Zobacz pełną wersję : wysokie obroty na zimnym silniku (D13b2)
piotrek0486
26-04-08, 12:07
witam niedawno kupiłem sobie civice rocznik 94 z silnikiem D13b2(z gazem) i mam taki problem jak ją odpalam na zimnym silniku(bez znaczenia czy benzyna czy gaz) to wskakuje mi na ok 2500 obrotów i trzyma mi go tak ok 45-60 sekund po czym obroty spadają do normalnego poziomu
problem znika gdy silnik jest ciepły
co to może być i jak ewentualnie można to naprawić???
szogunwawa
26-04-08, 14:09
z tego co mi wiadomo to jest ssanie u mnie wynosi 2000 obrotów.
No u mnie jest to samo. Jak jest zimny silnik to potrzyma chwile 2 000. Nagrzeje sie i schodzi do 9 000. Sadze ze raczej normalne,choc nie wiem jak bylo w tych z roku '94.
Ja obstawiam jak kolega powyzej-ssanie :)
No u mnie w d13b2 też jest to samo tylko że podnoszą się do 3000 po jakiejś minucie spadaja do 2000 i po kolejnych 4-5minutach do 1000 :/ a pozatym spalanie dochodzi do około 12 litrów na 100km przy w miare spokojnej jeżdzie ?? Czego to może być wina ??
Zalezy na jakie odcinki jezdzisz po odpaleniu, jezeli male to masz odpowiedz. Poza tym 3000 to zdecydowanie za duzo. Ssanie do wyregulowania. ;)
no wsumnie nie wielkie około 10km do pracy ale wydaje mi sie że to i tak o wiele zadużo jak na ta pojemność ??
hej
Zaraz po tym jak sobie zalozylem gaz w 1.3 tez tak mialem z obrotami
Pojechalem na reklamacje do gazownikow i cos chyba zrobili z krokowym Ale nie wiem dokladnie co jedz do jakiegos gazownika moze poradzi
Koledzy nie przejmujcie się tym. To jest normalne w tych hondach. one maja po prostu takie ssanie.
Koledzy nie przejmujcie się tym. To jest normalne w tych hondach. one maja po prostu takie ssanie.
tylko te gaźnikowe