Zobacz pełną wersję : Problem!!!Przeloczenei gaz-benzyna.pomocy!
Arkadiuszb
15-09-05, 22:54
Witam wszystkich mam wielki problem i prosze ekspertow o pomoc co mam robic.
Wczoraj zakladalem instalcje gazowo tomasetto na kompie bingo m.
Posiadam honde civic 1.5 90 km w automacie z 90 r.
Problem jest taki ze gdy chce przelaczyc z gazu na benzyne zapala mi sie kontrolka od sielnika, i wtedyu kreci sie na benzynei tylko do 4000 obrotow i sa maxymalne dragnia ledwo to chodzi do 4000 obrotow.A gdy wylacze sielnik i zalacze tylko samo benzyne zeby zapalil i jezdzil tylko na benzynie jest ok.tylko przelaczenei z gazu na benzyne.Moj gazowni pajac jedne powiedizl mi ze nikt mi teog niz zrobi bo komp w hondzie jest taki inteligentny nigdzie sie w zdnym samochdozie z czyms takim nei spotkalem.Problem jest wielki bo gdy zbraknei mi gazu muszer sie zatrzyamc i zgasic silnik zeby przelaczyc na benzyne bo inczej nei da rady kontroliki i wariacja sielnika pomocy gdzie moge to naprawic prosze okolice wawy.
szczerze mowiac problem jest dosc dziwny, jak bym mial strzelac to przez to ze masz automat dzieje sie cos takiego. Moge polecic swoich magików:
Grochowska 348 badz Modlińska na łuku w Jabłonnie po lewej stronie jak sie wyjezdza z Wawki.. Nie mam dokladnego adresu... bo oddalem jak sprzedawalem auto poprzednie wszytskie dokumenty z nim :) Ale tam stoi charakterystyczny maluszek zółty z butla nad dachem ;-) Polecam, przez 30000km na gazie mnie nie zawiedli :-)
Skoro masz gwarancje, to jedź i zjeb specjalistów...
sprawa jest prosta. EMULATOR. jesli nie masz to musza Ci zalozyc. jesli natomiast masz, mozesz miec zly lub zle podlaczony.
zycze powodzenia :)
Arkadiuszb
16-09-05, 07:33
Dzida widzisz ja go zjebalem i powiedzilem ze nei da sie tak jezdzic.Bo jak mi sie skonczy gaz to mam na oparach dojechac do stacji i zatankowac bo na benzyne nie przlacze!!tak mi ten pajac powiedizla a jak mi zabraknei gazu a aj bede wyprzedzal??przeciez nei przelacze.mam problem na maxa i tylko wy mi mozecie pomoc.Czekam na wasze rady bo w przyszlym tygodniu bede sciagal instalacje i u kogos inengo bede musial zrobic.
Emulator mam napewno!!!
Emulator wtryskiwaczy na 1000% - jezeli masz to masz zly, a jezeli podczas jazdy na gazie nie swieci ci sie kontrolka od silnika to zamontowali ci przekaznik, ktory ja odlacza.
Przeczytaj sobie ten temat: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6488
Emulator wtryskiwaczy na 1000% - jezeli masz to masz zly, a jezeli podczas jazdy na gazie nie swieci ci sie kontrolka od silnika to zamontowali ci przekaznik, ktory ja odlacza.
Przeczytaj sobie ten temat: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6488
ewentualnie sondy lambda. To jedyne możliwości a automat nie ma nic do rzeczy... no chyba, że w układ chłodzenia wcięli się przy przewodach do skrzyni... Pojedź do kogoiś innego niech CI prześwietli i powie co jest nie tak a później do gości na poprawki :!:
komp przełącza się w tryb awaryjny, bo gazowniki coś zjebali. Teraz pytanie jaki masz błąd to będzie wiadomo co zjebali
Arkadiuszb
16-09-05, 18:47
czytalem tego linka i wydaje mi sie ze to jest ten emulator.Koels poprostu tego nei dobral i tyle nei zamawial pewnei do mojej hondy tylko zwykly wstail.W tym linku jest taka sama akcja jak u mnie.Jak myslicie.Bo w instrukcji tej jego co sostalem od instalcji gazowej to jest napisane nie civic tylko honda concerto.
[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2005 ]
Czytam wlasnei instrukcje od swojego gazu gdzie jest wypisane dokaldnei co i jak i jest to instrukcja od systemu lovato ten magik gazownik mowil ze zrobil wszystko wedlog schematu lovato i jest napisane ze jest to schemato od honda civic-concerto 1.5 emulator honda bi iniettore cod 446. Czyli wkoncu nie wiem czy jest dobry ten emulato czy nie niby do 1.5.Prosze o odpowiedz.
witam
ja wlasnie opisywalem moj problem w podanym linku. jutro rano jade na regulacje i wszystko opisze. dzis czyscilem silnik krokowy i reset kompa zrobilem. jak tylko przelaczylem na gaz znowu bledy siem pojawily. te same co wczesniej czyli od wtyrkiwacza paliwa.
ale mam jeszcze jeden problem. przy hamowaniu na gazie spadaja mi wolne obroty. szczegolnie gdy silnik jest zimny. mial to byc niby silnik krokowy, ale ten jest wlasnie po czyszczeniu takze juz nie wiem.
