Zobacz pełną wersję : Pisk z prawej strony samochodu
Podczas jazdy z rozna predkoscia po łuku w lewo slychac pisk, podobny do pisku hamulcow. Ale wystepuje to tylko w jednym polozeniu kierownicy tzn. jesli skrece slabiej lub mocniej to przestaje piszczec. Co to moze byc? Moga to byc np klocki z powodu zapieczonego tloczka lub lozysko tylne? Przednie wymienilem na nowe a tarcze i klocki z przodu sa juz dosc mocno dojechane i czeka mnie wymiana
Jak masz blaszkę na klocku , to będzie ocierać i piszczeć przy zjechanym klocku . Podnoś Hondę i sprawdż , bo Ci kiedyś hebli zabraknie.
Ok sprawdzę, ale podczas jazdy prosto czy w prawo i hamowania nic nie piszczy, może tak być?
Michalll_1991
02-03-14, 23:26
mi tez popiskiwała blaszka z przodu z prawej , blaszka hamulca, tez piszczała tylko w określonych sytuacjach.
Jezeli masz koncowke klockow to odegnij czujnik akustyczny (blaszka przy wewnetrznym klocku) byc moze to ona piszczy.
Ja to bym rozebrał cały hamulec i dokładnie wyczyścił. Dużo roboty nie ma. U mnie po takiej czynności zaczął hamować "jak nowy" mimo tego że zapieczona jest prowadnica, a nie hamował wgl. No i też miałem takie dźwięki co prawda nie piszczenie a tjb stukanie zaworów... -,- i wszystko ustąpiło
sprawdź sworzeń na dolnym wahaczu. U mnie było identycznie.
Dolne sworznie są nówexy, wymieniane w grudniu. Sprawdzę najpierw hamulce bo może już ich nie ma :)
PIMPEK_EJ2
06-03-14, 23:57
Może być też już delikatny luz na łożysku i dlatego może się odzywać przy skręcie
Klocki z przodu zapewne się kończą...
A co do sworzni, łożysk i innych wymienionych - a jak radio podgłosisz to też słychać?? ;)
Klocki z przodu zapewne się kończą...
A co do sworzni, łożysk i innych wymienionych - a jak radio podgłosisz to też słychać?? ;)
Twój sposób pomógł, już nie słyszę żeby coś piszczało :D
Może być też już delikatny luz na łożysku i dlatego może się odzywać przy skręcie
wymieniłem już oba przednie... wkur*** sie jeśli do wymiany będą również tylne :/ ale jest to prawdopodobne bo z tyłu coś buczy tak jakby łożysko
Dzisiaj wjechałem do garażu kumpla gdzie było cicho, podniosłem samochód na lewarku i zakręciłem tylnymi kołami i efekt jest taki jak na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=ix-0FFucWok
Pytanie czy to syf wewnątrz bębna sobie lata i grzechocze czy to wysypane łożyska w piastach? Luzów nie stwierdziłem, a koła obracają się lekko.
A nie możnabyło odrazu otworzyć bębna i się przekonać ? :P
PIMPEK_EJ2
20-03-14, 23:17
Dokładnie! Ja już widziałem pourywane bolce mocujące szczęki i poodklejane okładziny:/zdejmij bęben lepiej być może to nie łożysko:)