tempomatu i sterowania radiem), następnie z taśmy przewody należy podciągnąć do zegarów obrotomierza. Ostatnie co należy zrobić, to zamontować czujnik pedału hamulca na 4 piny i podłączyć jeden przewód do zestawu MICU a drugi do sterownika ECU pod maską w kostkę bodajże A49. Nie trzeba dodatkowych sterowników czy wymiany kompa. Dokładny opis przewodów i oznaczeń znajdziecie manualu.
Da rade to zrobić ja mam już od dawna wszystko przegotowane tylko czasu wiecznie brak a w ecu pin numer nie 49 tylko 39 dodatkowo zapomniałeś o drugim czujniku pedału sprzęgła ale zwróć uwagę że kolega ma HB a nie 4d mogą być inne miejsca pinów.:):)
Da rade to zrobić ja mam już od dawna wszystko przegotowane tylko czasu wiecznie brak
pewnie, że da radę :)
jedna z pierwszych rzeczy, które zrobiłem :)
pewnie, że da radę :)
jedna z pierwszych rzeczy, które zrobiłem :);)
No i Tempomat wreszcie zrobiony jestem bardzo zadowolony,Jarek z AUTOMAX SERVICE znów stanął na wysokości zadania ;)
;)
No i Tempomat wreszcie zrobiony jestem bardzo zadowolony,Jarek z AUTOMAX SERVICE znów stanął na wysokości zadania ;)
Zmieniałeś kierownicę , czy też dołożyłeś w w innym miejscu przyciski ?
Zmieniałeś kierownicę , czy też dołożyłeś w w innym miejscu przyciski ?
Wymieniona kierownica skórzana od Executive zrobione na fabrykę;)
Kierownicę miałeś w bardzo dobrym stanie, czy dawałeś do regeneracji/malowania ?
Drąże temat bo brakuje mi jedynie czujnika od pedału hamulca i bede u siebie zmieniał :P
I nie wiem czy taką lekko wytartą zakładać czy dawać gdzieś do malowania.
Drąże temat bo brakuje mi jedynie czujnika od pedału hamulca i bede u siebie zmieniał :P
nie koniecznie... zanim kupisz sprawdź jaki masz zamontowany.
I nie wiem czy taką lekko wytartą zakładać czy dawać gdzieś do malowania.
jak już to obszyć,
dobrą kierownicę można już kupić sporo poniżej 100zł
Ja kupiłem prawie nówkę aczkolwiek już trochę się zaczyna wycierać w dwóch miejscach zrobiła się matowa jak znajdziesz możliwość polakierowania za rozsądne pieniądze też jestem chętny.
Wiem ze mam zły :P grzebałem dziś aby sprawdzić :)
Wiem że brakuje mi na pedale sprzędła też (ale ten już mam)
Kierownicę mam lekko powycieraną ale na tyle lekko że chyba pokuszę się o jej malowanie, obszywanie sobie daruję.
(bedę testował środki na sobie - czyli malowanie w wersji zrób to sam :P )
Zastanawia mnie jedynie czy kontrolka Cruse będzie wymagać dołożenia lampki :D ? czy też nie. (boję się rozbebeszenia wszystkiego )
A znając mój entuzjazm do dawania Hondy mechanikom, pewnie skończy się na "Zrób to sam" :P
czy kontrolka Cruse będzie wymagać dołożenia lampk
nie:) ale zegary i tak musisz wyciągnąć.
pewnie skończy się na "Zrób to sam"
też sam wszystko robiłem:)
daromc : W jedną sobotę się wyrobię ?
- umiem lutować
- umiem czytać schematy elektyczne
- mam miernik :P
- nie rozbierałem kokpitu
:)
W jedną sobotę się wyrobię ?
robiłem to w kilku podejściach. Teraz pewnie zrobiłbym w jeden dzień.
Musisz się dobrze merytorycznie przygotować oraz skompletować wszystkie potrzebne części.....
Fajnie że temat sie ruszył,i chyba na wiosnę zacznę kompletować graty żeby na wiosne cos już zadziałac :)
daromc :
Mam pytanie ile czujników masz założonych na pedał sprzęgła ?
Bo w wersjach z tempomatem są 2 czujniki natomiast jak przyglądałem się schematom elektryki to tam nie widziałem aby były gdzieś dwa podłączone.
