PDA

Zobacz pełną wersję : fotele z preludy w Civic HB VI gen. - bez spawania

korniq
22-04-08, 17:20
hej ho. Nie wiem czy dobry dział, ale chciałem się pochwalić, że z mechanikiem daliśmy radę wsadzić do wyżej wymienionego Civica przednie fotele z Preludy ;) wiem, że podobny proces ktoś tu już opisywał, dotyczył on wkładania tych samych foteli tylko do Cifa V gen, ALE.

Sztuczka polega na tym, że zrobilismy to bez żadnego spawania czy ingerowania w punkty zaczepienia foteli, wiercąc tylko jedną małą dziurkę w każdym z foteli ;)

Ci, którzy się interesowali tematem wiedzą, że szyny fotela preludy mają o jakiś cm czy dwa węższy rozstaw. Aby nic nie spawać i za bardzo nie kombinować zrobiliśmy co następuje:

1. zewnętrzne szyny foteli preludy zamieniliśmy na szyny civica (tu była potrzebna dziurka aby tą szynę dobrze przykręcić, byle równo i z głową ;) ). Czyli z mechanizmu pochylenia fotela zdjęliśmy plastik, odkręciliśmy samą szynę i przyklajstrowaliśmy tą z civica

2. od strony wewnętrznej natomiast wymieniliśmy CAŁĄ tą metalową stronę (nie tylko szynę, ale metal do której jest przymocowana ona jak i zapinacz pasów bezpieczeństwa). Pasuje praktycznie idealnie, przykręcona jest w obydwu fotelach na 3 śruby o takim samym rozstawie ;) tylko przy 'frontowej' śrubie (tej najbliżej początku siedziska) trzeba było zastosować ok 3cm tuleje aby sięgnąć ze śrubą i dobrze ścisnąć.

Po opisanych zmianach okazało się, że rozstaw dziur mocujących fotel jest idealny i da się przykręcić bez problemu i bez dalszych modyfikacji ;)

Polecam taką zabawę, jak wie się jak to zrobić, to można to spokojnie w godzinę ogarnąć, nam z kombinowaniem zajęło to 3 godziny (ale nie wiedzieliśmy jak się za to zabrać).

Mam na komórce kilka zdjęć poglądowych (dosyć kiepskich ale mogę na nich zaznaczyć o co dokładnie chodzi), postaram się je później dorzucić.

wydma8
22-04-08, 18:06
Super, czekamy na foty:)

korniq
22-04-08, 23:49
przynajmniej jeden okazal zainteresowanie ;)

no wiec krotkie foto-story:

http://images31.fotosik.pl/227/436720acc506f7b3.jpg (www.fotosik.pl)

http://images33.fotosik.pl/228/3c51504b8bc83712.jpg (www.fotosik.pl)

http://images31.fotosik.pl/227/03da74692f4bb4e9.jpg (www.fotosik.pl)

i voila !! jutro strzele fotke jak wygladaja zamontowane (chociaz kazdy pewnie fotele do preludy widzial ;) ). Musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony, zero spawania itp itd .... full profi.

Jak juz wspomnialem wsadzalismy te fotele do VI gena, moze w V jest podobna sytuacja, nie wiem ale chetnie sie dowiem ;>

[ Dodano: Wto 22 Kwi, 2008 ]
jakies pytania to sie nie wstydzic i pytac ;)

majkel
23-04-08, 00:45
Oj było to zrobić 2 tyg temu to bym nie spawał swoich :)
Jak ja się przyglądałem mocowaniom szyn do fotela to wyglądało że nie pasują i dałem sobie siana z przekładką i dałem do pospawania.

wydma8
23-04-08, 01:15
Chetnie zobacze jak w srodku sie prezentuja te foteliki:)

Pzdr

Bob
23-04-08, 09:41
I jak na tych fotelach, siedzi się niżej czy wyżej od serii :aloha:

majkel
23-04-08, 10:02
sporo niżej
siedziałem w recaro z ctr zamonconych w 6 gen i jest wyzej niz w serii
siedzialem w fotelach z del sol i jest niżej
a w tych z pralki jest najniżej

korniq
23-04-08, 11:43
a wlasnie ze nie :d

po takim zmontowaniu foteli mam wrazenie, ze wrecz siedzi sie odrobinke wyzej, a juz na pewno nie nizej. W kazdym razie wygodniutko.

Zgodnie z obietnica, fotka wnetrza Hondy Previc ;)

http://images27.fotosik.pl/200/a3927be2b9ada14f.jpg (www.fotosik.pl)

fajnie, ze sa szare i nie wyrozniaja sie tak kolorem od reszty tapicerki, maja taki gruby calkiem przyjemny welur. Chociaz pewnie z czasem sobie je otapiceruje

wydma8
23-04-08, 13:49
No wyglada super i pewnie jeszcze wygodniej sie siedzi niz wyglada:)

Mam pytanko gdzie takie fotele wyrwales?? i ile Cie kosztowaly??

Pozdrawiam

majkel
23-04-08, 13:59
po takim zmontowaniu foteli mam wrazenie, ze wrecz siedzi sie odrobinke wyzej, a juz na pewno nie nizej

A to w takim razie cieszę się że jednak spawałem bo u mnie siedzę jakieś 4-5cm niżej niż w serii :)

Bob
23-04-08, 14:12
No niżej = lepiej ;)

korniq
23-04-08, 14:12
nei wiem skad zadowolenie z siedzenia nizej :> generalnie w 6genie i tak sie siedzi nisko, osobiscie balem sie, ze bedzie nisko i niewygodnie z pedalami, a jest ok. Poza tym wielki nie jestem (177cm wzrostu, nie ptaka ;) ) i wole widziec wiecej niz mniej przez przednia szybe. Zreszta, jak to glupio wyglada z zewnatrz jak przez szybe widac tylko czolo kierowcy :d

5-6 cm nizej ? nie przesadziles ? :bicie: toz to strasznie duza roznica

Spawanie ma swoj minus, mianowicie bezpieczenstwo. Przerdzewieje Ci spaw (odpukac) i przy ostrym hamowaniu polecisz z calym fotelem do przodu :bicie: dlatego mechanik uparl sie ze zadnego spawania nie bedzie

No wyglada super i pewnie jeszcze wygodniej sie siedzi niz wyglada:)

czuje sie w nich tak fajnie opatulony :d seryjne fotele z cifa nie znaja pojecia trzymania bocznego, te za to radza sobie bardzo dobrze

Mam pytanko gdzie takie fotele wyrwales?? i ile Cie kosztowaly??

jest taka fajna stronka, allegro.pl sie nazywa :d znalazlem za 200 zeta + koszty przesylki :aloha:

a jeszcze co do samych fotelikow .... of kors przy zlozeniu fotela pasazera fotel do przodu nie jedzie, bo nei bylo takiego mechanizmu w preludach. Cos tam chyba da sie wymodzic, ale mi to nei przeszkadza, z tylu nie jezdze :) poza tym ten przycisk MEMORY :speszony: i wreszcie oparcie wraca tam gdzie sobie je ustawiles :)

majkel
23-04-08, 16:07
uwierz mi że siedzi się dobrze pomimo tego że jest niżej
wiadomo że to kwestia tego co kto lubi, ale ja jestem niewiele wyższy od ciebie i sobie chwalę
zresztą nie to jest najwazniejsze jak jest wysoko, ale jak trzyma i czy wygodnie

korniq
23-04-08, 17:10
dokładnie tak hołmi :hinczyk:

Włóczykij
02-06-08, 10:09
wyżej czy niżej też tak zrobię ;) mam znajomego zajeżdżającego Pralkę, który podsunął mi niegłupi pomysł - szukaj foteli na forum Preludy.
Mam nadzieję, że powyższy opis będzie pasował też do Vgena...

