Zobacz pełną wersję : Pilna pomoc w malowaniu !!! baza sie waży!
Witam
jakąś godzinę temu chciałem pomalować zderzak i błotnik...ale wszystko sie waży.
czytałem że mógłbyć to niedoschniety podkład ale na zderzaku nie było żadnego podkładu tylko na błotniku na którym tez sie waży.. było to wczesniej odtłuszczone nitro,błotnik był szpachlowany i pomalowany podkładem w spreayu jakiś k2...
Prosze o pomoc :(
pomalowany podkładem w spreayu jakiś k2...
tutaj tkwi przyczyna Twoich problemów
ale tam niby jest napisane że mozna malować pod bazę itp no a zderzak jest plastikowy i nie był tym podkładem pomalowany ... możesz doradzic jakis inny podkład pod bazem ??? pozdrawiam
zastosuj jakiś normalny dwuskładnikowy podkład z utwardzaczem, ze sprayów to jest więcej złego jak dobrego
jak miałeś przecierki do starej bazy to trzeba to porządnie odizolować od nowego lakieru
a czy normalnie moge pomalowac tym podkładem dwuskładnikowym ten podkład ze spreya?
i czy takim podkładem dwuskładnikowym mozna tez pomalowac plastikowy zderzak???
najlepiej byłoby usunąć wtedy masz gwarancję że ten spray nie będzie wstawał, ale spróbuj cienkimi warstwami przelecieć i zanim zaczniesz kłaść bazę poczekaj żeby podkład dobrze dosechł
jeśli na zderzaku jest stary lakier a nie goły plastik to możesz lecieć tym podkładem, dobrze byłoby też dodać uelastyczniacza
zastosuj jakiś normalny dwuskładnikowy podkład z utwardzaczem, ze sprayów to jest więcej złego jak dobrego
Święta racja o czym sam się przekonałem jak robiłem jednemu zderzaki i błotnik
Pomalował gość podkładem w sprayu i za cholerę nie szło nic dalej zrobić
Zerwanie wszystkiego do zdrowizny i pomalowanie odpowiednim podkładem dało efekt zamierzony
Tak samo jest z farbami jak ktoś pomaluje wyprawkę sprayem
Osobiście stosuję taki i znajomi lakiernicy też,bardzo wydajny i złego słowa nie mogę powiedzieć jak do tej pory
http://www.mobihel-helios.pl/pol/przeglsd-wyrobow/podklad-i-podklad-wypelniajscy/81
Unikaj wszystkiego co w spreju, a bazę napylaj cienkimi warstwami - nie wylewaj od razu
Dajcie spokuj z tym demonizowaniem produktow w spray'u. Jak sie kupi dobry produkt i dziala jak powinien. Lakierowalem takimi lakierami sporo elementow dla ludzi jak chcieli i jedyne do czego moge miec zastrzezenia to klar, ktory jest miekki i szybko matowieje.
Uprzedzajac pytania - tak korzystalem tez z pistoletu i tak jest lepszy ( ie neguje tego) ale sprayem tez sie da ladnie zrobic. Nie nie jestem lakiernikiem :D
Sent from my ST25i using Tapatalk
Łozo podkład jaką dyszą cisnąłeś ?
Bo mam pistola z dyszą 1.4 i czytam na lakierowanko.info że taka dysza przejdzie ale wiadomo lepiej żeby do podkładu była 1.7-2.0.
No ale przecież nie będę kupował drugiego pistoletu do podkładowania skoro mam pare elementów do pomalowania...
Dajcie spokuj z tym demonizowaniem produktow w spray'u. Jak sie kupi dobry produkt i dziala jak powinien. Lakierowalem takimi lakierami sporo elementow dla ludzi jak chcieli i jedyne do czego moge miec zastrzezenia to klar, ktory jest miekki i szybko matowieje.
Zależy co się lakieruje i jakiego efektu oczekuje. Dopóki wszystko robisz na produktach w sprayu może się wydawać że jest ok. Ale sprobuj potem po czymś takim lakierowac normalnymi produktami pod pistolet to się szybko można przekonać co to jest warte.
