PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny objaw przy hamowaniu - MB2

jakub2332
11-03-14, 09:08
Witam,

Mam pytanie, może ktoś wie co to może być. Przy hamowaniu z prędkości 70 km/h lub większej czuć drgania na pedale hamulca i kierownicy. Ale czuć to tylko w zakresie hamowania do 30-40 km/h. W ostatniej fazie hamowania nie czuć już. Intensywność wzrasta wraz z siła nacisku na pedał. Przy hamowaniu z mniejszej prędkości np 40 km/h nie czuć tego. Hamulce z przodu wymieniane w październiku tył jeszcze 1/3 klocka jest. Hamulce sprawdzanie przy zmianie kół i tarcze nie posiadają żadnych śladów i rowków. Na kołach zimowych i aluminiowych felgach z letnimi oponami to samo (świeżo zakładane opony i wyważane felgi).

Jakieś sugestie ??? Pompa (widać wyciek pomiędzy nią, a serwem), zbieżność, jakaś tuleja wywalona lub sworzeń ???

Samochód Civic MB2 - przód tarcze 262mm tył tarcza 260mm.

birchie
11-03-14, 09:11
Obstawiałbym zwichrowane tarcze.

probestic
11-03-14, 09:15
Zamieniałeś sobie koła przód/tył ?
Tak z ciekawości.

U kumpla w Passacie o tyle śmiesznie, że na obu kompletach problem był z biciem góra/dół przedniego prawego koła :]
Przez to takie uczucie było przy hamowaniu.

Aczkolwiek skoro to wykluczyłeś, to może być problem tarczy.
Ktoś jeszcze kiedyś pisał, że miał problem z powodu wykręcenia (albo i braku ) tej śrubki którą masz w tarczy i łapiesz do piasty - poność po wkręceniu jej na maxa problem ustał ...?
Był taki wątek kiedyś.

jakub2332
11-03-14, 09:32
Felgi były sprawdzane przed malowaniem i jedna była delikatnie do prostowana, ale ta jest założona na tył (3 były ok). Na stalówkach 14 cali i oponie zimowej był taki sam objaw. Czyli sprawdzić dokręcenie tej śruby, a jak nie to wymienić tarcze i klocki z przodu ???

W sobotę jadę do kumpla zrobić tą cieknącą pompę.

gorky
11-03-14, 19:52
Moim zdaniem tarcze, ja mam delikatnie zwichrowane i objawy takie same, będę wymieniał za miesiąc-dwa bo teraz nie mam kiedy auta wstawić do warsztatu...

sebawo
11-03-14, 21:23
Ja się kolejny raz zastanawiam co ma wyważenie koła do bicia przy hamowaniu....Jak koło niewyważone, to bije zawsze, nie tylko przy hamowaniu.
Sprawdź sobie kolego tarcze i piasty czujnikiem zegarowym, w manualu jest obrazek jak to wykonać, tylko trzeba mieć przyrząd. Bo tak to możesz kilka kompletów tarcz zwichrować. Ja przy 3 komplecie sprawdziłem i się okazało, że piasta jest krzywa.

jakub2332
14-03-14, 08:35
Hmm wczoraj miałem okazje jechać z prędkością 130+ km/h (oczywiście na autostradzie ;)) ... i przy jakiś 140 km/h zaczyna drgać kierownica. Czy na takie coś mogą mieć wpływ tarcze krzywe ??? Czy źle wyważone koła ( felgi były sprawdzane czy są proste przed malowaniem, a opony nówki mam je tydzień U. Rainsport 3) ??? Przy hamowaniu nadal bije tak jak wcześniej. ... jutro jadę zobaczyć te tarcze.

birchie
14-03-14, 09:23
Czy na takie coś mogą mieć wpływ tarcze krzywe ???

Mogą. Miałem ten sam problem u siebie. Koła wyważone na cacy u dwóch niezależnych wulkanizatorów, a nadal biło.

jakub2332
14-03-14, 09:43
No właśnie też przyglądałem się jak były wyważane na maszynie i było ok :( Dlatego się dziwię, że bije.

jakub2332
26-03-14, 20:04
Założyłem felgi i opony letnie. Przy jeździe z prędkością pow. 120 km/h czuć wibracje i drgania na kierownicy. Pojechałem do innego warsztatu i na nowo mi wyważyli koła. Wymieniłem też tarcze i klocki z przodu bo miałem krzywe i biły przy hamowaniu. Teraz już jest ok, ale nadal bije na kierownicy przy tej prędkości Piasta i wszystko było porządnie wyczyszczone przed założeniem. Piasta sprawdzona czy jest prosta. Za felgach zimowych do 150 km/h było ok a szybciej nie jeździłem na zimówkach. Ktoś ma koncepcje co to może być??? Pierścienie dystansowe może (musiałem zetrzeć na nich rant przed założeniem, bo otwór na piastę kończy się na prosto)??? Może dotoczyć u tokarza metalowe??? Bo już pomału mam dosyć

Dodatkowe info: nowki opony Uniroyal Rainsport 3 i na nowo malowane felgi.

marcuz.kce
02-04-14, 19:13
Siemka. Sprawdź sobie czy nie masz luzu za łożyskach piasty. Miałem podobny problem, myślałem ze mam tarcze krzywe a jak wszystko rozebrałem to okazało sie ze łożyska do wymiany :-/