Neurochirurg
02-06-08, 12:25
Mam nadzieję, że powyższy opis będzie pasował też do Vgena...

Prawie...

Niestety, albo stety nie pasuje to tak jak kolega opisał w 6 genie. Da się przykręcić wszystko jak zastało tu opisane (łącznie z całą wewnętrzną maszynerią z mocowaniem zapinania pasa, ale fotel wtedy jest krzywy - sprawdzałem taką opcję)

W V genie musisz zrobić tak jak zostało to opisane w innym wątku. Bez spawania wygląda to tak:

1. Wykręcasz zewnętrzne prowadnice z foteli z civica i preludy i je zamieniasz (trzeba wywiercić jedną dziurkę żeby dopasować prowadnicę z civica do preludy.
2. Rozwiercasz oryginalne wewnętrzne mocowania fotela preludy o około 1 cm (przymierz fotel przed rozwierceniem a zobaczysz ile będzie ci potrzebne.
3. U mnie musiałem w jednym fotelu dospawać rączkę do suwania fotela. (koszt 5 zł)

Powodzenia

ygor
24-06-08, 15:48
Niestety, albo stety nie pasuje to tak jak kolega opisał w 6 genie. Da się przykręcić wszystko jak zastało tu opisane (łącznie z całą wewnętrzną maszynerią z mocowaniem zapinania pasa, ale fotel wtedy jest krzywy - sprawdzałem taką opcję)

Ale że jak to - krzywy jest w VI gen czy w VI gen ???

kamilo
24-06-08, 16:45
Ale że jak to - krzywy jest w VI gen czy w VI gen ???
w V gen

lyski1981
24-06-08, 16:54
panowie w V genie nic nie jest krzywo!!
i nietrzeba tak szaleć z szynami wystarczą 2 kontowniki i 2 śróbki(ale kródkie) i finito pasi igła siedzi się suuuuper i napewno nie krzywo!!!
wiem bo montowałem już 2 komplety jeden jest u mnie a 2 u zioooomka Lopeza!!
a fotele kozak od nic dodać,nic ująć!!!!!

waw
26-06-08, 03:53
wyltumaczone jak dziecku ;) dobra instrukcja..
z pewnoscia skorzystam bo jeszcze w 1,4 brakowalo mi trzymania z preludy, a ze gdzies mi leza fotele, to tez sobie szybko zaloze ;)
szykuje sie mila i przydatna dlubanka..

Włóczykij
26-06-08, 08:43
panowie w V genie nic nie jest krzywo!!
i nietrzeba tak szaleć z szynami wystarczą 2 kontowniki i 2 śróbki(ale kródkie) i finito pasi igła siedzi się suuuuper i napewno nie krzywo!!!
wiem bo montowałem już 2 komplety jeden jest u mnie a 2 u zioooomka Lopeza!!
a fotele kozak od nic dodać,nic ująć!!!!!

może jakiś bardziej obszerny opisik? ;)

waw
05-08-08, 17:46
korniq -nie miales problemow z fotelem pasazera? bo ten dziwny mechanizm pozwalajacy na przesuwanie prawego fotela w civicu jakos nie bardzo chce zyc w zgodzie z preludowym siedziskiem. problem mam ze sruba od mocowania zapiecia pasa. zdaje sie, ze elegancko nie da sie tego zalatwic jak w przypadku lewej strony (troche sie buja, odstaje i w ogole nie jest cudownie).
jutro lece po prowadnice od RHD civica i powinno wtedy byc OK, ale ciekaw jestem czy tobie nie sprawilo to problemu. lewy poszedl idealnie wedle opisu, za ktory serdecznie dziekuje :)

MarcinC2
14-08-08, 01:03
Zabrałem się za montaż Pralkowych foteli do Ciffa sposobem Korniq'a, póki co ogarnąłem fotel kierowcy ale napotkałem mały problem. Mianowicie interesuje mnie jaką śrubę daliście (Korniq, Waw) w miejscu gdzie należy zastosować tuleję, oryginalna jest za krótka a na szybko nie udało m sie znaleźć pasującej śruby, chyba szkopuł tkwi w drobnozwojowym gwincie. Na razie zamonciłem fotel w aucie bez tego mocowania ale chciałbym możliwie szybko je uzupełnić i ew. zakupić pożądaną śrubę.

Lopez`
14-08-08, 13:32
może jakiś bardziej obszerny opisik? ;)

Z grubsza fotostory jest w moim temacie.

korniq
24-08-08, 13:00
no i nie widzialem ze ktos w tym temacie klepie :)

korniq -nie miales problemow z fotelem pasazera? bo ten dziwny mechanizm pozwalajacy na przesuwanie prawego fotela w civicu jakos nie bardzo chce zyc w zgodzie z preludowym siedziskiem. problem mam ze sruba od mocowania zapiecia pasa. zdaje sie, ze elegancko nie da sie tego zalatwic jak w przypadku lewej strony (troche sie buja, odstaje i w ogole nie jest cudownie).
jutro lece po prowadnice od RHD civica i powinno wtedy byc OK, ale ciekaw jestem czy tobie nie sprawilo to problemu. lewy poszedl idealnie wedle opisu, za ktory serdecznie dziekuje

wszystko przebieglo identycznie z fotelem kierowcy jak i pasazera szczerze mowiac.. zapomnialem wspomniec jeszcze, ze moje fotele okazaly sie wyjete z angielskiej wersji, wiec tak naprawde jako kierowca siedze teraz na fotelu pasazera :) a pasazer ma dodatkowo regulowane 'uwypuklenie' oparcia. Ale to nie powinno miec zadnego znaczenia

Zabrałem się za montaż Pralkowych foteli do Ciffa sposobem Korniq'a, póki co ogarnąłem fotel kierowcy ale napotkałem mały problem. Mianowicie interesuje mnie jaką śrubę daliście (Korniq, Waw) w miejscu gdzie należy zastosować tuleję, oryginalna jest za krótka a na szybko nie udało m sie znaleźć pasującej śruby, chyba szkopuł tkwi w drobnozwojowym gwincie. Na razie zamonciłem fotel w aucie bez tego mocowania ale chciałbym możliwie szybko je uzupełnić i ew. zakupić pożądaną śrubę.

wez oryginalna srube i do sklepu ze srubami dopasowac dluzsza z takim samym gwintem :D robilismy to u mechanika, wiec mial stosy roznych srob i szybko znalazla sie wlasciwa

Włóczykij
08-04-09, 10:12
Tak się tu piekliłem i nic z tego nie wyszło... Hanka się sprzedała, a w piwnicy fotele stoją zrobione pod Vgen.

