PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana sprężyn w 5d VIgen

michalgeol
26-04-08, 16:23
cześć,
czy znajdę na rynku twardsze, ale nie krótsze sprężyny na przód i tył do 5d VI gen z 96r? Podkreślę, że nie zależy mi na glebie, a jedynie na usztywnieniu zawieszenia.
michał

qba1983
27-04-08, 20:39
jak chcesz usztywnic to wymien same amorki.
a na poczatek polecam wymiane stabilizatora przedniego i dolozenie tylnego z wersji VTI, po tm zabiegu autko sie nie buja tak na boki(prawie jak po zalozeniau krotkich twardych sprezyn(wiem bo mam powrownanie, testowalem to i to)

michalgeol
30-04-08, 23:34
Qba, dzięki za odpowiedź. A jaki w takim razie stabilizator do przodu proponujesz? O tylnym juz co nieco czytałem (są problemy z dostaniem wszystkich elementów do jego montażu).
Z tyłu gdybym chciał dodać stabilizator, to muszę nawiercić dziury w wachaczach - mam nawet miejsca pod nie.
michał

qba1983
01-05-08, 08:36
przedni kupujesz od VTI (MB6), jest grubszy od zwyklego... ale jesli chodzi o czesci to:
po dokladnej analizie, powiem ci ze samo mocowanie stabilizatora jest dokladnie takie samo, roznica polega na tej gumie(jest ciensza) musisz dokupic lacznik stabilizatora np. u tego pana:
http://allegro.pl/my_page.php?uid=4769471
ja u niego kupowalem i jestem zadowolony (choc przy laczniku od tego pana sa za duze talezyki, ale bez problemu przewkladasz te od siebie)

jesli chodzi o tyl...szkoda ze nie masz dziur. wiercenie to jedne rozwiazanie... ale musisz wszstko demontowac.

seb1500
02-06-08, 23:53
aby nie zakładać nowego tematu... w EG4 pękła mi jedna przednia sprężyna więc chcę wymienić od razu dwie. tak jak przedmówca nie chcę nic obniżać, ale było by miło gdyby było twardziej :) czy jeżeli w tej chwili nie mam funduszy na amortyzatory to zakładać śmiało seryjne sprężyny, czy jest jakaś ewentualność poprawiająca sztywność bez zmiany amorków?