Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ślady lepiku na lakierze, klipsy do nadkoli

picasso2000
13-03-14, 00:45
Pierwsze pytanie mam takie.
Czym skutecznie ale nie brutalnie i bez ryzyka uszkodzenia lakieru usunąć ślady lepiku znajdujące się u podstawy drzwi, na zderzakach i błotnikach?
Są to takie czarne kropeczki, które mnie drażnią. Jak się przejedzie dłonią to jest powierzchnia chropowata właśnie z powodu tych smołowatych śladów powstałych po modnym sposobie łatania u nas w kraju dróg.

I druga sprawa.
Wczoraj wymieniałem żarówkę świateł postojowych, w praktyce okazuje się, że czynność ta wymaga jednak odkręcenia nadkola, nie da się włożyć ręki przy nadkolach mających dość sztywną budowę bo można uszkodzić nadkole. Tak więc procedura wymiany żarówki wymaga odkręcenia koła i odczepienia nadkola. Jednak zauważyłem, że w przeszłości ktoś to robił nieudolnie i ze trzy klipsy są już nieznacznie uszkodzone z powodu zbyt agresywnego podważania śrubokrętem. Przy okazji zobaczyłem, że ktoś zrobił naprawdę solidnie konserwację w tym samochodzie.

Gdzie można nabyć w normalnych pieniądzach te klipsy do nadkoli.
Tak samo widzę, że pod zderzakiem klipsy też są trochę zmaltretowane.

W nadkolach stosuje się chyba 8mm - 91501-S04-003,

http://img3.fastenal.com/productimages/0162681_hr1c.jpg

ale nie jestem pewien. Pod zderzakiem nie wiem jakie są bo tylko rzuciłem na nie okiem.

Dzisiaj kupiłem jakieś inne ale nie mam do nich przekonania, na razie je założyłem jednak wolałbym te co były oryginalnie. Nawet mogą być zamienniki ale działające na tej samej zasadzie co OEM. Te co zakupiłem mają kołek rozporowy dzielący się na dwie części, a oryginalne na 4 części i z tego co widzę raczej trzymają solidniej. A zakupione dodatkowo będzie trudniej wyciągnąć w razie potrzeby.

mlodyxx
13-03-14, 00:58
lepik bez problemu sciagniesz pasta G3 i polerka podlec do pierwszego lepszego lakiernika jak jest to tylko miejscowe to ci to za pare dyszek oganra na glanc zmywania rozpuszczalnikiem nie polecam

MM63
13-03-14, 01:05
Odradziłbym usuwanie brudu pastą polerską. Zamiast tego wyposaż się w jakiś środek w stylu "tar remover". K2 ma nawet coś takiego, dostaniesz w niedużych pieniądzach.
Rozpuszczalnik też nie jest zły.

mlodyxx
13-03-14, 01:07
a no co kto lubi od nitra lakier matowieje zalezy w sumie ile tych kropek i jak gesto sa bo jak nie duzo to polerka sciagnie po dwoch machnieciach

iljash
13-03-14, 01:19
Gratuluje sciagania smoły polerka i przy pomocy cudownej pasty o nazwie farcela :)

Sa specjalne preparaty do sciagania smoły

Rozpuszczalnika tez nie polecam, bo w skrajnych wypadkach moze Cie wzbogacic o fajne zmatowienia.

Opcja budzetowa jest benzyna ekstrakcyjna i delikatna szmatka. Opcja mniej budzetowa jak wyzej wymienione tar& glue removery. Jednym z lepszych produktow na rynku jest prickbort , ale jest to raczje produkt stosowany w auto-detailingu, stad jego cena moze odstraszac, ale jest wiele innych tanszych odpowiednikow.

Wczoraj wymieniałem żarówkę świateł postojowych, w praktyce okazuje się, że czynność ta wymaga jednak odkręcenia nadkola, nie da się włożyć ręki przy nadkolach mających dość sztywną budowę bo można uszkodzić nadkole.

da sie to zrobic z komory silnika :) troche gimnastyki , ale nie trzeba ruszac nadkoli - to tak apropo przyszlej wymiany ;)

Co do klipsow wrzuc w google haslo " auto spinka" " spinki samochodwe" cos takiego, bedziesz mial duzy wybor i powinienes znalezc idealny odpowiednik w normalnych pieniadzach

picasso2000
13-03-14, 13:17
da sie to zrobic z komory silnika troche gimnastyki , ale nie trzeba ruszac nadkoli - to tak apropo przyszlej wymiany

Co do klipsow wrzuc w google haslo " auto spinka" " spinki samochodwe" cos takiego, bedziesz mial duzy wybor i powinienes znalezc idealny odpowiednik w normalnych pieniadzach

Właśnie gdy chciałem uniknąć odkręcana i rzuciłem okiem na komorę silnika to od strony akumulatora nie widziałem możliwości dostępu do tej żarówki. Ale muszę się jeszcze przyjrzeć bo odkręcanie nadkola jest w takich sytuacjach uciążliwe.

pwl
13-03-14, 13:32
Spinki - do motoryzacyjnego ze spinką na wzór i gotowe.

Smoła - benzyna i szmatka, tar removery, glinka... Wybieraj :D Gratuluję pomysłu usuwania takich zanieczyszczeń maszynowo...

dziqs
14-03-14, 18:24
Lepik zejdzie benzyna ekstrakcyjna.

Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka

Jak szukasz spinek to wpisz w google : romix wyszukiwarka spinek

Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka

picasso2000
14-03-14, 19:56
da sie to zrobic z komory silnika troche gimnastyki , ale nie trzeba ruszac nadkoli

Sprawdziłem dzisiaj dokładniej, nie ma szans by przez komorę silnika dobrać się do świateł postojowych. Nawet mając ręce pozbawione kości będzie to awykonalne :)

Lepik zejdzie benzyna ekstrakcyjna.
Dzisiaj się pobawiłem trochę jakimś lekkim środkiem do czyszczenia i sporo tego syfu usunąłem ale jeszcze sporo zostało. Nawet schodzi i nie matowi lakieru.
Dopiero jak się uporam z lepikiem to zrobię woskowanie.