Teraz pytanie :
Czy dużej rzeźby będzie wymagało wsadzenie ich do VIgen? Czy tylko podmiana prowadnic itp. jak na początku tematu?
Kupiłem EJ9 i te fotele rzeczywiście są jak kanapa u babci... :)

wydma8
05-05-09, 19:10
Witam.

Wlasnie jestem na etapie montazu foteli z prelki w 6gen i mam problem:) w jaki sposon sciagnac plastik po stronie gdzie jest raczka od oparcia??

Pozdrawiam

najemnik_
05-05-09, 19:27
Witam.

Wlasnie jestem na etapie montazu foteli z prelki w 6gen i mam problem:) w jaki sposon sciagnac plastik po stronie gdzie jest raczka od oparcia??

Pozdrawiam

Masz przeciez 2 zaslepki a pod nimi wkrety....

wydma8
05-05-09, 19:45
Zgadza sie, srubki mam juz dawno odkrecone, ale demontaz plastiku blokuje mi raczka od regulacji pochylenia oparcia...

najemnik_
05-05-09, 19:54
Zgadza sie, srubki mam juz dawno odkrecone, ale demontaz plastiku blokuje mi raczka od regulacji pochylenia oparcia...
energicznie ja pociagnij:D

wydma8
05-05-09, 20:09
Dziekowac!!:) Juz zrobione!

wojtek87
06-05-09, 21:27
rownież przekładałem tym sposobem wczoraj fotele i powiem ze sposób bardzo dobry,wszystko tak zrobione jak opisał korniq i bhangla :)

dmx
06-05-09, 21:47
ja tam u siebie w ej9 z miesiąc dwa temu poza dorobieniem jednego płaskownika na fotel jak pisali koledzy powyżej to rozwierciłem szyny od preludy i przykręciłem na tych samych śrubach co oryginalne były i wszystko gra:D
Nic nie buja,wszystko się trzyma jak trzeba:)

kubaszow
06-05-09, 22:04
Mam pytanie czy w HB VIgen i coupe 98' VIgen fotele i mocowania byly takie same??
Czy wedlug tego opisu da sie przelozyc?
Chce zmienic seryjne fotele z coupety bo to jest dramat!
aha i czy da sie cos zrobic zeby skladaly sie przy wsiadaniu?

np. da rade przelozyc same fotele na seryjne szyny civa hmmm?? i czy wtedy beda sie skaladly?

Włóczykij
27-05-09, 23:22
fotel na oryginalnych szynach od preli składał się bez problemu, dziś włożyłem go do swojej hanki korzystając z opisu korniqa i nie składa się. jest jakiś problem, ale nie wiem czy rozwiązanie nie jest banalnie proste... jutro będę jeszcze grzebał, bo czeka drugi fotel i brakło mi kilka składników ;) siedzi się na pewno NIŻEJ! i jeszcze bardziej NA PEWNO nie wyżej :)
poza tym fotelik jest jakby odrobinę przechylony w stronę drzwi, ale nie wiem czy czegoś źle nie przykręciłem. jutro spróbuję poprawić i może wrzucę jakąś fotkę.

wydma8
09-06-09, 00:50
Mam pytanko, gdzie kupiliscie sruby ktore przechodza przez tuleje, oryginalne sa za krotkie, probowalem kupic takie same tyle ze dluzsze, ale w 2 sklepach maja dluzsze sruby ale z innym gwintem:/

najman
05-03-10, 18:58
Udalo mi sie wpasowac fotel kierowcy;) Teraz czeka mnie fotel pasazera i tu mam pytanie, fotel w civicu ma raczke do odsowania fotela po lewej stronie a fotel preludy ma po prawej stronie! Tak samo jak i pasazera! Oba fotele preludy maja raczki po prawej stronie i teraz nie wiem jak mam postepowac, czy tak samo jak w przypadku fotela kierowcy?

zakit
06-03-10, 00:32
ja mam te fotele u siebie, i tez nic nie spawałem, a odkrecanie szyn to za duzo roboty bo mozna toz robic zupelnie inaczej. mianowicie:

bierzemy stare fotele od civa, i wykrecamy, pasujemy nowe foteliki, jedna z szyn jest prosta a powinna byc zagieta jak w cifie. wystarczy wyciac to zagiecie z szyny od civica, a otwory mocujace przydadza nam sie do przysrubowania tego do nowych foteli. otwory mocujace z przodu wystarczy poszerzyc wiertarka i frezem (koszt ok 20 zł - przyda sie do wielu innych rzeczy.) w ten sposob mam fotele bez zbytniego przerabiania szyn (nadal sie nadaja do pralki.)

najman
06-03-10, 08:21
No w sumie jest to tez jakis pomysl:) obadam ten temat. Zamiast wycinac te zgiecia od civica mozna tez zakupic takie kątowniki i za ich pomoca poradzic sobie z prosta szyna z prelude.
No git udalo mi sie fotel pasazera bez ingerencji w szyny;)

http://img443.imageshack.us/img443/5091/imagekp.th.jpg (http://img443.imageshack.us/i/imagekp.jpg/) Tutaj rozklepalem plotkiem na plasko ten zagiety cycek i wywiercilem dziure centralnie na zgieciu i prawie idealnie pasowalo- przy wkrecaniu sruby musialem trzymac szyne jedna reka aby dziurki idealnie sie pokrywaly;)

http://img163.imageshack.us/img163/1094/imagesog.th.jpg (http://img163.imageshack.us/i/imagesog.jpg/)

http://img28.imageshack.us/img28/2454/imageek.th.jpg (http://img28.imageshack.us/i/imageek.jpg/)

http://img684.imageshack.us/img684/1446/imagetge.th.jpg (http://img684.imageshack.us/i/imagetge.jpg/)

Budziniak
07-03-10, 11:44
Co wypłatę obiecuję Sobie ze zakupie takie fotele i co miesiąc wychodzi coś innego na co trzeba gotówkę wyłożyć. Nie miałem sposobności siedzieć w tym fotelu ale wyglądają 4 nieba lepiej niż seria...wysiedziana seria po 300 tysiącach przebiegu :D

A pytanie odnośnie foteli ale z innego modelu. Czy fotele od 5d vti też bez bólu podejdą do mojego nadwozia? Moja kobieta dupe truje że te od preli brzydkie że te z pół skóry ładniejsze :mad: chyba muszę jej z dyni to wybić. Wygodne są te fotele?

kubaszow
07-03-10, 21:30
Czy fotele od 5d vti też bez bólu podejdą do mojego nadwozia?
Ztego co sie orientuje to jest troche mniejszy rozstaw szyn.Tez bym sobie takie sprawil:) bo sa wygodne i nawet fajnie trzymaja tylko jak bedziemy pasazerow do tyłu wpuszczac??:)

Budziniak
07-03-10, 21:55
Ztego co sie orientuje to jest troche mniejszy rozstaw szyn.Tez bym sobie takie sprawil:) bo sa wygodne i nawet fajnie trzymaja tylko jak bedziemy pasazerow do tyłu wpuszczac??:)

