Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : civic coupe em2 2004 wymiana foteli a poduszki powietrzne

firtiris
04-03-14, 19:14
Witam!
Mam zamiar wymienić tapicerkę w civicu coupe em2 2004 razem z fotelami.
Mam takie pytanie: zakupione fotele są z poduszkami, czy będę musiał wprowadzać w komputer ich numery? Czy wystarczy wpiąć i tyle? Słyszałem teorie, ze trzeba zaprogramować komputer z nowymi poduszkami, nawet jak stare nie wystrzelone były bo jak się tego nie zrobi to mogą wystrzelić samoistnie lub nie zadziałać.

Daniello205
05-03-14, 13:07
Przełóż po prostu stare poduszki. Ja u siebie jak przekładałem pełną skórę tak zrobiłem. Nie zapomnij odpiąć akumulatora przed wypięciem kostki z poduszki co by błąd nie wyskoczył ;)

drevan
05-03-14, 15:21
Witam!
Mam zamiar wymienić tapicerkę w civicu coupe em2 2004 razem z fotelami.
Mam takie pytanie: zakupione fotele są z poduszkami, czy będę musiał wprowadzać w komputer ich numery? Czy wystarczy wpiąć i tyle? Słyszałem teorie, ze trzeba zaprogramować komputer z nowymi poduszkami, nawet jak stare nie wystrzelone były bo jak się tego nie zrobi to mogą wystrzelić samoistnie lub nie zadziałać.

Ilu fachowców tyle teorii. Dla sterownika SRS nie ma znaczenia jaki numer seryjny nosi AIRBAG - ważne aby był to model dedykowany do tego pojazdu. Poduszek nie musisz przekładać ze swoich foteli aby system był sprawny. Najważniejsze to odpiąć aku, rozładować kondensatory i wyciągnąć bezpiecznik do SRS. Samo ściągnięcie klem z akumulatora nie dezaktywuje systemu ponieważ istnieje coś takiego jak układ potrzymania zasilania awaryjnego, który przez jaki czas będzie aktywny.

firtiris
05-03-14, 21:56
Najważniejsze to odpiąć aku, rozładować kondensatory i wyciągnąć bezpiecznik do SRS
moze głupie pytanie: jak rozładowac kondensatory? Włączyć zapłon, zostawić włączone światła?

kurak91
05-03-14, 22:44
ja tam kiedyś jak wyjmowałem fotele to tylko odliczałem aku i później wszystko jak poskładałem podpięłam i normalnie :D

drevan
06-03-14, 10:44
moze głupie pytanie: jak rozładowac kondensatory? Włączyć zapłon, zostawić włączone światła?

zwierasz klemy po za akumulatorem

ja tam kiedyś jak wyjmowałem fotele to tylko odliczałem aku i później wszystko jak poskładałem podpięłam i normalnie

Ja też tak zrobiłem kilka razy, ale wykonując o jedną czynność więcej mamy pewność że nie dojdzie do niekontrolowanej detonacji ładunku w poduszce.

Po za tematem: prawdopodobnie trwa jeszcze kampania w ASO Honda dotycząca wadliwych ładunków AIRBAG pasażera w modelach Civic/Stream 2001-2005. Proponuję właścicielom przedzwonić i zapytać czy wasze modele są objęte tą akcją.