PDA

Zobacz pełną wersję : Civic ej6 wyłączenie automatycznie włączających się wycieraczek

brales
06-03-14, 19:01
Witam

Po użyciu spryskiwaczy z automaty włączają się na krótką chwilę wycieraczki( nie wiem czy wszystkie 6 geny tak mają), niby fajną funkcja ale czasem wycieraczki lecą minimalnie za szybko zanim szyba zostanie spryskana płynem przez co przez chwilę wycieraczki przesuwają się po suchej szybie, wie ktoś jak to wyłączyć ? Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że trzeba jakiś kabelek odłączyć ale nie mogę znaleźć tego postu. Widziałem że do silniczka spryskiwaczy przednich idą trzy kabelki a de facto do działa potrzebne są dwa, więc nasuwa się sugestia że jeden "wraca" od silniczka i daje sygnał do wycieraczek. Jak nikt nie wie to w weekend zasiądę z miernikiem prądu i manualem i pewnie ogarnę temat ale bez sensu jest odkrywać na nowo amerykę.

Genax
08-03-14, 02:55
Zamontuj sobie zawór zwrotny do rurek od spryskiwaczy. Ja u siebie zamontowałem w starej ej6 i płyn leci jak burza po przyciśnięciu wajchy :D koszt mały i nie będziesz musiał kombinowac z wyłączaniem wycieraczek :)

brales
15-03-14, 18:31
No to dopiszę info może się komuś przyda.

1.Trzeci kabelek o którym pisałem łączy masy obu silniczków, nie wiem czemu ma to służyć ale tak jest.

2.Za włączanie się wycieraczek według różnych źródeł(fora i manuale) odpowiada a) duży moduł sterowania znajdujący się z tyłu skrzynki bezpieczników oraz b) drugi moduł który znajduje się gdzieś pod pod panelem nawiewów z tyłu, przy czym ten drugi występuje tylko w autach, które mają automatyczne włączanie wycieraczek po spryskiwaczach. Przełożyłem moduł a) z hatchbacka(ej9) z 96 roku w którym wycieraczki się nie włączały same do mojego auta czyli do coupe z 99 i efekt był taki że wycieraczki się same nie włączały ale też same nie wracały po puszczenie wajchy wycieraczek, możliwe przyczyny to: wiązki z to że moduł był z auta przed liftem a moje jest po( jakby ktoś nie wiedział to są inne wiązki trochę ), albo jednek ten drugi moduł ma tez jakieś znaczenie, kiedyś jeszcze to obadam. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji aby komuś udało się tą funkcję wyłączyć ;)

3.Moje rozwiązanie: Zakupiłem zbiorniczek na dwa silniczki i przerobiłem tak aby po włączeniu spryskiwaczy włączały się oba przy czym jeden podaje płyn do prawego sprysku na masce a drugi do lewego czyli mamy 2x większe ciśnienie na spryskiwaczu, do tego dodałem zaworki zwrotne efekt jest taki, że gdy leciutko pociągnę za wajchę od spryskiwaczy, tak leciutko że nawet się jeszcze wycieraczki nie włączają to szyba już jest cala mokra, i muszę ręcznie włączać wycieraczki bo nie ma sensu dłużej jej przytrzymywać aby włączyły się z automatu bo będzie za dużo płynu, jestem bardzo zadowolony i polecam każdemu taki mod :P