PDA

Zobacz pełną wersję : błąd SRS, VSA i check Engine - co jest?

grzechu2605
07-03-14, 19:30
witam schodze wieczorem do auta chce jechac i du...a auto nie odpala (znaczy kreci) ale swiece zarowe nie grzeją wiec raczej nie odpale....

po przekreceniu stacyjki wyswietljaą sie komunikaty VSA, SRS (poduchy) i Check Engine...

w sumie wczesniej rozebrałem dolny plastik pod kierownicą bo chcialem zobaczyc jak to z tym sprzeglem wygląda (co skrzypi) - ale nic nie rozlączałem ani nie odkrecałem....

WTF? :/

agrttc
07-03-14, 19:37
sprawdz czy rozbierajac plastiki pod kierownica przypadkiem nie wcisnałes czujnika zderzeniowego. jest z boku deski pod tym trójkątem (widac jak otworzysz drzwi) taki duzy czarny przycisk
tez sie tak naciałem swego czasu jak wyciągałem radio ;)

shinoda
07-03-14, 19:44
Może masz jakieś zabezpieczenie sterowane radiowo i padla Ci bateria?

wysłane z mojego alter.ego

grzechu2605
07-03-14, 20:01
ten plastik trojkątny zdejmowałem - moze faktycznie tam cos wcisnąłem... mam otwieranie w kluczyku standard, jutro sparwedze drugim kluczykiem - ale obydwa normalnie otwierają auto.

no faktycznie był to ten przycisk - ale tak jak to rozbieralem to napewno tam łap nie wsadzałem... niewiem jak czemu trzeba bylo go włączć... ;/ - super dzieki - stresowe poznawanie auta :D

TRAFO
07-03-14, 20:51
VSA się nie przejmuj. Ostatnio jak z Lozikiem kombinowaliśmy z MAFem to oprócz tego że pokazały się jakieś sygnały odnośnie właśnie MAFu to jeszcze tak jakoś "z dupy" pokazał się VSA. On chyba zawsze wyskakuje :)
Wystarczył odpiąć na chwilkę aku i wszystko się pokasowało. Spróbuj tez tak u siebie i wtedy zobacz co będzie się działo...

agrttc
07-03-14, 20:58
no faktycznie był to ten przycisk - ale tak jak to rozbieralem to napewno tam łap nie wsadzałem... niewiem jak czemu trzeba bylo go włączć... ;/ - super dzieki - stresowe poznawanie auta :D

ja tez do dzis nie wiem jak go wcisnąłem ze nie odpalał, a jednak jakoś go musiałem wcisnąć. i też nie wiedziałem co jest, musiałem mechanika wzywać :) ważne że problem rozwiązany :)

sicer
10-03-14, 10:22
to jest czujnik zderzeniowy - wystarczy, że go z odpowiednią siłą uderzysz wtedy kulka, która jest w środku wyskakuje i odłącza zapłon

kobert
10-03-14, 19:49
sadzac po tym co mowicie i z wlasnego doswiadczenia bo kiedys w innym aucie tez przy jakiejs robocie mi ten czujnik wyrzucilo,to byc moze wystarczy udezyc gdzies w plastik w poblizu i wywalony

grzechu2605
10-03-14, 21:14
dobry system na złodzieji :D - uderzyć w boczny plastik i juz nie odjedzie :)

PS> to wtedy na mocnych dziurach tez powinno wyłączać ... hmmm nie no to chyba tylko w poziomych uderzeniach działa.

sicer
11-03-14, 08:24
dobry system na złodzieji :D - uderzyć w boczny plastik i juz nie odjedzie :)

PS> to wtedy na mocnych dziurach tez powinno wyłączać ... hmmm nie no to chyba tylko w poziomych uderzeniach działa.
Kiedyś miałem stare clio, to ten czujnik był pod maską blisko kierowcy - wystarczyło, że dolewałeś płynu do spryskiwaczy, trzepnąłeś maską przy zamykaniu i czujnik wyskakiwał :). W sumie to zauważyłem, że on się "wyrabia" i później co raz częściej wyskakiwał.