Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mega problem ukrecony gwint

RadekNSZ
04-03-14, 20:01
Siemano , pisze z zapytaniem czy moze juz ktos miał cos takiego. szukałem na forum ale nic nie było wiedz zakładam nowy temat.
A mianowicie sytuacja wygląda tak , został zerwany gwint w który jest wkrecana szpilka dociskowa od pokrywy zaworów.jak wiadomo wgint jest w głowicy. i co teraz z tym zrobic ? mam plan kupic nowa szpilke ale nie orginalna tylko taka zeby przegwintowac na większy gwint . i wkrecic ta szpilke na stałe w głowice zeby przy nastepnym zdejmowaniu pokrywy nie odkrecac tylko zrobic przykrecana na nakretke samozaciskowa od góry pokrywy ? A moze ma ktos sprawdzony sposób ? Mój powinien byc dobry ale jak ktos ma jakąś wiedze na ten temat niech sie podzieli bede wdzieczny

kazik2_h9w3
04-03-14, 20:05
Zrobiłem podobnie u siebie kiedyś rozwierciłem i dałem grubszą śrubę do tego podkładkę z uszczelką i było ok
Tylko musisz uważać by podczas roboty nie nawpadało Ci do środka tych opiłków tzn musisz to jakoś zabezpieczyć

wiesko1261
04-03-14, 20:12
ja kupiłem głowicę z zerwanym gwintem
prze gwintowałem na m8 wkręciłem na klej szpilke ,wywierciłem otwór fi4,5-4.8mm
i ponownie nagwintowałem m6 , nic nie widać i pięknie trzyma;)
widziałem patenty dospawane do oryginalnej szpilki kawałek gwintu m8 i prze gwintowaniu
w głowicy na m8 :D

RadekNSZ
04-03-14, 20:36
Troche mnie podniesliście na duchu:) jutro pójde kupic nowe szpilki i zaczne działac no i gwintownik. A czy jest konieczne rozwiercenie starego otworu czy mozna odrazu wiekszym gwintownikiem nagwintowac na starym gwincie moze sie zle ułożyc nie ? No wiadomo ze trzeba uważać zeby nie nawpadało opiłków do głowicy . Dzięki za odpowiedzi jak ktoś cos jeszcze moze dorzucić od siebie to chętnie poczytam. Pozdrawiam

wiesko1261
04-03-14, 20:56
pod m8 wiertło 6,4 mm ale powinno pójść odrazu gwintownikiem :D

Zbyszek l
04-03-14, 21:04
Możesz kupić zestaw narawczy do gwintów. Wszystko masz w komplecie: Gwintownik, wiertło, wkładke z gwintem, pokrętło. A z resztą wpisz na allegoro ,, Napraw zerwany gwint" i samo ci znajdzie :)

RPK
04-03-14, 23:58
I tak najlepiej wyjdzie zrobic w srubie malutkim wiertlem dziurke a potem wykretakiem potraktować i wychodzi:)

motomaniak1988
05-03-14, 09:06
http://m.allegro.pl/regeneracja-gwintu-naprawa-zestaw-gwintow-m6-i4006113631.html polecam coś w tym stylu przyda się jeszcze wiec warto kupić a nie kombinować ze szpilkami.

birchie
05-03-14, 10:42
Do takich rzeczy używa się helicoila.