A tu Ciebie zaskoczę :) Kanapa zdemontowana i nikt tam nie zagląda. Wyjąłem aby uprać i tak leżą w robocie. Miał być x-bar ale trochę za dużo wyjdzie z wysyłką i zrezygnowałem

najman
08-03-10, 00:47
Te od preludy sa wygodne choc mam dosc duza dupe:D to jakos sie miesze i siedzi sie fajnie, troche nizej niz na seryjnych i wydaje mi sie ze siedzisko jest troche krotsze niz w serii, ale i tak sa o wiele lepsze:) Polecam

Tomaszrad
08-03-10, 10:11
Zamontowałem foteliki z pralki do civic EJ9 '97 i rzeczywiscie jest nizej... duuuuzo nizej bo jak wczesniej osłona przeciwsłoneczna zasłaniała mi widok tak teraz widze sporo poniżej;P

Macie wrażenie, że fotele są lekko pochylone w stronę drzwi?? Ostatnio na dlugich trasach tak mi się zaczęło wydawać:confused:

CroX
08-03-10, 10:16
Może fotel jest lekko przekrzywiony i dlatego :) ja u siebie nic takiego nie odczułem :) a co do montażu to zero problemów :)

Tomaszrad
08-03-10, 10:49
Pokrzywione chyba nie bo kierowcy i pasażera jest pochylony w strone drzwi dokładne tak samo. Początkowo tego nie czułem, dopiero po długich trasach... Na fotelu pasażera nikt nie siedział więc po zamontowaniu nic sie nie pokrzywiło. No nic ostatecznie da sie podkladki pod śrubki żeby to skorygować.

Opis jest super, żadnych komplikacji, plug&play:D

CroX
08-03-10, 10:55
Możliwe że szyny jakoś inaczej sie ułożyły...nie wiem :p u mnie nie zauważyłem niczego takiego a troszkę już przejeździłem na nich :)

ygor
08-03-10, 10:59
Pokrzywione chyba nie bo kierowcy i pasażera jest pochylony w strone drzwi dokładne tak samo. Początkowo tego nie czułem, dopiero po długich trasach... Na fotelu pasażera nikt nie siedział więc po zamontowaniu nic sie nie pokrzywiło. No nic ostatecznie da sie podkladki pod śrubki żeby to skorygować.

Opis jest super, żadnych komplikacji, plug&play:D

miałem to samo , jak stanąłem przed samochodem to fotele sie rozchodza na zewnatrz - jak usiadlem w fotelu na maksa wyprostowany to tez czulem ze glowa laduje na krawedzi zaglowka - wlozylem nakretki w roli podkladek i sie wyrownalo ...

najman
08-03-10, 19:19
A ja z kolei zauwazylem ze nie siedze teraz centralnie na przeciwko kierownicy tylko minimalnie blizej drzwi, niestety nie pamietam jak bylo wczesniej:)

Budziniak
08-03-10, 21:07
Dopiero teraz wychodzą brudy tych foteli z prelude. Macie coś jeszcze przeciwko nim?

Tomaszrad
08-03-10, 21:16
A ja z kolei zauwazylem ze nie siedze teraz centralnie na przeciwko kierownicy tylko minimalnie blizej drzwi, niestety nie pamietam jak bylo wczesniej:)

Właśnie się zastanawiałem czy tylko mi się wydawało;P Możliwe, że poprzez pochylenie na zewnątrz siedzisz troche tak: " \ " ktoś wrażliwy czuje przechylenie a inny przesunięcie w stosunku do kierownicy w lewo:rolleyes: wiem głupia teoria:p

Dopiero teraz wychodzą brudy tych foteli z prelude. Macie coś jeszcze przeciwko nim?

Ogólnie fotele są bdb, mi wszystko wynagradza regulacja w ledzwiach:D(no chyba, ze wezmiesz z anglika to pasazer bedzie sie cieszyl;) ) trzymanie boczne fajne, tylko jedna wada! regulacja ledzwiowa(ta raczka) jest w takim miejscu, ze koliduje z lokciem i po paru godzinach jazdy jest to troche denerwujace(moze za bardzo macham lapami;P)
Ogólnie jest lepiej ale(to tylko moje zdanie) gdyby seria miala ta regulacje ledzwiowa to nie ma super wielkiej roznicy. Fakt nie trzeba sie trzymac kierownicy na zakretach(swoja droga ona tez jest dziwna, za duza troche;P). Wygramolenie sie z tego fotela tez wymaga minimalnie wiecej sprawnosci;P a jestem jeszcze mlody i piekny:p(kiedys zostanie z tego tylko "i":D)

najman
11-03-10, 18:42
A ja zadnej regulacji ledzwia nie mam:/ Fotele niby z anglika ale dziwi mnie to ze oba fotele maja raczke do przesuwania przod tyl po prawej stronie! Natomiast raczki z boku na dole fotela sa ok bo na zewnetrznych stronach, ale z kolei te cypelki na gorze-ramieniu fotela mam tylko po lewej stronie fotela!!

ygor
11-03-10, 20:15

sam jestes brudas ;)

Ogólnie jest lepiej ale(to tylko moje zdanie) gdyby seria miala ta regulacje ledzwiowa to nie ma super wielkiej roznicy.

jak mawiaja afroamerykanie NIGGA PLIZZZ

fotele sa *****iste , jezeli chodzi o trzymanie boczne w porownaniu z seria EJ to niebo a ziemia - juz jak wsiadasz na postoju czujesz jak cie obejmuja a w zakretach to poezja (zanaczam ze w porownaniu do seri bo jakimis kublami lepsiejszymi nie jezdzilem). uwazam ze sa bardziej niz warte tego malego zachodu z montazem i niewielkich pieniedzy ktore kosztuja - a to o czym pisalem niwelujesz podkladkami wiec wada to absolutnie nie jest. poza tym nie odbiegaja zbytnio od tapicerki ej co rowniez uwazam za plus. w tej chwili jak sie przesiadlem z EJ do EG i mam seryjne fotele to strasznie nad tym ubolewam - znowu musze sie pochylac w keirunku przecinym do skretu jak pojade troche szybciej i lapac sie kierownicy jak tonacy brzytwy - przez to ze rpzywyczailem sie do sporo jednak lepszych foteli z pralki , teraz czuje sie mniej pewnie na slimakach i takich tam. sam lokciem nigdy nie zachaczylem ale w porownaniu do budzika jestem karłem ;)

polecam jak najbardziej taki zabieg

Duhon86
12-03-10, 16:58
Potwierdzam, montowałem u siebie tą metodą pokazaną tutaj i jest rewelacja, siedzi się cudownie w porównaniu do tej tandety z EJ.
Mam wrażenie że jest minimalnie wyżej, ale w niczym to nie przeszkadza, taborety jednym słowem bajka.

wydma8
12-03-10, 19:24
Taborety bajka a do tego za śmieszną kaskę można je nabyć, mnie wyszły 200zł razem z kapatą z prelki na kórej teraz siedze;)

newtom
13-03-10, 00:02
mam pytanie, czy po zamontowaniu tych foteli w EJ zmieści się między nimi podłokietnik?

