PDA

Zobacz pełną wersję : Powinno kapać a nie kapie - czy u Was również?

CMC
14-03-14, 18:50
Witam

Mam problem z nieprzyjemnym zapachem z klimatyzacji, po wymianie filtra, ozonowaniu i odgrzybianiu nadal śmierdzi - ale już tylko chwilę po włączeniu klimy, potem jest ok.
Człowiek od klimatyzacji stwierdził, że może być zapchany jakiś odpływ nie wiem od czego od parownika (??), ale faktycznie w poprzednich autach z tego co pamiętam jak postawiłem auto to po jakimś czasie była pod nim małą kałuża wody - tutaj nic. Nie wiem, czy wynika to ze zbyt niskiej temperatury otoczenia i ta woda się nie skrapla?

Proszę o pomoc, która niestety polega na schyleniu się i sprawdzeniu, czy pod autem po ok. 2-3 godz. od odstawienia po jeżdżeniu z włączoną klimą robi się mała kałuża wody?
U mnie niestety sucho jak pieprz, temperatura otoczenia to ok. 13 stopni.

pozdrawiam i dziękuję

RadekB
15-03-14, 07:28
poczekaj na wyższe temperatury. Aby woda się skraplała musi być duża różnica temperatur. Poza tym najlepszym sposobem na odgrzybianie jest zapodanie środka bezpośrednio w miejsce położenia filtra przed wymianą na nowy. Gwarancja satysfakcji i przyjemnego zapachu. Proces robię 2 x w roku.

zyga502
15-03-14, 12:24
poczekaj na wyższe temperatury. Aby woda się skraplała musi być duża różnica temperatur. Poza tym najlepszym sposobem na odgrzybianie jest zapodanie środka bezpośrednio w miejsce położenia filtra przed wymianą na nowy. Gwarancja satysfakcji i przyjemnego zapachu. Proces robię 2 x w roku.

jakie puszki kupujesz i gdzie?

CMC
15-03-14, 13:36
ja do tej pory stosowałem CRC i bardzo dobrze zdawało egzamin, ale w Hondzie nie mogę sobie poradzić, muszę jeszcze raz w takim wypadku poszukać tego parownika
wydaje mi się, że wszystkie środki od ok. 40 zł w górę będą dobre, te za 10 zł niestety nigdy nie zdały u mnie egzaminu

zyga502
15-03-14, 13:39
ja do tej pory stosowałem CRC i bardzo dobrze zdawało egzamin, ale w Hondzie nie mogę sobie poradzić, muszę jeszcze raz w takim wypadku poszukać tego parownika

też jestem ciekawy ,gdzie mam wsadzić tą rurkę?

RadekB
15-03-14, 15:55
Potwierdzam CRC airco cleaner. W 5D/3D sprawa jest prosta parownik jest za filtrem widać gołym okiem. W sedanie na forum czytałem, że rurkę należy wprowadzić jak najdalej w stronę wentylatora. Na allegro jest tego sporo - trzydzieści pare zeta z wysyłką.

kobert
15-03-14, 16:12
czyli wyjac filtr, wlozyc rurke na psikac w kierunku wentylatora,zalozyc nowy filtr i wlaczyc dmuchawe,taka kolejnosc? Czy wlaczyc klime po tej operacji?
kolega mowil mi o jakichs nabojach z ktorych sie cos wydziela, kladzie sie pod nogi i wlacza klime,wiecie cos o takiej metodzie odgrzybiania?

RadekB
15-03-14, 16:22
U Ciebie czyli 5D, wyjąć filtr (jak zajrzysz to zobaczysz blaszki jak w chłodnicy), w jego miejsce napsikać, zatkać klapkę, bo pianka wypłynie na zewnątrz. Odczekać parę minut ponownie zapodać i znowu odczekać. Włączyć chłodny nawiew, ale bez klimy na ok. 10 min. Potem można korzystać z klimatyzacji. Na koniec oczywiście włożyć nowy wkład

kobert
15-03-14, 16:27
U Ciebie czyli 5D, wyjąć filtr (jak zajrzysz to zobaczysz blaszki jak w chłodnicy), w jego miejsce napsikać, zatkać klapkę, bo pianka wypłynie na zewnątrz. Odczekać parę minut ponownie zapodać i znowu odczekać. Włączyć chłodny nawiew, ale bez klimy na ok. 10 min. Potem można korzystać z klimatyzacji. Na koniec oczywiście włożyć nowy wkład wlaczyc nawiew czyli bez potrzeby odpalania silnika?

