PDA

Zobacz pełną wersję : ED6 D15B2 Samodiagnostyka

jarciu
17-09-05, 18:20
Prosilbym zebyscie mi powiedzieli czy w D15B2 o
numerze nadwozia JHMED6.. (4 generacja) samodiagnostyke przeprowadza sie tylko po przez przekrecenie kluczykow w pozycje kiedy swieca sie kontrolki od oleju i ladowania i obserwowaniu jak zachowuje sie kontrolka od kompa w nogach pasazera?
tzn ile razy miga i czy wogole miga

mighty
17-09-05, 18:23
http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html

mozes
17-09-05, 18:24
tak jak mowisz. zmostkuj końcówkę od samodiagnostyki i obserwuj check engine. :grin:

jarciu
17-09-05, 19:18
ale ja mam auto wyprodukowane przed 1991 rokiem i tam zlacza samodiagnostyki nie ma

mozes
17-09-05, 19:34
a to ci nie pomogę wybacz 8)

havok
17-09-05, 20:32
samodiagnostyke przeprowadza sie tylko po przez przekrecenie kluczykow w pozycje kiedy swieca sie kontrolki od oleju i ladowania i obserwowaniu jak zachowuje sie kontrolka

Tak.

fryzjereczek
11-03-06, 14:42
Panowie jezeli Zółte mi migał 4 dlógie i 3 krótkie to do tego kodu????

43 Układ paliwa lub obwód
to ten kod??

havok
11-03-06, 14:43
Tak

fryzjereczek
11-03-06, 14:44
oki dzieki a tak na marginesie co to mogło paść???

[ Dodano: Sob 11 Mar, 2006 ]
bo nie wiem czego sie czepic

Sławek
12-03-06, 00:02
a tak na marginesie co to mogło paść???

Sonda lambda, filtr paliwa, pompa paliwowa.........

fryzjereczek
12-03-06, 22:46
sonda lambda jest nowa a filtr do wymiany i pompa do sprawdzenia.dzieki

sebas2o
22-03-06, 17:37
Własnie wyciągnełem kompa z samochodu ale tam są 3 kostki jedna długa i dwie obok siebie czarne miejsze to którą trzeba odłaczyc i zmostkować bo nie wiem prosze o pomoc.

[ Dodano: Sro 22 Mar, 2006 ]
To ma byc kosta wyciągnieta z kompa i zwarta czy jakaś inna jest bo juz nie wiem a z opisów które znalazłem nic nie moge wyczaić.

havok
22-03-06, 17:52
http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/fot3_150.gif

sebas2o
22-03-06, 17:53
No nic z tego nie wiem własnie co to jest kostka z kompa ja mam 3 w kompie moze mi cos napioszesz.

havok
22-03-06, 18:05
To nie jest kostka od kompa, masz to wyraźnie na rysunku pokazane. Szukaj nad kompem. Będą dwie, tak jak to jest narysowane. Jedna jest 2-pinowa, druga 3-pinowa. Potrzebna Ci ta 2-pinowa (jej szerokość to jakiś 1 cm). I mostkujesz.

ariadna111
22-03-06, 20:02
Panowie a co znaczy jeśli Check świeci się cały czas po zmostkowaniu ?

Sławek
22-03-06, 20:21

To znaczy że w kompie nie ma błędów.

sebas2o
22-03-06, 21:01
Gdzie ja mam szukac tej kostki mniej wiecej bo ja jiej nigdzie ni widze moze jest pod jakimś plastikiem i jaki kolor tych kabli co do niej idą?

Sławek
22-03-06, 21:06
Po prawej stronie schowka (pod schowkiem),tak jak Havok pokazał.
Najlepiej wykręć schowek, powinny wisieć dwa kable. Ciebie interesuje ten z dwoma pinami. Ich końcówki mogą być przysłonięte zaślepkami.

Wally
22-03-06, 23:36
U mnie wlasnie nie wisialy a byly wpiete w jakiegos cielonego kondoma. Nagramolilem sie zeby ja wypiac bo kabelki sa dosc krotkie ale sie udalo. Sprawdz czy nie masz tam takiej zielonej gumowej kostki w ktora wlasnie wcisniete sa w/w kabelki. Jeden jest chyba dwu- a drugi trzypinowy

LIO
23-03-06, 00:23

Gucio :-)

tzn ze sie zle zmostkowalo, czasem tak sie dzieje i nie wiem od czego to jest zalezne. Jak nie ma bledów to nie mryga.
Zmien zworke, wepmnij inaczej, poruszaj, az zgasnie.

ariadna. albo przyjedz na zlot, to zrobimy to zbiorowo :D

havok
23-03-06, 00:53

Gucio :-)

tzn ze sie zle zmostkowalo, czasem tak sie dzieje i nie wiem od czego to jest zalezne. Jak nie ma bledów to nie mryga.