CroX
13-03-10, 00:04
Bez problemu wejdzie :)

wydma8
13-03-10, 00:19
Oryginalny lokietnik bez problemu, sam mam:)

Budziniak
14-03-10, 13:00
fotele sa *****iste , jezeli chodzi o trzymanie boczne w porownaniu z seria EJ to niebo a ziemia - juz jak wsiadasz na postoju czujesz jak cie obejmuja a w zakretach to poezja (zanaczam ze w porownaniu do seri bo jakimis kublami lepsiejszymi nie jezdzilem). uwazam ze sa bardziej niz warte tego malego zachodu z montazem i niewielkich pieniedzy ktore kosztuja - a to o czym pisalem niwelujesz podkladkami wiec wada to absolutnie nie jest. poza tym nie odbiegaja zbytnio od tapicerki ej co rowniez uwazam za plus. w tej chwili jak sie przesiadlem z EJ do EG i mam seryjne fotele to strasznie nad tym ubolewam - znowu musze sie pochylac w keirunku przecinym do skretu jak pojade troche szybciej i lapac sie kierownicy jak tonacy brzytwy - przez to ze rpzywyczailem sie do sporo jednak lepszych foteli z pralki , teraz czuje sie mniej pewnie na slimakach i takich tam. sam lokciem nigdy nie zachaczylem ale w porownaniu do budzika jestem karłem

Bardziej dokładnie nie dało się opisać zalet tych stołeczków. Ygor przestań biadolić Ty wcale taki niski nie jesteś. Mi się urosło bo w młodości drożdże szamałem

najman
18-03-10, 10:45
Denerwuje mnie to odchylenie fotela w lewo. Jak temu zaradzic? Podkladek nie podloze bo potem srub nie wkrece...

Budziniak
20-03-10, 17:24
Denerwuje mnie to odchylenie fotela w lewo. Jak temu zaradzic? Podkladek nie podloze bo potem srub nie wkrece...

Napisz pw do użytkownika Ygor. Pisał coś o podkładaniu nakrętki w jakieś miejsce

najman
20-03-10, 20:40
No ok dzieki. Ja u siebie mam fotel kierowcy z szynami od cifa i siedzi sie na takiej samej wysokosci czyli jak dla mnie dobrze, natomiast fotel pasazera na seryjnych szynach z preludy i siedzi sie sporo nizej.

Budziniak
20-03-10, 23:35
Przesiadając się po pracy z Vectry czy Passata wprost do Hondy czuję się jak bym sadzał dupsko w gokarcie. Skoro piszesz że te fotele na Pralkowych szynach są jeszcze niżej to chyba zaryzykuje :D

najman
21-03-10, 11:04
Mi osobiscie odpowiada tak jak teraz jest ze siedze tak samo wysoko. Dobrze ze nie zrobilem na odwrot bo bym sie wkur... bo nikt wczesniej nie pisal o tej roznicy

dab1
21-03-10, 19:51
A orientujecie się, jak siedzi się w fotelach z crx-a ed8 ?? :> jestem ciekaw czy wyżej czy niżej a możę tak samo jak w civicu??
Pytam tutaj, bo nie wyłapałem tematu o fotelikach z crx-a :( a szkoda:)

junkers51
11-10-10, 23:39
czy ma ktos moze zdjecia do tego tematu, bylbym bardzo wdzieczny, pozdrawiam

lozek
12-10-10, 21:06
Ja pod szyny podłożyłem grubsze talerzyki i nakrętki by troche mniejszy skos był. Jest OK, prawie idealnie jest, mi już nie przeszkadza ( a mam manie - wszystko musi byc idealnie :) )

kubaszow
12-10-10, 21:41
( a mam manie - wszystko musi byc idealnie )
To widze ze nie tylko ja tak mam heheh
Poza tym dobry pomysl. Ja kupilem dłuzsza srube drobnozwojowa (4zl) i 2 nakretki, podlozylem pod tylne mocowanie przy tunelu tez sie troche wyrownalo.

Dodatkowo opanowalem przesuwanie foteli po zlozeniu :D Wszystko co potrzeba mamy w starych fotelach linka, sprezyna + trzeba dorobic 1 uchwyt do sprezyny bo w fotelach z pralki nie ma gdzie jej przyczepic i wszystko smiga :D

leciak
15-11-10, 16:43
Wsadzam temat do mikrofali bo w tym tyg. bede sie z tym zmagal. Mam 2 pytania:
- ma ktos fotki z pierwszej strony gdzies moze zapisane na dysku?
- czy da sie przelozyc z obu stron te metalowe tematy do ktorych sa przymocowane szyny? (ze z wewnatrz to wiem) I czy taka operacja ma jakis sens (wkladam do sedana i nie potrzebuje zeby fotel sie skladal, tylko tego zeby byl prosty)?

Bencao
13-02-11, 22:47
Leciak: fotki nie potrzebne bo wszystko z samego opisu bangla. minus to nawiercenie jednego otworu (wiertla do metalu), i zalatwianie dluzszych srub drobnogwintowe + tuleje. Z zewnetrzna szyna nie jest tak latwo miedzy Civicieam a Preludom bo inaczej szyny sa przymocowane do podlogi wiec tu by trzeba sie nakombinowac.. Ja wsadzalem zgodnie z opisem korniq'a. I mimo wszystkich narzekań ani nie czuje zeby byl przechylony (jest za to o 1cm moze przesuniety na zewnatrz - patrzy sie lekko z lewej na srodek predkosciomierza), ani zeby byl nizej lub wyzej. Za to mam wrazenie ze jakos latwiej pasazerom na tyl wsiadac mimo nie przesuwanai sie fotela do przodu - po prostu jakos lepiej sie oparcie jakby skladalo...
tuleje dorobione oczywiscie na zamowienie bo ciezko bylo takie znalezc - w to sie trzeba zaopatrzyc przed przekladaniem niestety.

fotele od CroX'a i super sa (z preludy po lifcie)

Polecam wszystkim bo nawet jak zmusilem wlasna sceptyczna matke do przymiarki przed i po to "przed" mowila: "noi dobre fotele czemu chcesz je zmieniac" a po: "łooooo, ale wygodne - super pomysl miales" - no myslalem ze padne z zaskoczenia:)

CroX
13-02-11, 23:32
Proszę proszę :D to kiedyś wpadnę na obiadek jak tak chwaliła fotele ode mnie :p Cieszy mnie że kolejna osoba jest zadowolona :) tak jak pisałem nie sprzedaję byle czego :) ogólnie fotele są wygodne i fajnie trzymają w porównaniu do serii. Siedzi się według mnie troszkę niżej. Fajna opcja nie bardzo dużym kosztem za przyjemnie trzymające fotele :)

misha6g
25-02-11, 19:05
CroX to moze pomożesz ni założyć foteliki jak od ciebie kupie pisałem na gg do ciebie wczoraj i wczesniej:confused:

kubas_0078
05-05-11, 21:16
A jak do tego wszystkiego sie ma tylnia kanapa? Tez podejdzie?