RadekB
15-03-14, 16:29
Ja zawsze odpalam z uwagi na akumulator, można bez ale bateria trochę dostanie.

kobert
15-03-14, 16:35
dzieki

CMC
15-03-14, 19:03
ja jeszcze kupiłem ozonator, 30 min ozonowania naprawdę zabija sporo bakterii a ozonator można też wykorzystać w piwnicy czy mieszkaniu

zyga502
15-03-14, 19:34
Włączyć chłodny nawiew, ale bez klimy na ok. 10 min.

w instrukcji podają,że po podaniu preparatu należy włączyć nawiew oraz klime,to jak to jest w końcu?

fireman1014
15-03-14, 19:43
kolega mowil mi o jakichs nabojach z ktorych sie cos wydziela, kladzie sie pod nogi i wlacza klime,wiecie cos o takiej metodzie odgrzybiania?

Ja wiem, skorzystałem kiedyś z tego. Popularna nazwa "granat". a/ wszystkie okna zamykasz, b/ ustawiasz obieg zamknięty, c/ włączasz dmuchawę bez klimy, d/ustawiasz "granat" (to jest puszka - spray) na podłodze z przodu e/ wciskasz samoblokujący się przycisk, f/zamykasz drzwi i czekasz do wyczerpania zawartości granatu (to jest 15-20 s) i jeszcze około 10 minut. Po zakończeniu operacji masz: a/ upier.....ne wnętrze samochodu (przecież rozpyliło Ci się w środku 250 ml substancji odkażającej) - suszyłem w słońcu wnętrze samochodu cały dzień, b/ cytrynowy zapach w samochodzie a smród z parownika bez zmian. Ogólnie NIGDY WIĘCEJ. Tylko pianka bezpośrednio na parownik, jak tu wszyscy polecają.

kobert
15-03-14, 20:02
bardzo dziekuje juz wiadomo czego unikac

RadekB
15-03-14, 20:09
w instrukcji podają,że po podaniu preparatu należy włączyć nawiew oraz klime,to jak to jest w końcu?

Komuś trzeba zaufać. Myślę, że krzywdy tym nie zrobisz.

zyga502
15-03-14, 20:16
Komuś trzeba zaufać. Myślę, że krzywdy tym nie zrobisz.

w końcu po to jest forum ,żeby pytać :D,zrobie to niedługo przed wymiana filtra tym CRC

RadekB
15-03-14, 20:19
w sensie włączysz klimę lub nie. Może Twój sposób będzie skuteczniejszy:)

zyga502
15-03-14, 20:31
w sensie włączysz klimę lub nie. Może Twój sposób będzie skuteczniejszy

bez względu czy z klimą czy nie ,myśle ,że warto to zrobić,ostatnim razem bylem w ASO to wstawili mi właśnie granat i zapłaciłem za to coś ok 100zł

RadekB
15-03-14, 20:41
granat=zło, tyle co choinka zapachowa. Efekt placebo. Szkoda zachodu. Wierz mi będziesz zadowolony.

TRAFO
16-03-14, 17:01
Znalazłem na necie filmik, na którym facet gdzieś mniej więcej od czasu 1:55 myje parownik.
Co wy na to?

http://www.youtube.com/watch?v=dDKBHKssdVo
LINK (http://www.youtube.com/watch?v=dDKBHKssdVo)jakby się nie otwierało

A próbował ktoś już ściągać plastikowe osłony parownika i myć/czyścić jakimś domowym sposobem?