Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wypadanie 5-tego biegu D14Z6

_reggie_
10-03-14, 20:50
Witam,

najpierw były ruchy lewarka przód/tył podczas naciskania/zwalniania pedału gazu. Na 2,3,5 biegu jest to cały czas widoczne.
Później czasami wyskoczyła sobie 5-tka. Od dzisiaj 5-tka wypada praktycznie za każdym razem...
Wrzucam 5-ty bieg, wciskam gaz i...nabijam obroty, bo bieg wyskakuje, czyli praktycznie mam 4-biegową skrzynię i jazda do 100km/h...
Na pozostałych biegach problemu wypadania biegu nie ma (przynajmniej na razie).

Pytanie: gdzie w skrzyni szukać przyczyny? Synchronizator 5-tego biegu? Ktoś gdzieś pisał o cięgnach/linkach sterujących mechanizmem zmiany/wybierania biegów? Coś jeszcze innego? Zakładam, że w opisanym przypadku to nie wina łożysk, które jak wiemy w tej skrzyni często padają.

Zastanawiam się też nad zmianą całej skrzyni, bo po 100kkm od wymiany łożyska znowu dają znać o sobie. Najciekawsze jest to, że na allllegggro skrzynia do D14Z6 to koszt przynajmniej ok. 1.000zł, podczas gdy do UFO można kupić już za 400-500zł.
Może ktoś zna kogoś godnego polecenia w Warszawie handlującego skrzyniami/częściami do skrzyń?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi w temacie.

pzdr!

iljash
10-03-14, 21:28
1. Nigdy nie wiesz jaka skrzynie kupisz

2. 100 kk jak na takie liche lozyska jakie sa w tych skrzyniach to nie lada wynik moim zdaniem

3. Olej w skrzyni jest ( i jaki ) , kiedy zmieniany ?

genior
11-03-14, 07:01
sprawdziłbym jeszcze poduszki, bo takie ruchy lewarkiem jak opisujesz mogą sugerować wybitą poduszke

_reggie_
12-03-14, 10:59
Olej był wymieniany wraz z wymianą łożysk 100kkm temu na MTF.
Zdaję sobie sprawę, że nigdy nie wiadomo jaką używaną skrzynię się trafi, ale jeżeli miałbym do wymiany 5-ty bieg (a na to wszystko wskazuje) to koszt w ASO samej 5-tki to 1300zł...czyli cena zaporowa. Poza ASO nie bardzo jest skąd wziąć bo samych skrzyń używanych jest jak na lekarstwo, a to świadczy o ich "doskonałym" stanie technicznym jaki nam producent zaserwował... Do tego doliczamy od razu łożyska w mojej skrzyni do wymiany (ok. 300zł za dwa które lecą) i już mamy 1600zł, a gdzie robocizna (300-400zł). Więc dlatego myślę nad skrzynią używaną - po zamontowaniu będzie od razu słychać gdyby łożyska były na wykończeniu, a i wypadanie biegów też można będzie zauważyć bez problemu i wtedy oddaję skrzynię ewentualnie.

Najpierw sprawdzę jednak te poduszki - może tutaj coś się wywaliło, bo zauważyłem też, że podczas ruszania dają się odczuć lekkie drżenie/wibracje/skakanie auta. Może poduszki wyrobione i skrzynia "lata" przez co lewarek chodzi, a z czasem doszło wyskakiwanie 5-tki. Oczywiście wolałbym takie rozwiązanie :)

pzdr!

iljash
12-03-14, 17:35
Inaczej jeszcze zrob: kup uzywke i rozbierz ja od razu, dobry mechanik pozna , ktore lozyska wykazuja zuzycie i zrobisz sobie to od razu. Bo nie widze sensu w montowaniu skrzyni, potem sprawdzaniu co ewentualnie do roboty i potem sciaganiu robieniu i ponowny montaz - dokladasz sobie dodatkowa robocizne i koszty :)

_reggie_
22-03-14, 11:57
Witam,

sprawa pomyślnie zakończona (pomyślnie oczywiście poza wydatkami:)
Padnięty był synchronizator 5-tego biegu i wybite obydwie poduszki skrzyni.
Na marginesie - mechanizm sterowania oparty na linkach jest praktycznie w tym samochodzie nie do zdarcia.

Kupiłem skrzynię używaną z anglika za 1000zł, która miała być cicha i w super stanie - okazało się, że łożyska są w jeszcze gorszym rozkładzie niż u mnie, więc cena spadła do 200zł. Do tego wymienione 2 łożyska na wałku, które standardowo padają, oczywiście uszczelniacz, olej MTF - wszystko w sumie 600zł+robota 400zł=1000zł.
Od razu wymieniono obydwie poduszki skrzyni, bo były wybite i przez to lewarek się ruszał (jak też i cała skrzynia) - 300zł używki z wymianą.

Teraz cisza, spokój i precyzja - skrzynia chodzi jak nowa, biegi zmieniać można jednym palcem.
Ogólnie wyszło super - bo mam praktycznie skrzynię po remoncie z wymienionymi łożyskami za cenę zakupu używanej skrzyni.
Stara skrzynia przejechała według moich wyliczeń jakieś 280.000km

W razie czego polecam dobrych znajomych mechaników z Warszawy - gdyby kogoś spotkało coś podobnego - pw.

pzdr!