PS. tez nie jestem lakiernikiem ale coś tam w życiu pistoletem lakierowalem ;)
dziekuje Panowie bardzo za odpowiedz jutro kupuję jakiś sensowny dwuskładnikowy podkład i zobaczymy jak bedzie :) pozdrawiam
Jak będziesz docierał podkład 400-600 na sucho i potem 600-1200 na mokro ?
Czekasz normalnie dobe aż wyschnie podkład czy będziesz go jakoś suszył ?
Dawaj fotki z prac :)
odtłuszczone nitro
Nitro? Jeszcze nie słyszałem o czymś takim. Kup jakiś zmywacz sylikonowy porządny. Druga sprawa jak już go używasz to jedną szmatką, mokrą przemywasz, później wycierasz drugą suchą i czystą.
A podkładów w spreju czasem się używa jak są przecierki żeby pistoletu nie myć co chwilę.
Bo mam pistola z dyszą 1.4 i czytam na lakierowanko.info że taka dysza przejdzie ale wiadomo lepiej żeby do podkładu była 1.7-2.0.
Jeżeli w dobrych proporcjach dodasz rozcieńczalnika do podkładu to wylejesz na lustro z takiej dyszy. Później obróbka to już tylko zabawa ;)
Czyli nie w proporcjach jak jest na karcie technicznej produktu tylko dać go ciutke więcej tak ?
Uchyl rąbka tajemnicy :)
Pistolet rzem sobiu sprawił taki :
http://allegro.pl/show_item.php?item=3972347802
Co do docierania podkładu odniesie się ktoś do tego co pisałem ?
Po prostu będziesz widział co się dzieje z podkładem,czy się równo rozlewa czy smarka :D
Miałem identyczny pistolet i dawał radę :) Organoleptycznie sprawdzisz w jakich proporcjach go wymieszać. Podkład lecisz na sucho 500-600 na maszynie i już, chyba że kolor to srebrny to trzeba go obrabiać ręcznie na mokro bo widać na bazie najmniejsze ryski. Dzisiaj się już nie obrabia na mokro bo podkład akrylowy chłonie wodę i trzeba go dobrze przesuszyć przed bazą.
Ale sprobuj potem po czymś takim lakierowac normalnymi produktami pod pistolet to się szybko można przekonać co to jest warte.
O tym właśnie pisałem wcześniej,nie raz już mięsem rzucałem bo gość jakiś sobie pomalował sprayem bo szybciej i taniej a potem jazdy były bo i tak płacił drugi raz za to samo z nawiązką
sprayem to mozna co najwyzej baze kontrolna prysnac do malowania to sie ni ciul nie nadaje w sumie do niczego chyba ze rower pomalowac:D materialy im drozsza polka tym lepszy efekt, kto oszczeca traci dwa razy tak to w tej robocie wyglada jak chcecie sprayem malowac auta to powodzenia w polerowaniu:)
Miałem identyczny pistolet i dawał radę :) Organoleptycznie sprawdzisz w jakich proporcjach go wymieszać. Podkład lecisz na sucho 500-600 na maszynie i już, chyba że kolor to srebrny to trzeba go obrabiać ręcznie na mokro bo widać na bazie najmniejsze ryski. Dzisiaj się już nie obrabia na mokro bo podkład akrylowy chłonie wodę i trzeba go dobrze przesuszyć przed bazą.
Jesteś pewien żeby nie docierać na mokro ? Na Lakierowanko info pisża żę 300,400-600 sucho i potem na mokro do 1200.
Na wielu podkładach w karcie charakterystyki jest podobnie.
Mam starą maskę i w kwietniu zrobię ją pół na pół dwoma sposobami docierania podkładu żeby mieć wizje która metoda lepiej działa a sądząc po twoich postach to widać że w ciemie bity nie jesteś i głupot byś nie pisał :)
będziesz ten podklad docieral recznie czy maszynowo?
ja też nie docieram na mokro pomalowałem tak swojego wcześniej civica całego i wyszło na prawdę bardzo fajnie :) pistolet mam na własny uzytek za jakieś niecałe 300 zł bo za fajny jak sie rozglądałem trzeba dac przynajmniej 1500 ale mnie nie stać na taki :P a spreyu nie używałem żeby zaoszczędzić tylko pomyslałem ze szkoda brudzić pistolet na kilka setek podkładu ale człowiek uczy sie na błędach już nigdy na sprey nawet nie popatrzę :) na mokro tylko klar przecierałem przed polerką
dzisiaj niestety juz było zamknięte ale jutro pojadę wiec co polecacie co juz testowaliście i zdaje egzamin ?
