Zobacz pełną wersję : swap hamulcy tylnich 5d
w mojej Hani z tyłu niestety mam bębny, chciałbym się poradzić/dowiedzieć , co muszę kupić i z jakiego samochodu do swapu na hamulce tarczowe, niestety nie mogłem znaleźć odpowiedzi na ten temat, nie jestem mechanikiem więc nie znam się za bardzo na tym ,dlatego chciałbym wiedzieć co kupić i dopiero ze wszystkimi gratami zaprowadzić samochód na swap :)
Wiadomo że najważniejszą rzeczą w tym swapie są Tarcze 2sztuki :)
Jest odpowiedni temat o swapach hamulców. Najlepiej ogłosić sie na forum w dziale kupię. Możesz szukać tylnych tarczówek od civica 5 gen-wersja eg6(srednica tarczy 240 mm) lub z bliźniaczego Twojemu modelowi- MB2- tylnych tarczówek(rozmiar tarczy 260mm) Oczywiście rozstaw śrub piasty 4x100.
Potrzebować będziesz tynych wahaczy wzdłużnych z piastami, kompletem zacisków z jarzmami oraz linkami ręcznego. Musisz się nastawić na dodatkowe koszty, tzn. wymiana tarcz,klocków oraz piast(łożyska)
mam tarcze z jakiegoś MB2 na sprzedaż, są w dobrym stanie, jakbyś chciał :)
Szukaj hebli od MB2 ale po 99r. bo wtedy miały na tyle 262mm i rozstaw 4x100 :)
Szukaj hebli od MB2 ale po 99r. bo wtedy miały na tyle 262mm i rozstaw 4x100 :)
O nie wiedziałem, że była taka zmiana. Ja zakładałem z polifta 97. Dostałem całe wahacze z nowymi tarczami i klockami ATE i linki. Przy okazji wymieniłem jeden przewód hamulcowy bo tego wymagał.
Tak BTW, siły hamowania wyższej miał nie będziesz, przy normalnej jeździe tarcza z tyłu to tylko lepszy wygląd :)