Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ustawienie zapłonu D15B7

vrrs
08-03-14, 14:08
Witam!

Mam pytanie chciałbym się upewnić zanim złożę reklamację w serwisie. Miałem wymieniany rozrząd(jakieś 3000km temu), ostatnio po przejściu na MPFI chciałem ustawić zapłon na lampę, pojechałem do innego serwisu bo w tym w którym miałem robiony rozrząd nie mają lampy. Okazało się że zapłonu nie da się ustawić bo brakuje skali, wychodzi na to że jest przestawiony rozrząd o ząbek. Chcę się jednak upewnić czy facet, który ustawiał mi zapłon ma rację.

Aparat zapłonowy jest w tym momencie przestawiony maksymalnie w stronę kabiny, czyli obrócony przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Przy takim ustawieniu znaki przy kole pasowym wyglądają mniej więcej tak:

http://i.imgur.com/ACfmHDc.jpg
Czy przesuwając aparat w drugą stronę ten punkt będzie się jeszcze bardziej oddalał od punktu odniesienia czy powinien się zbliżać tak że ustawi się zapłon w odpowiedniej pozycji.

Davido_
08-03-14, 14:40
Obawiam się , że będzie więcej niż ząbek... u mnie przy przestawionym o ząbek normalnie szło ustawić zapłon . Jeśli będziesz kręcił w drugą stronę znaki będą się oddalać od punktu...

vrrs
08-03-14, 16:54
Rozumiem, dzięki. No to samochód idzie do mechaników niech to poprawiają :)

mirasek
08-03-14, 17:14
Jeśli aparat jest ustawiony max w stronę grodzi to zapłon masz max wyprzedzony. Na rysunku pokazałeś zapłon za mocno wyprzedzony (silnik kręci się w lewo), czyli masz cały zakres regulacji żeby go opóźnić na znaki. Jeśli zabraknie zakresu, wtedy przyjrzyj się ustawieniu rozrządu.

vrrs
08-03-14, 17:46
No właśnie to mnie ciekawiło, bo po ustawieniu zaponu(przesunięcie maks w tą stronę) samochód zaczął bardziej zamulać raczej niż wcześniej. Dlatego nie byłem pewny czy gość ma rację. Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć?

EDIT:
Mój błąd, aparat jest przestawiony maksymalnie w stronę przodu(czyli zgodnie ze wskazówkami zegara), więc wychodzi na to że jednak przestawiony jest rozrząd.

mozes
09-03-14, 15:22
Przy ustawianiu zapłonu zwarłeś zworkę samodiagnostyki?

vrrs
09-03-14, 15:57
Tak, była zwierana.