Duhon86
05-05-11, 21:20
W sensie co, kanapa z preludy?

thompson17
05-05-11, 22:13
temat bezprodukltywny...
ja ze starszym bez spawania włożyłem fotele ze swift`a gti do Vgena hb...
górne szyny od foteli ze swift`a a dolne z mocowaniami od civa... żadna filozofia tylko sporo roboty

rosa81
01-06-11, 16:30
Tez mam takie fotele ale nic nie spawalem . wkurza mnie tylko ze mam od angola i to pasazer jest "elektryczny" a nie ja :P ogolnie fajna sprawa !! polecam !! mnie wyniosly 200 zl :) +pranie .
http://img72.imageshack.us/gal.php?g=dsc01032j.jpg

misiek707
07-11-11, 22:20
Może ktoś jeszcze by wstawił fotki samych mocowań fotela jak to rozwiązaliście. Bo wszystko niby opisujecie, ale bez fotek to można się pogubić już jak robić w końcu. Zapodajcie ktoś fotki jak to u was jest.

Maly166
08-11-11, 20:07
Witam ja tez mam w swojej 6g fotele z Preludy V wszystko elegancko pasowalo wystarczy z orginalnych siedzen o civica przekrecic szyny do siedzen z pralki:) ja mam nawet tylna kanape od pralki zamontowana:) teraz civic jest w Bananowej skórce;p tylko mam wrazenie ze siedzi sie ciut wyzej;/ da rade cos z tym zrobic zeby bylo nizej??

RazoR91
08-11-11, 23:15
Napisane jest chyba w tym temacie Maly166 że szyny od civica są wyższe a od pralki są niższe i stąd taka róznica:)

misiek707
09-11-11, 18:07
Kazdy daje fotki po montażu gotowych foteli.... Ehh a nikt nie da fotek z prac lub mocowań... , ale już nie ważne. Zamontowałem sam u siebie na oryginalnych szynach z pralki. Trzeba było tylko podorabiać tylne łapy zewnętrzne z płaskowników i rozwiercić otwory pozostałych łap. Dac większe podkładki i przykręcić. Siedzi się 3cm niżej niż seria. Wszystko centralnie na przeciwko kierownicy.

Maly166
10-11-11, 13:05
Wlasnie o to chodzi ze ja nie moglem zostawic orginalnych szyn od pralki bo mialem skóre z angola i dlatego musialem zmienic szyny bo tak to tez bym przerobil te mocowanie.. to co juz nie da sie nic zrobic zeby siedzialo sie nizej??

misiek707
10-11-11, 22:25
Nie czaje maly o co ci chodzi z tą skórą.

pablo12
14-04-12, 10:50
jak ściągnąć rączkę aby zdjęć plastik

kubaszow
14-04-12, 13:28
jak ściągnąć rączkę aby zdjęć plastik
Szarpnac do przodu w strone kierownicy i wyjdzie (bez obaw nic nie peknie)

pablo12
15-04-12, 11:45
hej ho. Nie wiem czy dobry dział, ale chciałem się pochwalić, że z mechanikiem daliśmy radę wsadzić do wyżej wymienionego Civica przednie fotele z Preludy ;) wiem, że podobny proces ktoś tu już opisywał, dotyczył on wkładania tych samych foteli tylko do Cifa V gen, ALE.

Sztuczka polega na tym, że zrobilismy to bez żadnego spawania czy ingerowania w punkty zaczepienia foteli, wiercąc tylko jedną małą dziurkę w każdym z foteli ;)

Ci, którzy się interesowali tematem wiedzą, że szyny fotela preludy mają o jakiś cm czy dwa węższy rozstaw. Aby nic nie spawać i za bardzo nie kombinować zrobiliśmy co następuje:

1. zewnętrzne szyny foteli preludy zamieniliśmy na szyny civica (tu była potrzebna dziurka aby tą szynę dobrze przykręcić, byle równo i z głową ;) ). Czyli z mechanizmu pochylenia fotela zdjęliśmy plastik, odkręciliśmy samą szynę i przyklajstrowaliśmy tą z civica

2. od strony wewnętrznej natomiast wymieniliśmy CAŁĄ tą metalową stronę (nie tylko szynę, ale metal do której jest przymocowana ona jak i zapinacz pasów bezpieczeństwa). Pasuje praktycznie idealnie, przykręcona jest w obydwu fotelach na 3 śruby o takim samym rozstawie ;) tylko przy 'frontowej' śrubie (tej najbliżej początku siedziska) trzeba było zastosować ok 3cm tuleje aby sięgnąć ze śrubą i dobrze ścisnąć.

Po opisanych zmianach okazało się, że rozstaw dziur mocujących fotel jest idealny i da się przykręcić bez problemu i bez dalszych modyfikacji ;)

Polecam taką zabawę, jak wie się jak to zrobić, to można to spokojnie w godzinę ogarnąć, nam z kombinowaniem zajęło to 3 godziny (ale nie wiedzieliśmy jak się za to zabrać).

Mam na komórce kilka zdjęć poglądowych (dosyć kiepskich ale mogę na nich zaznaczyć o co dokładnie chodzi), postaram się je później dorzucić.

dodam, iż dziurkę ta wiercimy w 3/4 długości szyny bo tylko tam nad linką metalową jest miejsce na przykręcenie nakrętki więc szyna trzyma się oryg na przodzie i na tej śrubce naszej.
ps żeby zdjęć rączkę tą plastikową z boku trzeba mocno ciągnąć przez chwile i zejdzie, z tą mniejszą jest lżej nieco. I jeszcze jedna taka podpowiedź, że tą tuleje jaką trzeba założyć w jednym miejscu, aby dobrze dokręcić śrubę można kupić np w Castoramie po prostu może być to nakrętka 10 szeroka na 3cm i wystarczy można ewent dać ze dwie podkładki jeszcze duże, w sumie ni wiele z tym roboty jest jedno popołudnie i fotele przełożone, wystarczy wiertarka, parę kluczy i dłuższa śruba z tulejką

lukaszwwl
30-04-12, 23:39
pablo12 masz jakieś zdj jak to robiłeś bo na pierwszej stronie żadne zdjęcia się nie wyświetlają

jakby ktoś mógł napisać wielkość tej śruby co trzeba kupić i na jaki klucz to byłbym wdzięczny

pablo12
03-05-12, 13:44
ta śruba co idzie w tą wywierconą dziurkę to jakakolwiek średniej grubości 6-10tka jakie masz wiertło wiadomo, a ta nakrętka musi mieć z 3-4cm żeby można było skręcić potem do fotela więc śruba odp dłuższa np 8cm, wyjmij fotele żadnej trudności tutaj nie ma odkręć szyny i pozamieniaj,

Wiśniovy
02-06-12, 11:07
parę dni temu zrobiłem swap foteli z prelude'y do swojego ej8, robiąc przy tym dość dużo zdjęć przedstawiających przebieg prac. Jeśli znajdą się chętni, będzie foto story...

Gr4b3Q
02-06-12, 12:51
parę dni temu zrobiłem swap foteli z prelude'y do swojego ej8, robiąc przy tym dość dużo zdjęć przedstawiających przebieg prac. Jeśli znajdą się chętni, będzie foto story...