Oczywiście dochodzi inny czujnik pedału hamulca , ale narazie to nie jest ważne :)
Zastanawia mnie czy zgubiłem gdzieś schemat z tym drugim czujnikiem czy jak.
daromc :
Bo w wersjach z tempomatem są 2 czujniki natomiast jak przyglądałem się schematom elektryki to tam nie widziałem aby były gdzieś dwa podłączone.
Oczywiście dochodzi inny czujnik pedału hamulca , ale narazie to nie jest ważne :)
Zastanawia mnie czy zgubiłem gdzieś schemat z tym drugim czujnikiem czy jak.
W sumie są 2 czujniki: pierwszy na pedale hamulca 4 piny i drugi na pedale sprzęgła 2 piny,jeżeli tempomatu nie było od nowości to czujnik pedału hamulca jest tylko do stopu 2 piny.
I tu jest właśnie problem , bo na pedale sprzęgła w wersjach wyższych są 2 czujniki.
Specjalnie marudziłem Buriemu aby mi to potwierdził u siebie.
Natomiast u mnie nie ma żadnego.
Do tego dochodzi również zmiana czujnika na hamulcu. :)
I teraz jest pytanie czy ktoś wie po co 2 czujniki na pedale sprzęgła:)
wystarczy jeden :)
daroms :
Kolejne pytanie :)
Dziś rozgrzebałem trochę Hondę szykując się do montażu i stwierdziłem że mam do wymiany taśmę SRS pod kierownicą (wersja do tempomatu ma więcej pinów)
Z oględzin wtyczki z drugiej strony zobaczyłem że wiązka tam ma sporo więcej przewodów niż wynika to z podpinanej taśmy.
Mam pytanie a dokładniej pytania co dokładnie modyfikowałeś :
- zmiana czujnika hamulca , 2 przewody pierwszy idzie do ECU , a drugi idzie gdzieś do skrzynki bezpieczników w kokpicie (gdzie to będę ustalał :D )
- dołożenie czujnika sprzęgła - tu sprawa prosta jeden do ECU, drugi do masy.
Czy musiałeś modyfikować wiązkę i wtyczkę pod kierownicą ?
Co za robota mnie czeka przy zegarach ? znowu brak przewodu w wtyczce ?
Witam kolegów, chcę mieć tempomat czy znalazłby sie ktoś kto ogarnąłby temat tzn zamontował co trzeba aby był u mnie w sedanie 06 comfort ??? A może jakieś namiary na warsztat co by sie tego podjął?
Może ktoś ma potrzebne części na zbyciu?
A jak to jest gdy zmienię kierownicę na tą multi to będzie też sterowanie radiem z nowej kierownicy bez wielu zabiegów i dodatkowych części wpiąć kostkę i działa?
Jaki ca koszt sumaryczny takiego dokładanego tempomatu?
Pozdrawiam
Witam kolegów, chcę mieć tempomat czy znalazłby sie ktoś kto ogarnąłby temat tzn zamontował co trzeba aby był u mnie w sedanie 06 comfort ??? A może jakieś namiary na warsztat co by sie tego podjął?
A jak to jest gdy zmienię kierownicę na tą multi to będzie też sterowanie radiem z nowej kierownicy bez wielu zabiegów i dodatkowych części wpiąć kostkę i działa?
Pozdrawiam
Pogadaj z Jackiem "jockow" on ogarniał w swoim sedanie. Z tego co pamietam robił to u Jarka z Pszczyńskiej 35. Jesteś z Wawy więc pozostaje tylko kwestia finansowa :)
Pozdrawiam
Witam, tak jak napisał Irecki26 tempomat i sterowanie radiem z kierownicy robił mi to Jarek z Automax Service z Pszczyńskiej 35 zadzwoń i pogadaj 666 989 782.
Aha....:D dzieki koledzy w poniedziałek zadzwonię i dam znać jak to wygląda od strony gratów i ceny. pozdrawiam
Hej, Wind 323 jak sprawa z tempomatem? Wiesz jakie są koszta założenia takowego?
Hej, Wind 323 jak sprawa z tempomatem? Wiesz jakie są koszta założenia takowego?
Jak na razie temat odpuściłem z braku czasu ale kiedyś wrócę do tematu.....
Jak na razie temat odpuściłem z braku czasu ale kiedyś wrócę do tematu.....
Na Pszczyńskiej tempomat i sterowanie radia koszta ok 1 tys.
odgrzebuję temat - może by ktoś napisał kto dołożył tempomat do ufo co dokładnie potrzeba oraz gdzie należy co podpiąć....