Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Silnik przerywa albo gaśnie(nie wiem)

jarciu
16-09-05, 11:32
Witam
Mam problem z silnikiem D15B2, otorz w czasie jazdy silnik zgasl tak mi sie wydaje ale kontrolki sie nie zapalily. Gdy stanalem na poboczu, przekrecilem kluczyk w stacyjce z powrotem do zera i ponownie zapalilem, silnik odpalil i jechalem dalej. ale za chwile to samo.I tu moje pytanie czy to jest wina braku iskry czy moze paliwa nie dostaje albo jeszcz cos innego, niedajboze cos powaznego z silnikiem. Dodam ze silnik ma moc a wszystkie filtry zostaly wymienione a takze swiece za wyjatkiem przewodow wysokiego napiecia.

Lao
16-09-05, 13:30
Jeżeli się nie zapaliły kontrolki od oleju i ładowania, to znaczy że silnik nie zgasł. Chyba że to poważniejsza sprawa z układem elektrycznym.

Co powinieneś zrobić?
Jak nie wiesz czy silnik zgasł to się zaczymaj wyjdz z auta i poprostu sprawdż to!

co ci możemy pomóc jak nie wiesz nawet na 100% że silnik gaśnie

Dzida
16-09-05, 13:58
Ja jak stoje na światłąch, tech mam wrażenie, że nie chodzi... Żadnych drgań, żadnych dźwięków... Honda po prostu ;]

jarciu
16-09-05, 14:50
a czy to może być sonda lambda?
Bo troche kopci na niebiesko ale oleju nie bierze wogole
Kolega twierdzi ze to sonda bo katalizator zapchalo
Zauwazylem tez ze cos skrzeczy w aparacie zaplonowym

Dzida
16-09-05, 15:07
To może być sonda, albo kat... Jedziesz, nagle źle dobiera mieszanke i gasnie...

jarciu
17-09-05, 17:58
teraz juz wiem ze silnik zgasl.
Sonda wymieniona, jade do domu i znowu to samo.
wiec sie wracam do mechanika. On bierze auto w swoje rece jezdimy jak glupi i nic.
Zauwazylem tylko ze cos "gruchocze" w aparacie zaplonowym.
Swiece wymienione. tylko kable zostaly stare.
Jak sprawdzic dobrze czy nie ma na nich przebicia.

mozes
17-09-05, 19:06
jeżeli gruchocze w aparacie zapłonowym to zdejmij kopułkę rozdzielacza zapłonu i wyczyść ją od rdzy na pewno jest zanieczyszczona, sprawdz palec rozdzielacza, najprawdopodobniej skorodowały styki na kopułce (najlepiej ją wymień i palec rozdzielacza też) jak będziesz zakładał kopułkę to uszczelnij ją silikonem. Jak to zrobisz to napisz czy pomogło
pozdrawiam

jarciu
17-09-05, 19:22
ok dzieki
jak wymienie to sie odezwe

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2005 ]
a czy przy rozbieraniu aparatu zaplonowego trzeba na cos uwazac i czy wymiana tych elementow o ktorych mowil mozes jest jakas skomplikowana?
Pytanie drugie skad mam wiedziec jaka kopulke i jaki palec rozdzielacza mam kupic?
Sa na aparacie jakies oznaczenia lub cos podobnego

mozes
17-09-05, 22:06
kopułka aparatu zaplonowego jest przykręcana na 3 śruby a plec rozdzielacza na jedną śrubę. W sklepie podajesz rodzaj silnika czyli D15B2. Jeżeli śruba na wałku bedzie "niedostępna" wrzuć 4 bieg i lekko przepchnija samochód aż wałek rozrządu się obróci i będziesz mógł odkręcić śrubę od palca rozdzielacza. Nic nie da się moim zdaniem w tej sprawie popsuć.