Piroman , chce kupić taką polerke do 200 zł - więc na 90% maszynowo.
Jak będę felgi malował to zrobię to ręcznie.
Zależy co się lakieruje i jakiego efektu oczekuje. Dopóki wszystko robisz na produktach w sprayu może się wydawać że jest ok. Ale sprobuj potem po czymś takim lakierowac normalnymi produktami pod pistolet to się szybko można przekonać co to jest warte.
PS. tez nie jestem lakiernikiem ale coś tam w życiu pistoletem lakierowalem ;)
Akryl z puszki bez problemu wyleję na lustro. Ciut gorzej z powierzchniami typu maska czy coś, ale jak ktos się uprze to na większości powierzchni będzie lustro. Po polerce będzie ono wszędzie ;) Metalliców itd nie położe na lustro bo ta baza nie błyszczy, ale nei problem zrobić to równomiernie :D
Lakierowałem również pistoletem i nie ukrywam, że jest to milion razy lepsza opcja ze wzgledu na dobór ciśnienia, większą dyszę i więcej materiału w zbiorniku oraz wygodę malowania. Nie neguję tego, chce tylko uświadomić, że z puszki też sie da tylko trzeba umieć :D
Piroman , chce kupić taką polerke do 200 zł - więc na 90% maszynowo.
Jak będę felgi malował to zrobię to ręcznie.
Radek do podkładu używałem dyszy 1.4. Tak jak już ktoś napisał - wystarczy odpowiednio rozcieńczyć i się kładzie pięknie.
Co do szlifu podkładu to jednak polecam robienie tego ręcznie. Szpachla - owszem maszynowo łatwiej i przyjemniej, ale podkład szlifuje się recznie bardzo ładnie więc po co maszynowo? Tym bardziej, że maszyna pewnie nie raz go przeszlifujesz i będzie maniana.
Karta techniczna głupiego novola:
http://professional.novol.pl/karty/tech/LT-02-07_PROTECT_330.pdf
Mechanicznie do 500.
Wodą się to robi długo, a tak zakładasz pada 10 min i masz maskę na gotowo pod bazę. Druga sprawa trzeba to *****iscie dosuszyć pod lampami najlepiej, bo nikt nie ma tygodnia na suszenie podkładu po obróbce wodnej, o tym się nie mówi ale to główna przyczyna siadania lakieru kiedy szpachli nie masz wyciągniętej przynajmniej jakąś 300.
Kupuj maszynę i ucz się prawidłowej roboty, bo sobie palce pozdzierasz jak coś więcej będziesz musiał zrobić.
Również malowałem zderzak lakierem w szpraju dorobionym na alegro w cenie 50zł z wysyłką i klarem (tak więc bez rewelacji burżuazyjnych :P) i jak pisał Lozo - gdyby nie klar siadło elegancko. Klar za bardzo przyciemnił lakier. Podkład był użyty również w szpraju (jakiś jasny szary LACK SPRAY). Po dobrym ponad pół roku jeżdżeniu w każdych warunkach pogodowych oraz przynajmniej raz w tygodniu mytym na ciśnieniówce dopiero teraz zaczął odchodzić w kilku miejscach, ale kamienie i inne szajsy na trasie zrobiły swoje :( Tak to wyglądało po malowaniu u mnie:
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1084923_607389912625841_2114313207_o.jpg
http://oi43.tinypic.com/2ppwz6w.jpg
A tak obecnie:
http://i41.tinypic.com/5f2mop.jpg
http://i60.tinypic.com/23w0ako.jpg
koledzy trochę odbiegnę od tematu samego malowanie i zapytam jaki minimum kompresor polecacie do nauki malowania?
krystof1994
03-03-14, 12:05
koledzy trochę odbiegnę od tematu samego malowanie i zapytam jaki minimum kompresor polecacie do nauki malowania?
