PDA

Zobacz pełną wersję : Helix Dark Blue 62.1 - takie słabe czy coś źle robie?

cloud2000
28-04-08, 16:39
Witam,poszukując głośników i przeglądając Nasze forum zauważyłem wiele pozytywnych opinni o Helixach Dark Blue 62.1.
Gdy pojawiła się na allegro aukcja :
http://allegro.pl/item340865206_helix_dark_blue_62_1_tylko_u_nas_199 zl_fv.html
gdzie za 199zł wraz z przesyłką oraz dystansami z mdf pojawiły sie owe głośniki od razu je zamówiłem.
Paczuszka przyszła nienaruszona... wszystko ładnie solidnie zapakowane. Zakupiłem nowe przewody do głośników (linka 2x1mm2) oraz zamontowałem prowizorycznie w drzwiach (niskotonowy tweeter oraz zwrotnice wszystko wg instrukcji) podłączyłem pod moje radio
tj. Blaupunkt Essen MP35 i niestety jestem strasznie rozczarowany. Basu jakby wogole nie było... tweeter gra jak szalony... W skali od 1 do 60 przy 43 i niemalże wyłączonym basie niskotonowe "pierdzą". Powiem tak : boschmanny za 80 zł zamontowane na pólce z tyłu grają dużo lepiej :(
Gdzie może byc problem? Po stronie głośników? Radia? Przewodów? Nie mam już pojęcia... Dodam że podłączyłem drugi niskotonowy bezpośrenio pod radio omijając zwrotnice i niestety to samo :(

Prosze o pomoc
Pozdrówka

cloud2000

ygor
28-04-08, 16:44
może pomyliłes polaryzację ? Może masz w radiu ustawione dużo sopranów ... ?

cloud2000
28-04-08, 16:48
Polaryzacja jest ok... zresztą próbowałem już na 2 sposoby... w radiu także ustawialem juz wysokie tony na -6 i bass na 0 i niestety ciągle beznadziejny bass i te pierdzenie przy 2/3 skali glosnosci :( Myślałem że może coś ze zwrotnicą ale podłączając bezpośrednio niestety dalej to samo

Martin_urs
28-04-08, 17:02
Helixy to bardzo wdzięczne przetworniki, ale potrzebują małego "kopa" Twoje radio ma chyba 40wat max - to troche za mało żeby je rozbujać.

Po pierwsze - sprawdź czy oba podłączyłeś tak samo (przewód z paskiem to minus (-)
Po drugie- zamontuj je i przykręć, tak, aby siedziały sztywno.
Po 3 - zwróć uwagę jak podłączasz zwrotnice (kabelkologia)

Tym głośniczkom przydałby się też dodatkowy kop w postaci wzmacniacza - myślę, ze 2X70 w rms styknie.

I co najważniejsze - żaden, nawet najbardziej *****isty głośnik nie zagra dobrze, bez wytłumienia drzwi.

cloud2000
28-04-08, 17:14
Hej dzieki za rady... dodam jeszcze od siebie:
W tej chwili odłączyłem zwrotnice i podłączyłem bezpośrednio pod radio.
Radio ma 4x45W głośniki katalogowo 50W w RMS/100W MAX
Czy to że przy niespelna 2/3 w skali głośności "pierdzą" może być winą zbyt słabego radia? Inne głośniki "noname" podłączane pod to radio miały przyzwoity bas i naprawde grały głośno... Helixy jakby się "dławiły".
A co do wytłumienia to oczywiście jest w planach tylko chciałem wpierw zobaczyć jak to będzie grało i jestem niemile zaskoczony :(

Martin_urs
28-04-08, 17:21
Radio ma 4x45Wczyli jakieś 4x15 w RMS

Czy to że przy niespelna 2/3 w skali głośności "pierdzą" może być winą zbyt słabego radia?tak, Helixy są na dość twardym gumowym zawieszeniu więc troszke prądu trzeba, aby je ruszyć.

W tej chwili odłączyłem zwrotnice i podłączyłem bezpośrednio pod radio. Nie podłączaj tylko wysokotonowych w ten sposób- ponieważ one nie są przystosowane do grania całym pasmem.

cloud2000
28-04-08, 17:27
Czasem mądrego dobrze posłuchac,miałem cichą nadzieje że problem leży gdzieś tak ale co zrobić :)
Mam jeszcze jedna prośbę... Poradź mi jakiś wzmacniacz pod te Helixy... więcej nie będę nic majstrował przy głosnikach byłe pociągnąć te "maleństwa" w pełnej okazałości,zbyt pokaźnym budżetem także nie dysponuje ;)
Z góry dzięki.

