PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VI 1.4 90KM ciężko odpala

mwillusionmw
06-03-14, 21:55
Witam.

Mój brat kupił sobie takiego Civica Hatchback, i mamy z nim taki kłopot, że ciężko odpala, nieważne czy zimny czy ciepły. Ja pierwszy raz stykam się z japońcem, i nie wiem od czego zacząć. Ma instalację LPG. Odpala zawsze tak samo, ale trzeba dodać trochę gazu, pokręci góra 3-4 sekundy i wtedy łapie. Chodzi równo, ogólnie zbiera się to dobrze. Na dniach będzie wymieniona kopułka, palec i przewody wraz ze świecami, i filtr paliwa. Jeśli po tym dalej będzie to samo to trzeba będzie szukać dalej. Chciałem zapytać, czy może to być wina jakiegoś czujnika temperatury, dzięki któremu są ustalane dawki paliwa? Jeśli tak to gdzie go szukać, a jeśli nie to na co powinienem zwrócić uwagę. Dodam, że póki co zrobiłem to co mogłem - rozbierałem, i oglądałem dolot i jest cały. Nic nie jest popękane. Ewentualnie zwrócę uwagę na przepustnicę jeszcze jutro.

Pozdrawiam.

piotrekk7
07-03-14, 19:01
Zawsze odpala ciężko ? Nawet kiedy postoi całą noc na dworze ?
U mnie zalewa się gazem i ciężko potem kręci na benzynie, dopiero jak odparuje trochę gaz (3-4h) pali na strzał.
Możesz spróbować też przed zakończeniem jazdy przełączyć na chwilę na benzynę aby gaz się wypalił i potem na benzynie odpalić.

mwillusionmw
07-03-14, 20:14
hmm, tego powiem Ci nie sprawdzałem, muszę obczaić to, ale problem jest zawsze praktycznie. raz odpalił szybko jak próbowałem odpalić, przestałem, potem na nowo to wtedy poszedł elegancko, ale zdarzyło się to tylko raz. jutro zmienię filtr paliwa, zobaczymy. Auto zawsze odpalane jest z benzyny wpierw oczywiście. Kompa ma ten samochód? Bo wtedy można by było jakiś czujnik temperatury zbadać.

Hektor139
07-03-14, 22:21
zrób samodiagnostyke wtyke masz pod schowkiem reszte znajdziesz jak to zrobić mi sie zdaje ze te silniki tak mają że nie pala na dotyk tyko trzeba pokręcić pare razy zanim zaskoczy ma LPG a na benzynie palisz czy na gazie bo ludzie czasami zapominają o istnieniu enzyny gdy montują LPG

mwillusionmw
08-03-14, 18:03
Odpalany zawsze z benzyny. Dziś dostał nowy filtr paliwa, przewody, palec, kopułkę i świece. Dalej jest to samo. Jeśli te silniki tak mają to nie będe za bardzo w nim grzebał bo nie ma co. Rozejrzę się później z tą samodiagnostyką jeszcze. :)

piotreek23
08-03-14, 21:52
Ile masz wachy w baku?? Bo jak 5l to się nie dziw..zalej do pełna..zobaczysz różnicę :D

mwillusionmw
10-03-14, 00:29
Paliwa jest prawie połowa baku..

co dziś zauważyłem(na benzynie) :
-jak dochodzę do 6tys obrotów to samochód przestaje jechac jakby paliwo się skończyło, nie wiem czy jakakolwiek odcinka powinna być już przy tym poziomie obrotów
-samochód po rozpędzeniu,czy to 4 czy 5 dochodzi do 130-140km/h i na tym koniec, stoi mimo dodawania gazu i wydaje mi się że jak na 90km to sporo za mało..
-dlugo kręci, ale to juz wczesniej pisalem, wydaje mi się że nie powinno tak być..

Samochod ma nową kopułkę, palec, filtr paliwa, przewody i świece wszystko z konkretniejszych firm. Nie wiem co to można jeszcze sprawdzić, w poniedziałek będzie sprawdzony jeszcze zapłon, a jak będzie okej to chyba kompresja pozostaje.. Możliwe, że gaz już wysłużył trochę to auto..

Ewentualnie czytam teraz na forum i silnik może być zblokowany?