Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze skrzynią po raz 3.

avemolesiu
12-03-14, 21:27
Witam.

Parę miesięcy po zakupie mej Hani usłyszałem szum na postoju, z wyciśniętym sprzęgłem (po wciśnięciu szum ustawał). Po przeczytaniu paru wątków jasne było, iż winne są łożyska w skrzyni. Jako, iż potem mnie w kraju nie było, stosunkowo niedawno nabyłem s40 z forum, z pewnego anglika ze stosunkowo niedużym przebiegiem, Sprzedawca, doświadczony (sądząc po ilości pozytywnych komentarzy) twierdził, iż skrzynia jest ok, biegi ładnie wchodzą, nie szumi. Zakupioną s40 zamieniłem w mym d14a4 samemu, z pomocą kolegi, zalałem olej odpaliłem i kicha, nadal ten sam szum. No nic, skrzynia droga nie była, może kolega z forum nie dosłyszał jak chodziła itp, więc znalazłem w swej okolicy kolejną, już droższą z rozbitka. Po rozmowie ze sprzedawcą i zaprezentowaniu mu jakie dźwięki wydaje moja skrzynia (na odpalonym silniku:)), która szumi, zarzekł się, że u niego tak nie było i że skrzynia cicho chodziła. Zadowolony z siebie rozpocząłem wymianę. Po zakończeniu, zalaniu olejem odpalam i co, to samo.

Moje pytanie brzmi, czy mam po prostu pecha czy szum wydobywa się ze sprzęgła (czy to jest możliwe??)

Parę faktów:
- skrzynie zalewałem świeżym 10W40, na próbę, potem miał być MTF ale wyszło, jak wyszło.
- łożysko oporowe nie było wymieniane,
- do sprzęgła zaglądałem, wydawało się być ok, ale nie mierzyłem, nie wydawało się też być zbyt "sztywne", nie sprawdzałem, była to bardziej ciekawość, niż obowiązek (wiem, wiem...)
- szum jest uzależniony od obrotów silnika (bardziej/mniej intensywny)
- szum ewidentnie dochodzi z okolicy skrzyni,

Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdro

mirasek
12-03-14, 21:41
Ciężko już spotkać bezszelestną skrzynie do VI-gena., ciche szumienie jest niegroźne.

reaktor
12-03-14, 21:46
pytanie po ch***j wymieniasz te skrzynie szum nie jest raczej uciazliwy a na działanie nie ma zadnego wpływu

HEG8
12-03-14, 21:46
Ode mnie może brałeś tą skrzynie? Bo nie pamiętam, a jedną S40 z anglika sprzedałem na forum... Wiadomo, że każdy może mieć inne wymagania co do części w swoim aucie, ale ta skrzynia, którą ja posiadałem była bez kitu zdrowa i dałbym sobie ręce uciąć, że nie szumiała. Silnik z tego auta też sprzedałem swojemu znajomemu z osiedla i jest zadowolony z tego jak pracuje, bo faktycznie wszystko było po niedużym przebiegu...

avemolesiu
12-03-14, 21:47
Tez tak sądziłem, ale auto musi jechać niedługo w trase. Chciałem, aby było ok.

Jeszcze jeden objaw, zauważony przed chwilą. Podczas jazdy, puściłem go na 2. biegu i przy otwartym oknie dało się słyszeć coś al'a patyk w szprychach (przeskakiwanie). Po wciśnięciu sprzęgła- cisza. W jednym z wątków ktos napisał, iż to może być pęknięta sprężyna na tarczy, jak sądzicie?

reaktor
12-03-14, 21:50
moja skrzynia przelatała jakies 130 tys km szumiac i nie szumi ani głosniej ani ciszej

daj im spokoj i ciesz sie ze to twoje jedyne zmartwieie:D

avemolesiu
12-03-14, 21:53
moja skrzynia przelatała jakies 130 tys km szumiac i nie szumi ani głosniej ani ciszej
jestem z tych, "pedantycznych";p

daj im spokoj i ciesz sie ze to twoje jedyne zmartwieie
chciałbym:)

reaktor
12-03-14, 21:56
jestem z tych, "pedantycznych";p

chciałbym:)kupując pełnoletnie auto trzeba isc na kompromis
do fabrycznego stanu w sensownych pieniądzach go nie przywrócisz

avemolesiu
12-03-14, 21:57
Ode mnie może brałeś tą skrzynie? Bo nie pamiętam, a jedną S40 z anglika sprzedałem na forum... Wiadomo, że każdy może mieć inne wymagania co do części w swoim aucie, ale ta skrzynia, którą ja posiadałem była bez kitu zdrowa i dałbym sobie ręce uciąć, że nie szumiała. Silnik z tego auta też sprzedałem swojemu znajomemu z osiedla i jest zadowolony z tego jak pracuje, bo faktycznie wszystko było po niedużym przebiegu...

Tak właśnie to ta. I nie mogłem uwierzyć, co byś mi szajs posłał. A natrafiła się inna, to zakupiłem. I wyglada na to, że godziny leżenia pod Hanką psu w .. wydech, bo padło sprzęgło.