Wrzucaj śmiało, na pewno się przyda ! :D

RazoR91
02-06-12, 19:03
i to bardzo sie przyda ! :D

Wiśniovy
02-06-12, 22:19
Właścicielem swojego Ej8 stałem się jakieś 2 miesiące temu, przesiadając się z "miejskiego przecinaka" (cinquecento 0.9) .Generalnie prowadzenie samochodu znów zaczęło sprawdzać mi przyjemność, jedyną niedogodnością która pozostała były fotele, które przy szybszych winklach trzymały jak krzesła w jadalni, wymuszając rozpaczliwego trzymania się kierownicy. Inwestycja w siedziska z tpr' a nie wchodziła w grę ze względu na ich cenę więc wybór padł na oldschool' owo-awangardowe kubełki z prelude'y IV gen. Kiedy postawiłem je obok siebie, "gęba" od razu się uśmiechnęła :)

http://img826.imageshack.us/img826/4709/47829753.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/826/47829753.jpg/)

Taki wygląd prezentuje się nam od spodu fotel kierownika. Odkręcamy zewnętrzną szynę (jest na trzech śrubach), przymierzamy tą z 6g i zaznaczamy miejsce w którym będziemy wiercić otwór dla śruby .

http://img256.imageshack.us/img256/2355/63808562.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/256/63808562.jpg/)http://img811.imageshack.us/img811/3987/17525630.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/811/17525630.jpg/)

Z wewnętrznej strony wymieniamy cały metalowy element. W poprzednich postach pisano o tulei w zestawie z dłuższą śrubą drobnozwojową, jednak zważywszy na fakt, iż całą operację przeprowadzałem w niedzielę i potrzebowałem auta musiałem obyć się bez niej (poprawię to przy okazji wyjmowania foteli do prania).

http://img26.imageshack.us/img26/1557/38169154.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/26/38169154.jpg/)

Składamy wszystko do kupy i wjeżdżamy z tym do auta. Między szyną a punktami mocowania w podłodze od strony drzwi warto dodać podkładki o grubości ok 2,5-3mm by uniknąć delikatnego wychylenia foteli do zewnątrz (jest to spowodowane różnicą wysokości metalowych profili, do których przykręca się szyny, a te w prelude są trochę niższe).

http://img137.imageshack.us/img137/5227/57114544.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/137/57114544.jpg/)http://img406.imageshack.us/img406/8743/38448847.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/406/38448847.jpg/)

Wrażenia z jazdy?? Niektórzy mówią, że siedzi się niżej\wyżej - ja nie czuję różnicy. Najważniejsze, że wyeliminowały największą wadę poprzedników, nie ujmując komfortu. Ze względu na to, że są bardziej "zbite" zawias wydaje się trochę twardszy, lecz nie uświadczyłem w nich bólu pleców ani żadnego dyskomfortu po parogodzinnej jeździe. Smukła góra oparcia zwiększyła wrażenie przestronności kabiny. Jedynym minusem jest brak saszetek z tyłu, lecz to mała cena zważywszy na korzyści wynikające z całej operacji. Do pełnej świetności brakuje im tylko gruntownego prania, bo 600km pokonanych na przyczepce "twarzą do ziemi" zrobiło swoje.

Mam nadzieję że pomimo wielu poprzednich opisów w tym temacie mój manual okaże się pomocny.

PEACE.

pablo12
29-06-12, 08:35
plusem tych foteli jest także regulowana część krzyżowo-lędźwiowa oraz pamięć powrotu oparcia do pozycji wybranej przez kierowce

Lord_Nikkon
06-07-12, 06:21
To i ja się podłaczę.

Posiadam HB z 2000 roku (wersja poliftowa) i dosłownie stołki z tej wersji (ek2) mnie dobijają, twarde, bolące ramiona, i uda. Zuważyłem że można przełożyć siedzenia z Prelude i zaczołem szukać i oto co znalazłem - http://page21.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/j165754902 Pytania są dwa:

1. Czy owe fotele od prelude (BB1/BB4) podejdą do mojej Hanki bez większej rzeźby?
2. Jak wygląda komfort w porównaniu do standardowych taboretów?

Pozdrowienia z JP

Mały edit:

Na aukcji jest bład bo siedzenia jakie pokazałem w linku są od Vgen prelude - bb6, jednak pytanie pozostaje, czy podejda i jak z komfortem.

wojtas99
16-08-12, 23:39
witam,
czy szyny w ej8 sa takie same jak w ej9? bo jutro chcialbym wstawic fotele z preludy 4g wg instrukcji Wiśniovego i nie wiem czy da rade tak...
pzdr

kubaszow
17-08-12, 00:24
czy szyny w ej8 sa takie same jak w ej9
Tak

rychupeja
27-12-12, 12:27
Witam,
Podjąłem się dzisiaj próby wymiany foteli z prelude 3gen. do civica 6gen sedana. Na pierwszy rzut oka szyny wyglądały podobnie lecz po pierwszej przymiarce sytuacja nie wyglądała za ciekawie - szyny z prelude są szerzej i z jednej strony krócej rozstawione. Niestety nie miałem pomysłu na przełożenie mechanizmu suwania z seryjnych foteli - śruby kompletnie nie pasowały rozstawem oraz kształt szyny był inny. Załączam fotki.

1. Widoczne gołym okiem różnice w budowie mechanizmów.

http://imageshack.us/a/img811/1720/20121227114055184.jpg
http://img571.imageshack.us/img571/94/20121227113753709.jpg

2. Ułożenie preludowej szyny na miejscu szyn civca

http://imageshack.us/a/img442/9679/20121227114027963.jpg

Ma ktos jakieś pomysly jak rozwiązać problem? Generalnie wydaje się że zostaje jedynie spawanie, a tego raczej wole nie robić.

pablo12
02-01-13, 19:55
rychupeja ja miałem stołki od 4gen więc możliwe, że te z 3gen są nieco jednak inaczej rozstawione z uwagi na różnice jednak kilku lat pomiędzy civem i prelkę, co mogę dodać to, iż ja biorąc się za przełożenie tych szyn, także nie byłem pewien tej przekładki, ale wystarczyło przewiercić jedną dziurę na środku od spodu szyny, aby ją przykręcić do foteli z preli i dać dystans na mocowanie przy kolanach i to była cała przekładanka...

rychupeja
02-01-13, 20:24
No tak... czyli tak jak myślałem nie będzie tak kolorowo, a szkoda straszna bo fotele bardzo fajne, nie wyglądają tak "dziko" jak te z 4 gena no ale cóż, głową muru nie przebije. Jak ktoś jest chętny to mogę odsprzedać za 100, wyprane odkurzaczem piorącym, nie podziurawione. Foty na PW.

pablo12
03-01-13, 18:15
tragedii nie ma można to ogarnąć no ale spawaniem płaskowników i nowym nawiercenie otworów, lub szukaj od 4gen takie dzikie nie są z wyglądu po zatym zawsze można je potem zamienić z powrotem, ja znalazłem i nawet mi tapicerka pasuje na 90% do kanapy i boczków

remo_02
08-01-13, 23:04
mam pytanko, czy któraś ze starszych pralek miały regulacje wysokości fotela kierowcy??przymierzam sie powoli do kupna ale Hanką śmiga moja Niunia:o a ona malutka i chciałbym jej troche jazde umilić. Orientuje sie ktoś??

