PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana uszczelki pokrywy zaworów.

zbikman
22-04-08, 12:51
Witam Chciałbym samemu wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów. Cieknie mi z jednej strony olej. fachowcy z ASO Opatówek zwalili sprawę przy wymianie rozrządu :/)
Czy mógłby mi ktoś w skrócie przybliżyć wymianę?Jak to zrobić krok po kroku żeby niczego nie zwalić. W manualu szukałem ale nie ma wiele na ten temat. Tylko w dziale "regulacja zaworów" jest prawie nic:/ Szukałem na forum ale tez niewiele konkretnych rzeczy.

Czy trzeba wykręcać świece?
Na co zwracać szczególną uwagę
W zestawie z uszczelką mam jeszcze 4 X Spark plug tube seals i 8 X Rocker cover bolt washers. Co z nimi zrobić?do czego służą i czy ich wymiana jest bezproblemowa czy tez nie opłaca się ich wymieniać..
itp...
(poniżej fotka mojego zestawu)

http://www.zbikman.yoyo.pl/Picture003.jpg

Pozdrawiam

Konrad84
22-04-08, 13:24
Ziom, sprawa jest bardzo prosta. Odkręcasz pokrywę, wyjmujesz stare uszczelki, czyścisz miejsca w których mają się znaleźć nowe uszczelki i skręcasz. Świec nie musisz wykręcać, jedynie zdjąć z nich przewody WN. Żadnych konkretów ci nie napisałem, bo jak zdejmiesz pokrywę to już będziesz wszystko wiedział. Wszystkie uszczeleczki ci się przydadzą.

zbikman
22-04-08, 13:26
Dzięki Konrad za szybką odpowiedź. . Pozdrowienia

RADMAK
22-04-08, 15:04
Podłączam się do tematu? Czy trzeba używać do tego klucza dynamometrucznego aby za bardzo nie dokręcić śrub i żeby pokrywa nie pękła ?

majdan
22-04-08, 15:08
RADMAK, Śruby dokręcasz do momentu az stawią opór, ale nie na maxa! Pamietaj aby po niedługim czasie śruby dokręcic, poniewaz uszczelka sie ułozy, spłaszczy i mozliwe że bedzie trzeba śruby delikatnie dokręcic. Polecam do wymiany uszczelki niewielką ilośc silikonu termicznnego - po takim uszczelnieniu nic zupełnie nie cieknie. Przy okazji mozna wyczyścic śruby i wynienic podkładki jezeli są w kiepskim stanie

zbikman
03-05-08, 15:08
Czy trzeba używać do tego klucza dynamometrucznego aby za bardzo nie dokręcić śrub i żeby pokrywa nie pękła ?

Własnie wymieniłem tą uszczelkę i jeśli chodzi o to jakim momentem dokręcić śruby to ja to zrobiłem 15Nm.. Myślę że tyle powinno wystarczyć.Wszystko tak jak opisane powyzej, tyle tylko ze możesz zaopatrzyć się w silikon (jak napisal "majdan") bo jak włożysz uszczelkę w pokrywę zaworów to niezbyt chce się ona trzymać i przy zakładaniu pokrywy wypada. Nie mialem silikonu i założyłem bez, tylko olejem troche posmarowalem (ale i tak sie nie chciała trzymać) i nie jestem pewien czy na 100% dobrze przylega uszczelka od strony paska rozrządu. Nie ma nawet jak podejzec czy wszystko "siedzi":/ Zobaczymy. Mam nadzieje ze jest ok..

Pozdrawiam

skolopendra
04-05-08, 08:37
niewielką ilośc silikonu termicznnego

jak najbardziej jest wskazany i nawet zalecany przez manual

Czy trzeba używać do tego klucza dynamometrucznego

manual podaje 10nm
ale spokojnie zrobić to mozna tak

Śruby dokręcasz do momentu az stawią opór, ale nie na maxa! Pamietaj aby po niedługim czasie śruby dokręcic,

RADMAK
26-05-08, 15:30
Uszczelka wymieniona, czas pracy to 5-10 min. Silikon termiczny jak najbardziej przydatny :) Teraz zostało mi wymienić uszczelkę miski olejowej .

sonkubu
01-07-16, 15:16
Witam,

Czy przy uszczelce od pokrywy zaworów, należy użyć oem czy zwykły zamiennik wystarczy. Jakieś opinie ?

Jedras
01-07-16, 16:02
Witam,

Czy przy uszczelce od pokrywy zaworów, należy użyć oem czy zwykły zamiennik wystarczy. Jakieś opinie ?
Wystarczy zamiennik

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

jerdenk
01-07-16, 18:02
Witam,

U mnie sączyło się przez zamiennik, dałem OEM i trzyma ok.

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka