Zobacz pełną wersję : Sportowy kolektor wydechowy a zużycie paliwa
Chciałbym poruszyć taki temat. Mam silnik D15Z6, do niego seryjnie jest kolektor wydechowy z katalizatorem. Jeżeli wymienie go na kolektor 4-2-1 to czy będą jakieś zmiany związane ze zużyciem paliwa, tzn. czy bedzie więcej palił?
Proszę o informacje, warto czy nie? :/
Ja w zeszlym tygodniu zmienialem na ebuyowy i jestem w fazie wyjezdzania ziornika wachy :d staram sie jezdzic identycznym stylem jazdy wiec az sam jestem ciekaw czy potwierdzi sie to co bylo juz pare razy mowione na forum czyli ze pali wiecej
pozdro
w d15b7 po zmianie na 4-2-1 pali wiecej.
w b18c4 na ebayowym 4-1 pali tyle samo
4-1 Mysle ze bez zmian przy 4500-5000 rpm na trasie pali tyle samo. Ogulnie to chyba bez zmian. Mysle ze kolektor niema negatywnego wpływu na spalanie. Wkoncu to juz jest za komorą spalania.
muzammil napisz prosze na jaki zmieniales od d16z6 czy jakis ebayowy? o ile wzroslo Ci spalanie? ja mam d15b2 zaraz nie bede mial kata przelot koncowy i chce zmienic na d16z6 pojawily sie na allegro.pl za niezle pieniadze wiec chce kupic...
skolopendra
22-04-08, 15:02
to czy będą jakieś zmiany związane ze zużyciem paliwa, tzn. czy bedzie więcej palił?
jak będziesz cisnął mocniej to będzie palił więcej
mnie po takiej zmianie palił mniej
na ebayowy 4-2-1. styl jazdy sie nie zmienil, spalanie wzroslo.
dodam ze zmiana kolektora wiazala sie rowniez z wywaleniem jakiejs strumienicy(byla w miejscu kata) i wspawaniu okolo metrowej rurki 50mm,reszta wydechu bez zmian.
podsumowujac-warto.
w D15Z6 po zmienie na ten od merfiego pierwszy bak jaki wyjezdzilem spalil tak samo drugi mniej niz do tej pory:D:D:D
w D15Z6 po zmianie na 4-2-1 pali tyle samo co przed zmianą. Aha no i został także zmieniony wydech na pełen przelot na dwóch dużych puszkach co by się nie ogłuchło :d / dziwne że niektórym po tych zabiegach hanie palą 2L więcej a innym znów mniej hmyy
ten typ tak ma nic nie zrobisz mi np pali wiecej niz na seri