Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana licznika 1,6 V-tec 2001

maluutki
05-03-14, 19:50
Hej, pytanie mam. Muszę (chyba) wymienić licznik w aucie, ponieważ ponoć a raczej na pewno przekłamuje. Dlatego mam pytania jak jest u Was.
Obrotomierz po odpaleniu pokazuje ok 1-1,5 tys obr. powinno być chyba kapke mniej.
Po zatankowaniu do fulla licznik pokazuje mi połowę, no tu jest coś na pewno nie tak.
Temperatura silnika trzyma się na 1/3 skali to normalny poziom???
Przeglądam strony z częściami i są same angliki:/ Można wymienić tarcze w tych licznikach, czy za dużo roboty z tym (nie chce mil na budziku)?
I ostatnie pytanie...gdzie przechowywane są dane z przebiegiem? Czy jak wymienię licznik coś się nie pozmienia? Sory jeśli kogoś oburzą denne pytania, mechanik ze mnie żaden:D PZDR
Honda Civic 1,6 V-tec 2001r

bunkerites
05-03-14, 21:26
Kolego jak odpalisz zimny silnik to obroty beda wysokie.Jesli zatankowales i pokazuje duzo mniej to mozesz miec uszkodzony plywak na pompie paliwa.Temperature w VII gen pokazuje kapke mniej niz polowa skali.Wiec licznik masz OK. A dane przebiegu zapisane sa w liczniku

iljash
07-03-14, 20:58
Hej, pytanie mam. Muszę (chyba) wymienić licznik w aucie, ponieważ ponoć a raczej na pewno przekłamuje. Dlatego mam pytania jak jest u Was.
Obrotomierz po odpaleniu pokazuje ok 1-1,5 tys obr. powinno być chyba kapke mniej.

ja nie wiem na egzaminach na prawko juz nie ucza, ze silnik benzynowy na przyslowiowym ssaniu ( jak jest zimny ) bedzie mial wysokie / wyzsze obroty , ktore beda spadaly wporst proporcjonalnie do tego jak bedzie rosla temp cieczy ( wskazowka od temp sie bedzie unosic , a obroty beda spadac ) ?

W zimie przy minus 20/30 nie zdziw sie jak wskoczy na 2k rpm

Temperatura silnika trzyma się na 1/3 skali to normalny poziom???

Wskazowka od temperatury nie ma dochodzic do gory , ba nawet nie ma byc w polowie , ona ma byc troche przed momentem az bylaby poziomo, dla zobrazowania posluze sie grafika z googli

http://gallery.themspros.com/albums/ctr/r_speed.jpg

To co na obrazku jest polozeniem poprawnym wskazowki.

Po wymianie licznika bedziesz mial przebieg z nowego licznika

Wymiana licznika zajmuje chwile, polega na zdjeciu plastiku oslaniajacego na okolo ( jest na wcisk , trzeba go delikatnie " z czuciem" wyciagnac ) a potem masz kilka srub montujacych licznik ( okolo 3-4 srubki male ) potem juz po odlaczeniu kilku kostek mozesz wyjac licznik calkowicie

ALE OCZYWISCIE TEGO NIE ROB, bo z Twoim licznikiem ide o zaklad , ze jest wsztstko w jak najlepszym porzadku

Po zatankowaniu do fulla licznik pokazuje mi połowę, no tu jest coś na pewno nie tak.

Co do zatankowania do fulla, to mozesz miec plawik czy jak sie to nazywa, zablokowane, poprostu "utknał"
Jeszcze takie pytanko ( z gory przepraszam ale jednak :D ) , skad wiesz, ze zatankowales na full, bo patrzac po wczesniejszych pytaniach wole spytac :D zeby sie nie okazalo, ze jednak ze wskazowka od poziomu paliwa tez jakims cudem jest wszystko ok :D

bunkerites
08-03-14, 12:49
Czasem zbiornik sie nie odpowietrzy i wybija paliwo po chwili tankowania.Co daje odczucie ze jest full

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

maluutki
09-03-14, 20:39
czyli temperaturę mam ok...sądząc po grafice...
na full bo odbija "pistolet" i nie robię tego do pierwszego odcięcia tylko do 5-6tego i pokazuje ten sam poziom...
nie znam się na pracy silnika więc sory ale baba ze mnie a nawet gorzej jeśli chodzi o ten temat:D (jakby każdy robił sobie wszystko zawód mechanika i reszta innych byłaby zbędna:D)
a jeżeli ten pływak mam zawieszony jak mogę go poprawić, bo mam auto pół roku i po każdym tankowaniu jest tak samo więc tutaj wątpię bym walną gafe :D ???

