PDA

Zobacz pełną wersję : Żabkowanie na pierwszym biegu

itor
12-03-14, 16:52
kiedy puszcze sprzeglo i auto toczy sie na jedynce zabkuje malo nie wywale szyby lbem, w czym szukac przyczyny?

Genax
14-03-14, 09:47
Kable zapłonowe i świece kiedy były wymieniane? Pierw zaczął bym od tego :)

LeszekCIVIC
14-03-14, 09:51
Dlugo masz ten samochod? , mi moj samochodzik tak robil dopoki nie wyczulem idealnie sprzegielka .Masz to trzymajac noge delikatnie na sprzegle czy jak puscisz powoli sprzeglo i potem jak juz zdejmiesz noge i fura sie toczy "sama' to tez ten efekt wystepuje?

hmmm a moze juz masz "krótko" tego sprzegła?

itor
14-03-14, 11:33
Dlugo masz ten samochod? , mi moj samochodzik tak robil dopoki nie wyczulem idealnie sprzegielka .Masz to trzymajac noge delikatnie na sprzegle czy jak puscisz powoli sprzeglo i potem jak juz zdejmiesz noge i fura sie toczy "sama' to tez ten efekt wystepuje?

hmmm a moze juz masz "krótko" tego sprzegła?

jak puszcze sprzeglo i sie auto powoli toczy, na zadnym innym biegu oprocz I to nie wystepuje, swiece wymienione samochod ma cewki zamiast kabli zaplonowych ale cewki sa sprawne

iljash
14-03-14, 19:13
moze sie dusi i musisz mu dac delikatnie gazu. To co opisujesz dla mnie jest normalne. W niektorych autach jak zostawisz bez gazu na samym sprzegle to niby cos tam pojedzie, w niektorych nie no i wlasnie epka tak Ci nie pojedzie musisz gaz. W ogole co to za jezdzenie na sprzegle bez gazu ? L`ki tak jezdza po placu manewrowym a nie :D

itor
14-03-14, 20:58
moze sie dusi i musisz mu dac delikatnie gazu. To co opisujesz dla mnie jest normalne. W niektorych autach jak zostawisz bez gazu na samym sprzegle to niby cos tam pojedzie, w niektorych nie no i wlasnie epka tak Ci nie pojedzie musisz gaz. W ogole co to za jezdzenie na sprzegle bez gazu ? L`ki tak jezdza po placu manewrowym a nie :D

w korku tak jezdze

Genax
14-03-14, 21:28
Niech ktoś inny przejedzie się Twoim autem bo może koledzy wyżej mają rację :)

itor
14-03-14, 21:33
Niech ktoś inny przejedzie się Twoim autem bo może koledzy wyżej mają rację :)

na co dzien poruszam sie 3-4 roznymi autami i tylko civic zabkuje przy toczeniu sie na I biegu, byc moze ten typ tak ma

DRIVERRS
14-03-14, 21:58
Ale tylko japonce lubia miec ciutke gazu tak samo jak przy zmianie biegu jak odejmiesz calkiem gaz to szarpnie.

iljash
15-03-14, 10:36
No dokladnie, dla mnie to co opisujesz jest calkowicie normalne. Jak tocze sie po osiedlu czy do swiatel i hamuje standardowo silnikiem i wejdzie auto na te obroty okolo 1200 rpm kiedy "przywraca paliwo" z powrotem do ukladu to tez lubi tak delikatnie sobie "poskakac" czy "pozabkowac" jak to nazwales i trzeba wcisnac sprzeglo natychmiastowo, na jedynce mega to czuc na dwojce chyba nie wystepuje w ogole. Stad ja juz sie nauczylem dawno temu w tym aucie, ze lekko gazem operowac trzeba , sprzeglo odpuscic do tego lekko gaz, takie jakby kopniecie deliaktne, auto sie toczy jakas tam predkoscia i albo na luz wrzucam, albo delikatnie na jedynce jechac delikatnie wciskajac gaz. Teoretycznie staram sie jezdzic nawet przy nizszych predkosciach na 2 biegu, bo tak sie nauczylem " ze na 1 sie nie jezdzi tylko rusza " ale tez wiadomo nie zawsze jest to mozliwe jak czlowiek sie po 2-3 metry w korku przesuwa, wtedy wlasnie odpuszczenie sprzegla lekko gaz do tego i takie toczenie,a na samym sprzegle moze rzeczywiscie nie dac rady w tym aucie. Nie wiem jak to opisac tak slownie, zeby to sie bardziej dalo zrozumiem, ale mysle , ze kazdy wie o co chodzi :)

bunkerites
16-03-14, 09:23
U mnie bez gazu da rade ujechac :P i nie zabkuje

iljash
16-03-14, 15:16
az sprawdze u siebie jak to wyglada :D jakie rozkminy w niedzielne popoludnie