Zobacz pełną wersję : Jaki olej do civic 2004 sport silnik 1.6
Witam Panowie
Jaki zalać olej do silnika 1.6, 2004 sport, przebieg-169.000. Niestety niewiem od poprzedniego właściciela jaki zalewał wcześniej olej.
Pozdrawiam
Miliard pytan kurde prosze jeszcze od osob posiadajacych jednego posta, zarejestrowanych wczoraj, ktorym nie chce sie znalezc odpowiedzi na zadane pytanie.
Zalej Motul x-cess 8100 5w40 i obserwuj co sie bedzie dzialo ( czy bedzie uciekal ) Jest to bardzo dobry olej z ktorym zarowno ep2/ep3 itd sie bardzo lubia , co potwierdzam bo sam na takim jezdze. Jesli bedzie ubywac, w nadmiernych ilosciach to wtedy sie bedziesz zastanawial co dalej i ewentualnie sprobujesz przejsc na 10w40 6100 synergie Motul`a , ale tego bym nie zakladal, bo jesli silnik zdrowy to 5w40 bedzie sie dobrze sprawowal
a co sądzisz o półsyntetykach do tego modelu?
a co sądzisz o półsyntetykach do tego modelu?
Zawsze lepiej lac syntetyk niz pol syntetyk, co tu myslec nad tym
Znajomy mechanik powiedział mi że przy tym przebiegu zalał by półsyntetyk. A tym bardziej że niewie co wlał poprzedni właściciel.Podobno do 160 tysięcy używa sie syntetyk a już ponad 160 tysiaków półsyntetyk 10w40.
Ja mam 230 tys i jeżdżę na 5w40 syntetyku i jakoś w nadmiernych ilościach go nie ubywa, więc nie słuchałbym opinii mechaników wychowanych na polonezie, który przy takim przebiegu powinien mieć już generalke silnika ...
Znajomy mechanik powiedział mi że przy tym przebiegu zalał by półsyntetyk. A tym bardziej że niewie co wlał poprzedni właściciel.Podobno do 160 tysięcy używa sie syntetyk a już ponad 160 tysiaków półsyntetyk 10w40.
gratuluje mechanika , skoro ocenia po cyferkach na liczniku jaki olej zalac, gratuluje . Czyli co jak auto przyjezdzie z Niemiec skrecone z 400 na 159.999 to jeszcze zaleci pelny syntetyk a jak klient przyjedzie tydz pozniej i przekroczy magiczna granice to co , juz zaleci pol syntetyk - swietne serio :D
Zawsze lepiej lac pelny syntetyk, chyba, ze tak jak mowie bedzie go nadmiernie ubywac. Jedynie racja, ze nie wiesz co lał pierwszy wlasciciel, no i trudno tutaj za wiele juz nie zadzialasz. Mozesz zmienic olej i obserwowac co sie stanie - napewno silnik CI nie wybuchnie, a na tego machera to tam wez poprawke na przyszlosc co mowi :)
bunkerites
11-03-14, 19:11
znajomy mechanik powiedział mi że przy tym przebiegu zalał by półsyntetyk.
zmien mechanika
A co się stanie jak zaleje półsyntetykiem?W czym jest gorszy półsyntetyk?Słabsze osiągi?
ale wez poczytaj coskolwiek, a nie smarujemy smarujemy posty. To wszystko juz zostalo napisane i nawet w glupich googlach znajdziesz odpowiedzi :)
No tu jest problem bo każdy pisze coś innego, każdy ma swoją teorie, a ja chciałem się dowiedzieć dodatkowych informacji od was. Wszedłem również na angielskie fora hondy civic i tam też polecają półsyntetyk 10w40 powyżej 100.000 mil.
No tu jest problem bo każdy pisze coś innego, każdy ma swoją teorie, a ja chciałem się dowiedzieć dodatkowych informacji od was. Wszedłem również na angielskie fora hondy civic i tam też polecają półsyntetyk 10w40 powyżej 100.000 mil.
Pamietaj ze w tym kraju jezdzi sie samochodami z kierownica po prawej stronie wiec co oni moga wiedziec o olejach do Hondy
bunkerites
12-03-14, 08:27
Jesli bierze ci 1.5 l oliwy do wymiany a malo silnik katujesz,to zalej 10w
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Jest temat o OLEJACH !!!!