Jak szukasz spinek to wpisz w google : romix wyszukiwarka spinek
Faktycznie mają takie odpowiedniki.
Dzięki :)

iljash
15-03-14, 10:41
Sprawdziłem dzisiaj dokładniej, nie ma szans by przez komorę silnika dobrać się do świateł postojowych. Nawet mając ręce pozbawione kości będzie to awykonalne :)

Moze moje "łapska" do jakis ogromnych nie naleza, ale juz w 2 autach zmienialem tak postojowki, wiec uwierz mi , ze musi byc to wykonalne :D

Ja mam ten plastik jeszcze taki oslonowy po bokach to nie pamietam, ale mogla byc koniecznosc jego zdjecia na czas wymiany, co nie zmienia faktu, ze i tak jest sporo szybciej, tylko powyginac sie troche trzeba to fakt :)

Dzisiaj się pobawiłem trochę jakimś lekkim środkiem do czyszczenia i sporo tego syfu usunąłem ale jeszcze sporo zostało. Nawet schodzi i nie matowi lakieru.
Dopiero jak się uporam z lepikiem to zrobię woskowanie.

Delikatnie naprawde sie za to zabieraj, zeby potem przy "odpowiednim " swietle nie wyszlo, ze jednak sie porysowalo, albo pomatowilo. Benzynka tutaj bedzie najtansza i najlepsza dla Ciebie łatwo osiagalna opcja :)

genior
17-03-14, 18:35
a instrukcje obsługi auta to czytał?
strona 322, żeby było trudniej

picasso2000
17-03-14, 22:27
a instrukcje obsługi auta to czytał?
strona 322, żeby było trudniej

Jeśli już to strona 321, bo sprawa dotyczy oświetlenia postojowego do którego dostęp jest taki sam jak do kierunkowskazów w wersji poliftowej. Czyli tak jak pisałem, przez nadkole.

genior
17-03-14, 23:13
to skoro wiesz lepiej to powodzenia

pwl
18-03-14, 00:10
Nie wiem czy zauważyliście, ale jeden ma 5d a drugi sedana, to może mieć znaczenie :P

picasso2000
18-03-14, 00:52
to skoro wiesz lepiej to powodzenia

Chwileczkę, nie rozumiem twojej postawy, robisz jakieś dziwne aluzje, nie wiadomo komu odpisujesz, przyjąłeś sarkastyczną i rzekłbym niegrzeczną formę, a wynika z tego, że nie do końca wiesz o co chodzi. Już pisowni się czepiał nie będę.
Więc co ma znaczyć odpowiedź, "skoro wiesz lepiej to powodzenia" bo przyznam, że takie stawianie sprawy jest zastanawiające.

Jak widać wiem lepiej, a ty nie wiesz o jakich żarówkach/światłach jest tutaj dyskusja i najwidoczniej o jakim modelu samochodu.

Nie wiem czy zauważyliście, ale jeden ma 5d a drugi sedana, to może mieć znaczenie :P

Zapewne tak, ale gdyby obywatel genior w swej doskonałości i nieomylności rzucił okiem na opis pod moim nickiem wiedziałby o jaki samochód chodzi.

genior
18-03-14, 15:37
wiem o czym pisze, i o jakim samochodzie mowa, skoro picasso twierdzi że się nie da inaczej to jego sprawa,
a ja wiem że da się te żarówki wymienić normalnie bo je wymieniałem w hatchbacku, a w instrukcji na stronie 322, a nie 321 jest napisane jak to zrobić,
nie chcesz pomocy to ok, więcej nie napisze, nie ma problemu

Camellia Racing
18-03-14, 15:46
Nawet zwykłą benzyną ekstrakcyjną można użyć do usunięcie kropek.

picasso2000
18-03-14, 16:38
wiem o czym pisze, i o jakim samochodzie mowa, skoro picasso twierdzi że się nie da inaczej to jego sprawa,
a ja wiem że da się te żarówki wymienić normalnie bo je wymieniałem w hatchbacku, a w instrukcji na stronie 322, a nie 321 jest napisane jak to zrobić,
nie chcesz pomocy to ok, więcej nie napisze, nie ma problemu

genior nie chodzi o niechęć do twojej pomocy lecz o to, że powołując się na instrukcję i stronę 322 ja naprawdę sprawdzałem i nie widzę możliwości wymiany w ten sposób. Instrukcja jest uniwersalna do różnych modeli wiec zapewne uwzględnili wersję przed liftem i po lifcie. A kwestia irytacji dotyczy tego, że napisałeś to w formie sarkastycznej...

Być może instrukcja na stronie 322 mówi o światłach w wersji przed liftem?
Gdyby tak dało się u mnie wymienić to z przyjemnością bym wymienił bo przecież dostęp do postojowych jest albo taki albo taki ale zależny od wersji świateł.
W wersji po lifcie (soczewkowe) żarówka jest umieszczona tuż nad kierunkowskazem w rogu klosza i nie ma możliwości dojścia tam innym sposobem w mojej ocenie. Jestem tego prawie pewien.
W starszych wersjach w rzeczy samej w ten sposób można wymienić jak jest na stronie 322 i oczywiście wówczas nie da się przed nadkole siłą rzeczy :>

http://images.kangoo.pl/57054186/2197/large/reflektor_lewy_honda_civic_hb_2003_2005.jpg

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=sEMZPcfLg9I#t=46