PDA

Zobacz pełną wersję : Słabe hamowanie silnikiem po zmianie przepustnicy

majchas
09-03-14, 01:19
Witam,

Dziś zmieniłem w swoim d15b2+y8 minime przepustnice na tąz b16. Przyszlifowałem kolektor dolotowy, żeby nie było progu/ Przy okazji wyczyściłem krokowca.
Po złożeniu wszystkiego do kupy mam następujące wnioski:
- auto słabo hamuje silnikiem (bardzo słabo wytraca prędkość);
- jak wrzucę na luz w czasie jazdy to obroty spadają tylko do około 2tys. jak auto się toczy. Dopiero jak się zatrzymam to obroty spadają do odpowiednich.

Przed zmianą przepustnicy falowały mi obroty na jałowych (być może łapał lewe powietrze) i szarpał mocno jak jechałem powoli na 1/2 biegu. Za to silnikiem hamował bardzo sprawnie.

Czy wcześniej hamował tak intensywnie ze względu na lewe powietrze?

Dodam, że w aucie jest lekkie koło zamachowe i jakieś lepsiejsze tłoki (dokładnie nie wiem z jakiego silnika).

Macie jakieś wnioski?

wiesko1261
09-03-14, 09:29
a wyregulowałeś wolne obroty na rozgrzanym silniku ? (z odpiętym krokowym)

majchas
09-03-14, 09:32
Tak. Ale tu tez auto dziwnie reagowalo bo prawie nie bylo roznicy w obrotach miedzy sruba wkrecona na maks a odkrecona...

Wysłane z mojego GT-B5330 przy użyciu Tapatalka

Jookoozzz
09-03-14, 10:29
Co do hamowania silnikiem duza role odgrywa mapsensor...napewno podpiety? moze wtyczka zle sie wpieła...

Davido_
09-03-14, 11:09
A co do tego że jak auto się toczy na luzie to obroty wzrastają to moje b16 też tak ma ... tylko ,że u mnie trzyma wtedy 1500 obr , jak się zatrzymam to spada na 800 .

mirasek
09-03-14, 11:29
Na luzie z obrotów schodzi normalnie czy też leniwie? Najpewniej TPS nie daje 0% i wtryski leją wachę przy zamkniętej przepustnicy, wyreguluj TPS.

Michalll_1991
09-03-14, 11:35
mi tam czy jade czy stoje to jak wysprzegle to spadaja na jakies 800 a nie jak piszecie , szukac probemu ?

Sheiva
09-03-14, 12:11
Masz prawidłowy objaw. Luz to luz, niezależnie od tego czy się jedzie, toczy czy stoi. W przeciwnym razie coś oszukuje - czujnik, zawór, podciśnienie, lewe powietrze itp.

Tiga
09-03-14, 14:07
Wyreguluj motylek przepustnicy, widac nie domyka sie. Mialem to samo, przy hamowaniu silnikiem jakby caly czas jechal.

majchas
09-03-14, 14:40
Problem naprawiony :-) z rana wzialem sie za sprawdzanie wszystkiego po kolei. Najpierw map sensor... sprawdzilem sygnal i mase. Wszystko ok. Nie sprawdzalem odczytow - zalozylem ze sa ok :-) ustawilem tps. Przeczyscilem kostki i styki. Zrobilem dlugi reset ecu. Po czym po odpaleniu pochodzil sobie na wolnych obrotach. Po krotkiej jezdzie testowej okazalo sie ze wszystko wrocilo do normy. Hamuje silnikiem jak wczesniej. Bledow zadnych nie wywala. Dziekuje wszystkim za chcec pomocy i cenne wskazowki :-) pozdrooo

Wysłane z mojego GT-B5330 przy użyciu Tapatalka

Tiga
09-03-14, 19:30
Naprawilo sie 'samo' ?

majchas
09-03-14, 19:46
Tak jakby :-) moglo cos nie stykac przy mapie albo tpsie... ale jest git juz :-)

Wysłane z budki telefonicznej.

skolopendra
09-03-14, 20:11
rozepnij raz jeszcze wtyczkę i przeczyść np kontaktem ,będzie pewniejsze...