bunkerites
10-03-14, 08:16
a jeżeli ten pływak mam zawieszony jak mogę go poprawić

Musisz wyciągnąć pompe paliwa i obczaić pływak

iljash
10-03-14, 13:54
a zeby dostac sie do pompy paliwa musisz zdjac kanape ( siedzisko ) i tam masz zaslepke, ktora odkrecasz i masz potem wszystko w miare dostepne. Jednakze, jak masz jakiegos speca swojego, albo znajomego , ktory to ogarnia to lepiej mu to oddaj i powidz , ze chodzi o ten plawik/ plywak zwal jak zwal :)

maluutki
10-03-14, 15:21
zrobiłem zdjęcie po przejechaniu kilku km. temperatura ok, obrotomierz pokazuje 1400 (nie trzymam nogi na pedale jak co:))

http://i58.tinypic.com/j0h5ed.jpg

bunkerites
10-03-14, 16:39
Tak pokazuje zawsze temp ? nawet jak bujniesz powiedzmy 20 km ?.Jesli tak to zle

bombel
10-03-14, 17:32
Ja bym wyjął licznik i ponownie wpiął kostki z przewodami, które idą do licznika. Może jest gdzieś słaby styk lub nie ma masy?

iljash
10-03-14, 17:34
Tam jest mniej niz 1400 , ze zdjecia powiedzialbym , ze 1100-1200 maks ,ALE ALE temperatura jeszcze jest stosunkowo niska, wiec takie obroty moga wystepowac tereotycznie.

Tak pokazuje zawsze temp ? nawet jak bujniesz powiedzmy 20 km ?

dokaldnie j.w , ok po kilku kilometrach masz tak jak na zdjeciu, a jak np po dluzszym dystansie ?

karas
10-03-14, 18:18
kolego a termostat masz sprawny??? termostat jest jedna z niewielu rzeczy ktora sie psuje w Hondach na potege. Moze jest zawieszony silnik jest niedogrzany i obroty na jalowym masz wysokie

maluutki
10-03-14, 21:11
Ogólnie przejechałem 7km spokojną jazdą więc chyba zdążył się nagrzać (ok 15min jazdy). Termostat był wymieniony miesiąc temu. Jak kupiłem hondziare był na małym przeglądzie u znanego majstra z pod poznania, sam powiedział że coś z licznikiem jest nie tak ale to wtedy właśnie chodziło mu o obroty nic więcej. Wskazówka od temperatury jest kapke wyżej ale nie aż tak jak na grafice pokazanej przez @iljash bo troche z innego profilu jest zdjęcie. Od kiedy kupiłem auto licznik właśnie tak się zachowuje a nie inaczej, grzać grzeje, jeździć jeździ.

dacula
10-03-14, 23:03
Sprawdz u swego mechanika linkę pedału gazu oraz obudowę przepustnicy i szczelność przewdu powietrza lub podciśnienia - może do silnika dostaje się za dużo powietrza i sterownik doprowadza więcej paliwa

ps. a masz możliwość podłączenia się poprzez OBD2? Wtedy sprawdzisz sobie obroty niezależnie od wskazań licznika i będziesz wiedział czy licznik masz dobry

LeszekCIVIC
13-03-14, 10:16
Hmmm najlepiej dla ciebie łopatologicznie :) jesli masz mozliwosc stań obok innego civica jak beda rozgrzane , po 4km spokojnej jazdy wystarczy przy tej temeperaturze powietrza , bedziesz slyszal i czuł roznice w obrotach jesli beda podobne to znaczy ze licznik - wtedy wymontuj licznik sprawdz polaczenia na kostkach jak radzili koledzy wyzej a jesli u ciebie obroty beda wyzsze a temp taka niska to stawialbym na ten termostat wymieniony (moze cos zle zamontowane itp) - co do termostatu posprawdzaj temperatury rurek czy sa w porzadku . Pytanko do ciebie jesli dasz do 3000 obr a potem zdejmiesz noge z gazu obroty spadaja do tego poziomu co masz szybko czy raczej wolno?