[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2005 ]
no i po kolopotach :) mialem zle podlaczony jeden z wtryskiwaczy do emulatora. wszystko pracuje poprawnie, chceck nie swieci. rozwiazali takze problem przygasania przy hamowaniu. to byla tylko kwestia regulacji parownika.
a jezeli chodzi o rezystancje wtryskiwaczy to rzeczywiscie sa rozne. jeden ma chyba 0,6-1,6 Ohma, a drugi 6-10Ohma. o ile dobrze pamietam :P
[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2005 ]
a jeszcze jedno. gazownicy twierdza, ze zbyt "mulowata" sonde lamba. rzeczywiscie jak widzialem u nich na kompie to ona prawie stoi. jak sie rozgrzeje to troche zaczyna latac, ale nadal jakos slabo.
jak myslicie czy sonda moze byc uszkodzona????
warto kupic nowa????
Arkadiuszb
19-09-05, 20:56
Witam jeszcze raz!!!Zamotowal mi gazown9ik emulator proteca ale teraz jest taka aakca kompa bingo tez mam caly czas i przy niskich obrotach przlancza z gazu na benzol czyli prz 900 obrotach na postoju a ja sie doda gazu czyli ponad 1000 obrotow znowu check sie zapala i to samo co bylo taka sama akcja co to do cholery mzoe byc nei mzoe sobie ten gazownik poradzic jutro jeszcz cos bedzie robil.Prose o rade pomocy!!!
niech dokladnie sprawdzi podlaczenie na schemacie!!!! szczegolnie do wtryskiwaczy. tam jest tak dziwnie to wszystko rozrysowane.
Arkadiuszb
20-09-05, 20:55
Wszystko super dziala gazownik magik pajac jeden zrobil wkoncu walnal sie na schemacie i zle podlaczlyl ale jest jzu super wszystko dzial prosze zamknac temst.Pozdrawiam i wszystkim wielkei dzieki.
Hej,
Hania 1.5 automat ,92 HB. na gazie lata super, jak przełączę na benzynkę, przy hamowaniu spadają obroty, jakby się muliła.
Jakaś pomoc? Tak jakby dostawała powietrza. Nie gaśnie. Pompa paliwa? Czy może coś przeczyścić?
Dziękuję za pomoc.
Iga
:) Ale temat odgrzalas... Sprzed roku ;)
Dzięki!
[ Dodano: Pią 22 Wrz, 2006 ]
Jakbym założyła nowy, byłaby awantura, jak odgrzałam też źle... Buahahahaha...
Hej,
Hania 1.5 automat ,92 HB. na gazie lata super, jak przełączę na benzynkę, przy hamowaniu spadają obroty, jakby się muliła.
Jakaś pomoc? Tak jakby dostawała powietrza. Nie gaśnie. Pompa paliwa? Czy może coś przeczyścić?
Dziękuję za pomoc.
Iga
to dostaje powietrze a paliwa nie? troche niejasno opisalas swoj problem...
obroty spadaja do jakiej wartosci?
muli w jakim sensie?
Podczas hamowania. Obroty z około 2,5 tysiąca spadają gwałtownie do 0,9 tysiąca. Słychać "buuuuu". Na Neutralnym biegu jest to samo. Podczas dodawania gazu na Neutralu lekko się dławi, buczenie i szybki spadek obrotów...
Z gazem wszystko oka, gazownik powiedział, że może to być pompa paliwa...:( Spory koszt.
Podczas hamowania. Obroty z około 2,5 tysiąca spadają gwałtownie do 0,9 tysiąca
to moze cos ze skrzynią masz nie tak (widze ze automat) bo bez rozlaczenia napedu (wcisniecia sprzegla) obroty nie maja prawa spasc gwałtownie do 900obr/min, skrzynia powinna redukowac biegi przy hamowaniu silnikiem... jakos tak... :roll:
Ale jak jadę na gazie, to jest wszytsko w porządku, redukuje przy hamowaniu. Skrzynia była sprawdzana, jest sprawna.
Troche nie rozumiem... :?
Napisz wszystko jeszcze raz...
Troche nie wiem jak to mozliwe, bo przy hamowaniu silnikiem nie potrzeba nawet grama paliwa (pompa nie pracuje)... obroty powinny ladnie i gladko spadac wraz ze spadkiem predkosci.
Zacznijmy od biegu Neutral. Stojąc, dodaję gazu do 3,5-4 tysięcy... Puszczam gaz, obroty ładnie spadają do 2,5 tysiąca. Po czym szybkie zejście obrotów (buuuu...)na około 1 tysiąca.
Może cosik się przytkało gdzieś... Filtry różne. Gazowy, powietrza...
Dzięki, będziemy sprawdzać :P
[qob reset kompa tezmam automata 1.5 90km ,odłącz kleme z aku na godzine podłącz odczekaj 30 min i wszystko powinno chodzić dobrze na benzynie ,tylko ja tak zrobilem i trzeba potem gaz znowu wyregulować chyba na parowniku 10 zł 2 min pracy :)uote="Iguana"]Ale jak jadę na gazie, to jest wszytsko w porządku, redukuje przy hamowaniu. Skrzynia była sprawdzana, jest sprawna.[/quote]
zr