Zobacz pełną wersję : Hanka pluje woda z rury
Cześć,
Rozumiem ze samochód z instalacja LPG powinien troche wody puszczać z rury wydechowej ale ostatnio jak dzialał na luzie przez ok. 10 minut to zostawił za sobą taki slad. https://www.dropbox.com/sc/61qot1hr1yvy367/S_5j1VNxV7
Prosze o opinie czy mam sie niepokoic bo to co widac na zdjeciu to tylko pryski z wydechu. Pod spodem na laczeniach tlumikow pojawily sie jeszcze wieksze kaluze :/
normalne...
Rozumiem ze normalne ale przez ostatnie 9 lat odkąd mam ten samochod nie zauwazylem takiego zachowania. Moze uszczelka pod glowica gdzies przecieka gdyz plynu chlodniczego rowniez troche ubywa a nie widac zadnego wycieku? Czy jest jakis sposob aby sie upewnic ze to uszczelka nie jest? Oprocz rozebrania oczywiscie :)
Masło na korku...ubywajaca woda...kopci na biało...temp. silnika podwyzszona, szybciej sie nagrzewa niz wczesniej...
Jak uszczelkę przedmuchało do kanału wodnego to żadnego masła nie będzie a woda uciekać będzie.
Podałem przykłady tylko...u mnie od jakiegos czasu tez woda leci siurkiem z wydechu a wody nieubywa, a wyglada jakby ktos kranik odkrecił i weza do wydechu wsadził...
dziwne rzeczy , a może faktycznie ktoś ci wężem tłumiki wodą napełnia xD
piotreek23
09-03-14, 23:39
Zmierzyć kompresję. Jak uszczelka jest wydmuchana na jednym z cylindrów będzie widoczny mocny spadek.
A może spalanie gazu wzrosło?
Gdzie tankujesz gaz? Spróbuj zatankować do pełna na stacji BP/shell.
może nie szczelny reduktor
jak ubywa plynu chlodniczego a przewody od chlodnicy i chlodnica sa szczelne to nie ma co sie oszukiwac i szukac przyczyn gdzie indziej-czeka Cie wymiana UPG. No chyba ze w nocy twoja Hanka nawiedzana jest przez duchy ktore upijaja plyn chlodniczy ze zbiorniczka wyrownawczego. Para z wydechu i skraplajaca sie woda to normalna sprawa przy np porannym rozruchu jak auto jest niegarazowane.W sprawnym silniku po rozgrzaniu sie motoru spaliny powinny byc prawie przezroczyste
Płynu ubywa, ale ile ubywa przez dany okres/przebieg?