Martin_urs
28-04-08, 18:22
Czy planujesz jakiegoś suba w przyszłości?
Ja rozejrzał bym sie za jakims 4 kanałowym, który będzie mieć tak 4x80w- 4x100w
Firmy? Nie jestem teraz na czasie ale na pewno bedziesz zadowolony z U-dimension, Ground Zero, Alpine.
Jak masz nie duży budżet to poszukaj używek - można czasem coś trafić tanio.

Pozdro :)

cloud2000
28-04-08, 20:42
tak przeglądam wzmacniacze i patrze ze na dobry trzeba wydać ponad 300zł... czy na owe helixy tylko i wyłącznie nie wystarczy jakis blaupunkt przykładowo? np coś takiego widze z moich terenów
http://allegro.pl/item355349185_blaupunkt_gta_2_mk_ii_gwarancja.html
Jak to będzie grało? Czy warto zainwestowac więcej czy w zupełności wystarczy?
Z góry dzięki

zabas
28-04-08, 20:43
ojoj tio mnie cloud2000 zmartwiłes musze przyznac ! zmartwiłes ! tez sie przymieżałem to tego zestawiku ! A mam soniaka cdx -gt20 tez niby 4x45w wiec sie lipka szykuj kurcze nio :) albo wzmaka poszukam hehe

Martin_urs
28-04-08, 20:53
Jak to będzie grało? Czy warto zainwestowac więcej czy w zupełności wystarczy? To zależy czego oczekujesz- dobrze, ze wybrałeś coś "markowego" a nie jakiegoś wojs krafta :D

Jeżeli nie planujesz subwoofera - to w zupełności Ci wystarczy, 2 x 60 styknie do napędzenia tych głośników, ale pamiętaj, ze wzmak też gra lepiej, kiedy nie daje maxymalnej mocy.

Zawsze później możesz pchnąć go za podobne pieniądze i kupić coś lepszego.

cloud2000
28-04-08, 20:54
Niestety na samym radiu chyba z helixami sie nie poszaleje :) teraz tak patrze że przy 2/3 mocy radiator na końcówce mocy mojego radia nagrzewa sie jak szalony więc już wiem gdzie leży problem... szkoda że nie pomyślałem o tym przed kupnem głośników :)
Dobrze by było gdyby ktoś doradził jakiś ,,niedrogi" przyzwoity wzmacniacz pod same helixy
Z góry dzięki

qmick
28-04-08, 21:07
no i ja sie wladowalem na muke.. :/kupilem i slabiutko.. na rozkreconym radiu sie ozywiaja.. w tym przypadku nie o to mi chodzilo, bo chcialem poki co miec glosniki pod radyjko.. ale coz.. chyba obetne suba i bede sluchal glosniej :) do zakupu wzmaka..

Martin_urs
28-04-08, 21:09
Dobrze by było gdyby ktoś doradził jakiś ,,niedrogi" przyzwoity wzmacniacz pod same helixy

HELIX HXA 20X (http://allegro.pl/item355407466__top_helix_hxa_20x_hi_end_.html)
Orion wcc-6002 - ukłon w strone Pimp my Ride :D (http://allegro.pl/item354315219_orion_wcc_6002_moc_w_super_cenie_.ht ml)
MAgnat bull power 4600 - budżetowy, ale też nie jest zły za tą kase (http://allegro.pl/item349942302__magnat_bull_power_4600_.html)

Wszystko zależy od zasobności portfela.

cloud2000
28-04-08, 21:13
dzięki wielkie za pomoc... przynajmniej już wiem na czym stoje :)

Pozdrówka
cloud2000

ygor
29-04-08, 10:03
jak tak czytam co piszecie to troszkę mam mętlik w głowie :

Twoje radio ma chyba 40wat max - to troche za mało żeby je rozbujać.

cloud2000 napisał/a:
Radio ma 4x45W
czyli jakieś 4x15 w RMS

O ile dobrze wiem to żadne radio nie będzie miało więcej niż te 15 W bo nie ma takiej opcji przy zasilaniu radia.

W skali od 1 do 60 przy 43 i niemalże wyłączonym basie niskotonowe "pierdzą".

