PDA

Zobacz pełną wersję : Jak najlepiej zamontowac antene z CB w Civicu HB Vgen?

frees
26-04-08, 16:43
Witam,
do osob majacych CB - jak macie zamontowana antene? Boje sie, ze jak zamontuje ja na magnesie, to moze spasc i tylna szyba powie papa. Z drugiej strony byloby to dla mnie najwygodniejsze rozwiazanie, bo czesto ta antene bede musial sciagac. A moze jakies inne rozwiazanie? Wiercenie dziury w dachu raczej nie wchodzi w gre :/

zieloo007
26-04-08, 17:35
Antena na dach na magnezie, a pod magnez podkładka filcowa, żeby nie porysował się dach..

piotrek-mi
26-04-08, 17:48
Ja kupiłem antenę przykręcaną. Wcześniej miałem ją zamontowaną (przykręconą) do lotki plastikowej i zmasowaną kabelkiem, później przyłapałem ją migiem przy zawiasie klapy w lewym górnym rogu. Rozwiązanie jest o tyle dobre, że nie muszę za każdym ściagać anteny z dachu przed obawą kradzieży, miejsce przyspawania elementu montażowego jest zabezpieczone przed rdzą, więc jej też się nie muszę obawiać. Zamiast standardowej śrubki (motylka) do przykręcania anteny użyłem dwóch zwykłych nakrętek i mocno skręciłem. Radio mam schowane tam gdzie seryjnie było miejsce na kasety, po odkręceniu "szczekaczki" zamykam tą klapkę.

Zależy jak dużo i często używasz CB, jeśli rzadko i krótko to polecam magnesówkę. Ja używam radia bardzo często i dlatego zamocowałem wszystko "na stałe" bez większej obawy o kradzież. Montaż CB po wejściu do auta polega u mnie tylko i wyłącznie na przykręceniu szczekaczki co trwa bardzo krótko.

Bodzlo
26-04-08, 18:50
Witam,
do osob majacych CB - jak macie zamontowana antene? Boje sie, ze jak zamontuje ja na magnesie, to moze spasc i tylna szyba powie papa. Z drugiej strony byloby to dla mnie najwygodniejsze rozwiazanie, bo czesto ta antene bede musial sciagac. A moze jakies inne rozwiazanie? Wiercenie dziury w dachu raczej nie wchodzi w gre :/

Naklej kawałek foli samoprzylepnej na dach i unikniesz porysowania dachu przy ściaganiu anteny

Bzyk_
26-04-08, 20:37
Pierdu pierdu o antenach magnesowych. Chcesz żeby naprawdę było dobrze ? To tylko dziura w dachu. Tak jest najlepiej- najmniej szumów, zasięg.... itp itd.
Nie chcesz dziurawić ? No to na uchwycik. Uchwyt Sirio (czarny) b.dobrze pasuje do Hani. Mocuje się go idealnie na krawędzi szyby. Postaram się jutro przyfocić jak to wygląda.
Pozdrawiam

frees
27-04-08, 11:32
Pierdu pierdu o antenach magnesowych. Chcesz żeby naprawdę było dobrze ? To tylko dziura w dachu. Tak jest najlepiej- najmniej szumów, zasięg.... itp itd.
Nie chcesz dziurawić ? No to na uchwycik. Uchwyt Sirio (czarny) b.dobrze pasuje do Hani. Mocuje się go idealnie na krawędzi szyby. Postaram się jutro przyfocić jak to wygląda.
Pozdrawiam

To czekam na fotki :)

bolas
27-04-08, 11:56
Zależy jak dużo i często używasz CB, jeśli rzadko i krótko to polecam magnesówkę.

tu się zgodzę w 100% sam wożę magnesówke i jest umocowana na rogu dachu z tylu FOTKA (http://i170.photobucket.com/albums/u277/bolas_album/auto/fotki%20zabki/nowe/IMG_0173.jpg) , za chwile ktoś tu bedzie jęczał że w złym miejscu ją mam ale powiem tak zasieg 10 km jest w zupełności wystarczający, śmigałem z nią ok 180 km/h i się trzymała także z tego co mi wiadomo to nawet przy 200 km/h jeszcze była na swoim miejscu, więc twój wybór jeżeli chodzi o antenke będzie zależał od tego jak często używasz radia :agent:

Lcfr
27-04-08, 16:13
Ja ma magnesówkę SIRIO (średnica magnesu 14cm bat 130cm) na qp (tylna klapa więc nisko) - zasięg ok 12-15kmw szczycie 18 - nie spada do 230 km/h :)
Na hondzie Eternity jeździ magnesówka HUSTLER (śrdnica magnesu mała bat 100cm) na hb na dachu - zasięg 10-12km - nie spada do 210km/h

Dziury to bum nie wiercił... Lepsze rozwiązanie to uchwyt ale jak przenosisz radio z auta do ata to z uchwytem jest problem...

ps. przenosze do własciwego działu.

frees
27-04-08, 16:27
Ja ma magnesówkę SIRIO (średnica magnesu 14cm bat 130cm) na qp (tylna klapa więc nisko) - zasięg ok 12-15kmw szczycie 18 - nie spada do 230 km/h :)
Na hondzie Eternity jeździ magnesówka HUSTLER (śrdnica magnesu mała bat 100cm) na hb na dachu - zasięg 10-12km - nie spada do 210km/h

Dziury to bum nie wiercił... Lepsze rozwiązanie to uchwyt ale jak przenosisz radio z auta do ata to z uchwytem jest problem...

Tylko gdzie w HB ten uchwyt przymocowac? Do szyby? To juz chyba bezpieczniej na magnesie.

ps. przenosze do własciwego działu.

OK. Sorry za klopot :piwo2:

Lcfr
27-04-08, 16:40
Tylko gdzie w HB ten uchwyt przymocowac? Do szyby? To juz chyba bezpieczniej na magnesie.

Mocuje się na krawędzi górnej tylnej klapy(HB) albo między klapa a błotnikiem (QP)
nie mam fotek-popatrz na allegro - czasem sprzedający tekie uchwyty wklejają fotkę gdzie co i jak.

Ja miałem kiedys CB (lata młodzieńcze) i byłem sceptycznie nastawiony do magnesówek. Teraz jednak technika poszła do przodu i niezła magnesówka daje naprawdę całkiem przyjemny odbiór (śmiało możo te 15-18km uzyskać co czasem nawet nie jest potrzebne nawet)i na dodatek jest bardzo mobilna-szybko zdejmujesz/chowasz/przekłądasz do innego auta komplet.

frees
27-04-08, 17:55
Mi zasieg wystarczy 5-10km. Jak jeszcze jezdzilem cinquecento, to mialem pozyczone od kumpla radio cobra i antene 65cm. Ogolnie rozmawiac moglem tylko z tym, ktorych widzialem :). Tamta antena byla na magnesie i kilka razy mi spadla. Raz jak przy ok 110km/h wjechalem w dziure, raz jak przy podobnej predkosci mijalem sie z TIRem. Honda co prawda jezdze wolniej, jednak bardziej tez na niej mi zalezy :)

Musze, tak jak piszesz, poogladac te fotki z allegro, bo jakos nie umiem sobie wyobrazic zamocowanie takiego uchwytu w moim Civicu.

EDIT: Acha - antene, jaka teraz chce zalozyc to Hustler 100.