amstafdd
13-07-13, 16:23
Orientuje się ktoś czy fotele VIgen 5d angielka podejdą bez ingerencji w szyny do sedana VIgen japoniec? Fotele bym mial z szynami. Najbardziej boje sie o kanape tylnia czy wsadze ja smialo. I jak to jest, czy jak mam fotel i fotel pasażera przód z szynami to wystarczy odkrecić poprzednia szynę po starym fotelu i wkrecić fotel z nową szyną i tyle?

samuelczyk
10-01-14, 14:32
Zamontowałem wczoraj fotele w vi genie japoncu.... Srob przy kolanach tych ostatnich nie dalem wcale i trzyma sie zaje...scie fotel kierowcy jest rowno z koleii pasazera jest troszke pochylony no coz kobieta troche narzekala dam kiedys te podkladki.... sroby tez dam pozniej jak kupie bo 10 byly za grube przy wejsciu fotela na szynie bylo ok wiec sprobuje 8... dlugosc 60 bodajze... Dodam ze moze i by weszly ale mam klucze nasadowe z auchane takze meczarnia troche z nimi..Wrazenia z jazdy? Wsiadlem no fajnie ale myslalem ze nie ma zbyt wielkiej roznicy ( siedzi sie minimalnie nizej i nie dosuniemy ich tak blisko kierownicy jak w serii czyli jak masz metr piecdziesiat to masz klopot ;] ) ale w zakrecie jest meeega trzymanie sa naprawde mistrzowskie nawet sie nie zastanawiajcie nad zmiana ich z serii bo jest naprawde komfort niesamowity...

lukasz-lukasz
30-03-14, 21:30
Podpowiedzcie mi gdzie mam wsadzić te podkładki aby fotel nie był przechylony w stronę drzwi. Próbowałem tak jak w opisie między szyny a mocowanie w budzie ale nie da się nic przykręcić, otwory się nie zgadzają.

pavel007
23-05-14, 13:10
Witajcie Panowie, znajomy przyprowadził mi japońca w sedanie do założenia tych foteli, chce abym zrobił to bez przekładki szyn, podjełem się tej roboty bo wydawałoby się że będzie prosto, niestety ze wstepnych przymiarek widze ze tak prosto nie będzie. Otóż szyny rozstawem +/- się zgadzają ale widzę że bedzie trzeba dokręcać do nich płaskowniki bo inaczej za kija nie zamontuje ich, dalej, pasy nie pasują do tych gniazd także też do wymiany (gniazda), pasują plug& play?
Ma ktoś zdjecia mocowania z montażu u siebie? Oczywiscie interesują mnie foty montazu Byłbym bardzo wdzięczny

Athl0n
21-06-14, 16:59
no i jak pavel007, dałeś radę zamontować te fotele?

pavel007
21-06-14, 21:27
^ Koniec końców podmieniliśmy szyny - dużo łatwiej i pewniej.

Athl0n
22-06-14, 00:51
Rozumiem że wg opisu kolegi korniqa?

Teksior
19-08-14, 18:23
Czekam na fotele az mi kurier podrzuci i czytając opis wyczytałem o zmianie sroby na dłuższą. O ktorą dokładnie srobe chodzi? I ile mm ma byc dłuzsza (ta drobnozwojowa)

kubaszow
19-08-14, 21:24
Przy lewym przednim mocowaniu fatela kierowcy i prawym przednim fotela pasazera.
Juz nie pamietam ile jest dokladnie ale jak kupisz 70mm bedzie ok

Teksior
25-08-14, 21:47
Zabrałem sie za montaz tych siedzen ale cos jest nie tak... W ktorym miejscu trzeba wywiercic otwory na sroby dla szyny od strony zewnetrznej. Jak mam szyne to wystaje jeden bolec z gwintem na samym poczatku i mocuje ją w pierwszym otworze w mechanizmie fotela?
Tulejke zastosowac 3cm miedzy mechanizmem a szyną w pierwszej srobie od kokpitu? mowa o stronie wewnetrznej

Dobra chłopaki poradziłem sobie i stołki siedzą juz w civicu:cool:

Ruffy
07-05-15, 00:47
odgrzeję troszkę temat, w które miejsce wsadzić tę podkładki żeby fotel nie był wychylony w stronę drzwi? podkładka na być między szyna i leżeć na dywaniku? czy ona ma być docisnieta śruba (podkładka pod uchem od szyny i docisnieta śruba)? jeśli dam między szynę a dywanik to jak to skręcić później? rozwiercac uszy od szyn?

bubuzelski
13-09-15, 11:58
Po wielu przygodach z urobionymi srubami, w koncu sie udalo i roznica ogromna, oczywisice na plus. Dzieki wielkie za poradnik;)

petrossimo
30-01-16, 00:40
W końcu się przymierzyłem do wstawienia foteli z pralki do cifa. Mimo robienia wszystkiego w spartańskich warunkach zajęło mi to suma summarum około 3h. Wszystko ma swoje miejsce i trybi. Robotą warto się zaopatrzyć w dłuższe śruby 10 z drobnym zwojem około 6cm, osobiście użyłem po 3 nakrętki na stronę, 12, aby dociągnąć te śruby przednie w wewnętrznym mechanizmie.

Zmiana foteli okazała się nie tylko fanaberią ale i koniecznością, jak się okazało po wyjęciu fotela z cifa miał ułamany jeden zaczep o.O szok.

Jeśli chodzi o odczucia... fotele wydają się masywniejsze, są dużo twarsze, przy skręcaniu, nawet dość ostrym, nie lata się po całym samochodzie no i siedzi się wyżej, ale to może być moje wrażenie przez to, że fotel był zniszczony.

Dziękuję za pomoc, szerokości (miałem zrobić fotorelacje, żeby odnowić zdjęcia, ale telefon odmówił współpracy)

lotnik
01-07-16, 00:01
Witam jakich przeróbek będzie wymagał montaż foteli z preludy 4 do cifa 4? Jak rozwiązaliście ten problem przy montażu?

KWAQ9
26-03-17, 19:14
Panowie, ładował ktoś z Was z EP3 stołki do EJ9?
Jeśli tak to poproszę o poradę: dużo z tym zachodu?
Ewentualnie jakiś link bo wertuję wertuję i nic mi nie wpadło w oko...

KrycuDW
31-03-17, 23:36
Ładują, ale tak jak wszyscy piszą to siedzi się wyżej. Pisz do pawel1162 on ostatnio wsadzał je do ej6

Caciko
04-04-17, 18:16
Podepne sie rowniez.

Czy ktos z was probowal lub orientuje sie jak zamontowac fotele od preludy 3 generacji? 1987 w gore?
Wg. Mnie sa mega fajne ale szyny i mocowanie sruby do podlogi sa zupelnie inne.
Czy wywalenie wszystkiego i proba wlozenia szyn od ej9 ma sens?
Tutaj montaz foteli z integry:
https://youtu.be/jSXT_QrF1i8
Bardzo prosze o pomoc