Im wyższy poziom wzmocnienia tym większe szumy - końcówki mocy w radiach zawsze mocno się grzeją i to powoduje właśnie takie efekty - sam nigdy tak głośno nie słucham (w mojej alpince skala jest do chyba 30 a moze nawet 40-nawet nie sprawdzałem bo po co... a dla mnie 11 to już głośno) ale z zaczytanych opinii nie zaleca się zbliżać bądź przekraczać 2/3 poziomu głośności bo wrażenia sa tragiczne i że połowa to maks czego można słuchać na samym radiu. Zastanawia mnie ten bas - mam takie głosniki na szafie - czekają na montaż i wykonanie słupków i troche mnie przeraża to co napisał cloud2000, czego wcześniej słuchałeś ? nie odczułeś poprawy ? Osobiście mam nadziej że najwięcej dla basu da wytłumienie drzwi a nowe głośniki podbiją bas choćby z tego względu że fabryczne są płaskie przeokrutnie.

Jeszcze taka mała dygresja - w zeszłym tygodniu zmieniłem radio na dużo lepsze (ze starego kaseciaka kenwooda ze zmieniarką na dość wysoką alpinę) i powiem że o ile na starym radiu house itd słuchało się całkiem nieźle to rocka po prostu się nie dało (pierwszy raz poznałem co to znaczy płaski dźwięk) a teraz niedość że fabryczne głośniki prawie nie pierdzą (zupełnie nie wiem dlaczego) to dźwięk naprawdę się ocucił - także może jakieś lepsze radio ? Zanim kupisz wzmacniacz wytłum drzwi - operacja tańsza a może stwierdzisz że wzmacniacz nie będzie konieczny ...? No chyba że chcesz dalej tak mocno rozkęcać radio ... powodzenia i daj znać jak coś zadziałasz

P.S. Jakby co to nie próbuję się wymądrzać - moje doświadczenia w CA jest jeszcze bardzo małe, zanim jednak się za to wziąłem poczytałem trochę teorii aby ustrzec się błędów.

pit
29-04-08, 17:55
wszystko leży po stronie jakości komponentów montowanych w radiu..
stwierdzenie " głośniki pierdzą" to nie głośniki same z siebie tylko przestery w paśmie i sygnale, końcówka mocy już nie daje rady wysterować i odtwarzać w dobrej jakości "muzyki" dlatego słyszymy pierdzenie...
Wiadomo stare radia + stara technologia = kiepska jakość dźwięku
nowe radia + nowa technologia = lepsza jakość dźwięku i lepsza moc...

tak samo jak z Home Audio...
Ten sam głośnik co "pierdzi" podłączysz nie bezpośrednio do radia tylko do wzmacniacza, przy poziomie głośności co w radiu "pierdział" teraz powinien grać normalnie, no chyba że to już tak niski poziom półkowy.. wtedy nie ma o czym mówić.

cloud2000
29-04-08, 19:51
Nie wiem jak jest w alpine ale na moim blaupunkcie ,,dość głośno" robi się dopiero przy ok 35-40 w skali od 1 do 60.

Wcześniej miałem seryjne głośniki z przodu jak i z tyłu (wszystkie pioneera) i dwa boschmanny na półce. Od razu dodam że nie jestem audiofilem.
Grało to "przyzwoicie..." brakowało mi bassu. Postanowiłem przód zmienić na helixy (200 zł to nie jest jakiś straszny wydatek przynajmniej tak mi sie wydaje). W planach oczywiście wytłumienie ale wpierw to zmontowałem sprawdzić co te "maleństwa" potrafią.
W tej chwili w skali od 1 do 60 przy 40 gra to "cicho" ,dając troszke więcej basu z poziomu radia niskotonowy "pierdzi". Przy mniejszej skali (25-35) dzwięk jest w porządku,basik także przyzwoity ale nie po to kupowałem "takie" głośniki żeby słuchać cichutko ;)

Wg. danych blaupunkta moje radio ma 2x18W... głośniki 2x50 oczywiście w rms więc wydaje mi się że radio po prostu nie daje rady tak jak zostało wcześniej napisane.
Jeśli się mylę to prosze o jakieś wskazówki.

Z góry dzięki

Martin_urs
29-04-08, 19:53
dając troszke więcej basu z poziomu radia niskotonowy "pierdzi"a membrana głośnika nie obija się nigdzie o maskownice, lub kosz nie łupie o blachę?

Bo to też może być przyczyną...