Wydajność rzeczywista poniżej 200l na min to już męczarnia(dużo jeszcze zależy od dyszy i pistoletu)więc co najmniej w taka wydajność bym celował, no i butla chociaż z 70 l. Nie zapomnij o filtrach i osuszaczu.
Ciekaw jestem jak dalej potoczyły się losy ale : "było to wczesniej odtłuszczone nitro" Nitro odtłuszczałeś przed malwoaniem bazą ? Jeżeli tak to podejrzewam że tutaj tkwi błąd do odtłuszczania powierzchni przed malowaniem uzywa się zmywacza silikonowego i niczego innego, jednym mokreym ręcznikiem przecierasz drugim suchym docierasz, potem szmatka antystatyczna dla zebrania pyłków i jest git. Nitrem to się pistolet po malowaniu czyści a nie odtłuszcza powierzchnię do malowania.
Nitro tylko do czyszczenia pistoletów a nie do malowania przecierania , weź to wszystko zedrzyj i kup zmywacz silikonowy .
Powiedzcie lakiernikowi aby wyczyścił pistolet nitrem to Was wyśmieje (bez urazy) - agresywny rozpuszczalnik, a takim jest nitro niszczy uszczelki i nikt kto ma pojęcie o lakiernictwie nie skrzywdzi w ten sposób markowego GUNa.
Etman , no wybacz ale ten zderzak to Ci wyszła niesamowita tragedia , o spasowaniu nie wspominając.
Nitro odtłuszczać ? Nitro czyścić pistolet ? Panowie , nitro to jak drevan napisał to najbardziej agresywny rozpuszczalnik , on nie rusza tylko metalu i niektórych tworzyw.
Do odtłuszczania to tylko benzyna ekstrakcyjna.
Aceton też lubi niektóre farbki rozpuścić.
Hmm to ciekawe. Mam pistolet za 50zł i zawsze go nitrem czyściłem. .jak kupię lepszy to zmienię metodę czyszczenia :)
Ja mam sico taką miniaturke , do malowania jakiś głupotek to też go czyściłem nitro ale z perspektywy czasu patrząc to co napisał drevan było głupotą. Wrzuć sobie jakąkolwiek gumową uszczelke w nitro i zobacz co się dzieje.
Teraz swoją nową Auaritke będę czyścił tylko benzexem , można też rozcieńczalnikiem ale zazwyczaj są 2 razy droższe od benzu.
Uprzedzajac pytania - tak korzystalem tez z pistoletu i tak jest lepszy ( ie neguje tego) ale sprayem tez sie da ladnie zrobic. Nie nie jestem lakiernikiem :D
Popieram. Sam lubię czasem coś psiknąć i po nabraniu wprawy efekty są niezłe. Co do problemu kiepskiego klaru w sprayu polecam to: http://allegro.pl/lakier-utwardzacz-2k-spray-bezbarwny-wroclaw-fv-i4010666109.html . Efekt zbliżony do lakierowania pistoletem, a co najważniejsze twardość również.
Hmm to ciekawe. Mam pistolet za 50zł i zawsze go nitrem czyściłem. .jak kupię lepszy to zmienię metodę czyszczenia
Każdy robi to co uważa za stosowne, co nie oznacza, że robi to dobrze ;). Nie powinno się doradzać rozwiązań które są złe, a takie w poprzednich postach zostało przedstawione.
Popieram. Sam lubię czasem coś psiknąć i po nabraniu wprawy efekty są niezłe. Co do problemu kiepskiego klaru w sprayu polecam to: http://allegro.pl/lakier-utwardzacz-2k-spray-bezbarwny-wroclaw-fv-i4010666109.html . Efekt zbliżony do lakierowania pistoletem, a co najważniejsze twardość również.
Wow , ciekawa opcja , pierwszy raz widze taki spray , no może faktycznie być Ciekawą opcją dla ludzi bez kompresora.
Wow , ciekawa opcja , pierwszy raz widze taki spray , no może faktycznie być Ciekawą opcją dla ludzi bez kompresora.
Miałem okazję zużyć dwie puszki i jest super. Pierwszy raz widziałem coś takiego w sprzedaży jakiś rok temu. Cena może mało atrakcyjna, ale efekt jak na lakier w aerozolu mega!