Zobacz pełną wersję : skrzynia sie sypie pomocy
zapalam silnik - słyszę buczenie/huczenie naciskam sprzęgło - cisza
1 i gaz straszny huk i trzaskanie
sprzęgło cisza
2 i gaz straszny huk i trzaskanie
sprzęgło cisza
itd im dalej na biegach tym mniej słychać ale to kwestia szumu na oponach normalnej pracy silnika wiatru itd
mechanik powiedział ze skrzynia sie sypie i muszę to wymienić bo nie wytrzyma mi już długo
czy ktoś coś wie na ten temat więcej
ps. szukam skrzyni civic 1.4 2001 - 2005 proszę o kontakt na gg w tej sprawie dział ogłoszenia - kupię
Kurde jakiś nawał z tymi skrzyniami się robi. Ale z tego co widzę to tylko z silnikami 1,4. Jakoś posiadacze 1,6 i CTDI się nie skarżą tak. Może coś w nich poprawili.
NIC NIE POPRAWILI w 1.6
co do sypania sie twojej skrzynki to raczej wymiana samych łożysk jeszcze może pomóc
Nie wymieniaj całej skrzyni, kupisz używaną i po kilku tys będzie to samo.
Wymiana łorzysk pomoze, wymienic łożyska wałków...cena tych łożysk to ok. 800zł.
Z reguły psują się łożyska wałka sprzęgłowego w szczególności jedno najmniejsze (rozmiar łożyska to 62 05 zwykle kulkowe), więc mozna najpierw wymienic to jedno łożysko bo 800zł za komplet plus robocizna to troche kosztuje...
800 zł za łożyska kulkowe zwykłe? Nawet jak są to łożyska z lepszej selekcji to i tak drogo, chyba że są jeszcze inne jakieś
no ja dziś właśnie wrzuciłem na stół kupioną niedawno skrzynię rzekomo po przebiegu 30 tys
kupiłem żeby mieć od razu na wymianę całą skrzynię bez żadnych przestoi w poszukiwaniu łożysk (założenie było że zmieniam łożyska bez względu na stan )
rozpołowiłem ją ,łożysko na wałku już lekko słychać
także zmieniam na nowe wszystkie łożyska
jeśli będzie wszystko jak trzeba po montażu to moja obecną skrzynię zaopatrzę w nowe łożyska tak jak tą nabytą i będzie ona do sprzedania
[ Dodano: Pon 05 Maj, 2008 ]
Z reguły psują się łożyska wałka sprzęgłowego w szczególności jedno najmniejsze (rozmiar łożyska to 62 05 zwykle kulkowe), więc mozna najpierw wymienic to jedno
niestety to nie jest zwykłe łożysko 6205 ma to oznaczenie ale to nie jest to
6205 ma 25 mm otwór a te hondowskie 26 mm
ogólnie powiem ze jest poważny problem z tymi wszystkimi łożyskami w hurtowniach
część jest dostępna a część nie