PDA

Zobacz pełną wersję : Falowanie obrotów?

weran
25-02-14, 16:50
Czym moze byc spowodowane spadanie i wzrost obrotów, najlepiej słyszalne oczywiście na luzie gdy auto stoi? Jest Honda Civic z 1996 r. MA87, 5 drzwi, silnik 1.4 cm3.?

Karpiczek
25-02-14, 19:22
Powodow moze byc kilka. Lewe powietrze,zanieczyszczony silniczek krokowy. Sprawdz dokladnie dolot oraz przeczysc ten silniczek. Wielu pomaga to.

m1j4g1
25-02-14, 19:36
Mi kiedyś w poprzednim samochodzie falowały obroty z powodu silniczka krokowego właśnie, spróbuj wyczyścić też przepustnice, ja wtedy wyczyśćiłem i krokowy i przepustnice i pomogło do momentu aż krokowy wyzionął ducha. Kolejną z możliwych przyczyn jeśli dobrze mi się kojarzy może być chyba zawór recyrkulacji spalin tzw EGR ale ma go podobno nie każdy silnik, więc musiałbyś się zorientować czy takowy jest u ciebie. Kumplowi kazali kiedyś wymienić chyba świece i przewody, ktoś mi jeszcze kiedyś mówił że za falowanie obrotów może być odpowiedzialna sonda lambda. Ogólnie przyczyn może być wiele i jest to dość trudna do zdiagnozowania usterka, więc życzę cierpliwości :) Jeśli któraś z podanych przeze mnie przyczyn jest błędna to niech ktoś mnie poprawi.

Endrju1
25-02-14, 19:49
- silniczek krokowy
- przepustnica
- świece
- przewody WN
- kopułka
- lambda
- filtr powietrza i gazu (jeśli jest lpg w aucie).
- itp
warto na początek zrobić samodiagnostykę (nawet jak błąd się nie świeci) może ułatwić poznanie powodu.