Hmm...
Też tak myślałem. Ale właśnie jest odwrotnie (zgodnie z logiką - po zmostkowaniu świeci bo zamknąłeś obwód). Można to znaleźć na amerykańskim hondatechu:

Check engine light will Stay LIT and do nothing if there are NO CODES STORED.

Link do tematu: http://www.honda-tech.com/zerothread?id=1171263

Sławek
23-03-06, 08:01
Jeśli jest źle zmostkowane, to zapali się na chwilkę i zgaśnie. :!:

Wally
23-03-06, 10:15
Moze macie juz wyrobione spinki do wlosow i przerywa podczas mostkowania;)

rafalb33
23-03-06, 10:26
Kiedys sie juz o to pytalem ale nie dostalem odpowiedzi.
U mnie podczas samodiagnostyki check pali sie caly czas ale.... szybko mruga kontrolka srs.
Podczas normalnego urzytkowania nie zglasza zadnych bledow , wchodze przekrecam kluczyk pika i mruga potem gasnie tak jak ma byc.
Wie ktos o co chodzi??

havok
23-03-06, 10:28
Rafał, kliknij na ten link, który podałem wyżej. Tam było conieco o tym zjawisku. Tyle, że po angielsku ;).

sebas2o
23-03-06, 17:14
Jaki kolor powinny mieć kable od tej kostki bo ja znalazłem kostke 2 pinową była zawinieta w zielonego kondonka jak juz ktoś pisał wczesniej kolor kabli to niebiesko-czerwony i żółto-biały czy to ta kostka?

[ Dodano: Czw 23 Mar, 2006 ]
a i trzeba robić reset ECU jak zczytam błedy a nie bedzie zadnych

[ Dodano: Czw 23 Mar, 2006 ]
a jeszcze jedno kostka powinna wisieć lużno bo jedna wisi lużno a jest jeszcze jedna 2 pinowa ale więta w jakąś zieloną kostke kolor tych kabli to zielono-białe i brązowe ale ona wchodzi w zieloną kostke a z kostki wychodzą kable dalej to chyba bedzie ta co wisi lużna i nie jest nigdzie podłaczona odpiszcie mi szybko bo sie nie moge doczekać.dzieki i pozdro.

ariadna111
23-03-06, 20:00
Panowie to może coś ustalcie w temacie tego świecącego Chcek'a.
Bo już w końcu nie wiem czy ma się świecić i jest OK czy jest bardzo daleko od OK ?
Kiedyś tak miałam, że się świecił Check po zmostkowaniu, teraz zapewne wyjdą jakieś błędy bo mi obrotki coś czasem podfalują :roll:

Cairo
24-04-06, 14:28
Kurde ja też nie mogę znaleźć tej kostki :?

morda85
17-05-06, 12:03
wywaliło mi błąd nr 16 czyli wtryskiwacz paliwa lub jego obwód. cóż może być przyczyną? pozdrawiam

tomekk
17-05-06, 14:02
wywaliło mi błąd nr 16 czyli wtryskiwacz paliwa lub jego obwód. cóż może być przyczyną?

Najpierw podajesz odpowiedź na swoje pytanie, a potem pytasz 8) Sprawdź wtryski

LIO
17-05-06, 15:50
wadliwy wtryskiwacz ?

lukass
17-05-06, 16:53
Panowie to może coś ustalcie w temacie tego świecącego Chcek'a.
Bo już w końcu nie wiem czy ma się świecić i jest OK czy jest bardzo daleko od OK ?
Kiedyś tak miałam, że się świecił Check po zmostkowaniu, teraz zapewne wyjdą jakieś błędy bo mi obrotki coś czasem podfalują :roll:

Jesli wszystko jest ok to check świeci bez przerwy.. NIE GAŚNIE ..i tego sie trzymajmy:)

elmer
17-05-06, 18:25
wywaliło mi błąd nr 16 czyli wtryskiwacz paliwa lub jego obwód. cóż może być przyczyną? pozdrawiam

Jeśli auto generalnie jeździ, to sprawdź przekaźnik pompy paliwa.

mozes
17-05-06, 22:11
u mnie kiedyś też wywalał błąd 16 (uszkodzony wtryskiwacz paliwa) ale auto do 3 tyś obrotów i ani troszkę wyŻej nie dało zię go podkręcić podczas jazdy i z dnia na dzień słabło i okazało się że miałem zapchany tłumik końcowy więc przyczyn może być kilka.
Pozdrawiam

raf1125
18-05-06, 00:19
kostka do samodiagnostyki znajduje sie po prawej stroni obok schowka. kabelki sa bardzoroznego koloru wiec tym nie ma co sie sugerowac. ale kostka powinna byc w takiej gumce(u mnie zielona) na ktorej jest taki malutki znaczek jakby krzyzyk z zaokraglonymi koncami. ale zlacze moze znajdowac sie rowniez po lewj stronie tam gdzie sa bezpieczniki zatkane to powinno byc takim plastikiem i powinien sie obok tego zlacza znajdowac ten znaczek.
ps jak wkleic zdjecie do postu??