Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie przepustnicy w D17A8

Alchemiq
23-04-08, 22:43
Czy ktoś z Was czyścił przepustnicę z nagaru? Jak to robiliście?

Wymieniłem filtra na K&N i przy okazji zauważyłem, że dolot powietrza (przepustnica) są lekko zasyfione. Osadziła się oleista maź.
Czy w jakiś specjalny sposób to czyściliście? A może użyć środka w sprayu do czyszczenia gaźników? W gaźniku wystarczyło psiknąć, odczekać kilka sekund i gotowe! Myślicie, że ten sam środek nie zrobi tu krzywdy?

agent
24-04-08, 07:15
Trochę czytałem na temat czyszczenia przepustnic ale w Skodach. Ludzie pisali, że w ASO zdejmują obudowę przepustnicy a następnie jeden koleś daje ostro gazu a drugi psika sprayem i potem jest wszysko ładnie przeczyszczone. Inni za to czyścili pędzelkiem i benzyna ale niekiedy auto potem nie chciało poprawnie pracować (szarpało). Konieczna jest wtedy adaptacja przepustnicy przez komputer. Niektóre auta mają samoadaptację i po czasie obroty się same wyrównują tylko nieraz "samoadaptacja nie daje rady". KOszt w ASO skody ok 50 zł więc może w Hondzie podobnie. Możesz też spróbować samemu jak masz smykałke do grzebania i jak obroty będą szaleć to się udasz na adaptację do ASO.