Zobacz pełną wersję : Poliuretany do 5D, jakie wybrać?
Witam, w związku z tym że zaczynam prace nad tym żeby moje auto zaczeło hamować i skręcać to przy montażu hebli chce wyremontować cały zawias.
I teraz pytanie 75 Sha czy 85 Sha?
Jako, że angielka jest cięższa niż inne civy (a moja stanie sie jeszcze cieższa) plus fakt, że często podróżuje z kompletem ludzi ( nie musi byc im komfortowo bo i tak nie jest) na koniec wpadnie gwint i będe chciał czasami nisko sie turlać jak i troche wyżej polatać w zakrętach.
Jako że potrafie omijać dziury i pojechać wolniej po kraterach,licze sie z tym że wysiadzie mi kręgosłup i wypadną plomby, skłaniam sie ku twardości 85 ShA.
Do tego wpadnie komplet rozpórek i po tym wszystkim auto ma sie dobrze prowadzić w szybkich zakrętach i jeszcze szybszych prostych.
Kto montował komplet jakiekolwiek poli w 5D i może sie wypowiedzieć na ten temat i swoich odczuciach?
Również przyłączam się do pytania, bo mam w głębokich planach również ogarnienie całej zawieszki na poliuretanach, tylko duże cukierki wstawić OEM reszta poli.
Barthek z tego co się naczytałem to bardziej polecane są do warunków mieszanych czerwone poliuretany, żółte są twardsze :)
Sam mam zamontowane czerwone poliuretany jako wkładki dolnych poduszek i nawet rozwiercone przenoszą w *uj drgań przy postoju na kierownicę, teraz wolałbym jednak klasyczne gumowe wkładki..
Tak że ciekawe czy poliuretan nie będzie zbytnio twardy..
MichałCK wytłumacz mi prosze wyższość OEM'owych dżych cukierków nad PUR ? sam bd do siebie zakładał czerwone PUR, bo dostałem je do wachaczy..
Ja w kilku miejscach dałem czerwone i takie też bym dał w zawias. Np w patyku wybieraka żółty okazał się takim kamieniem że nie szło założyć za to na staba dałem żółty i widzę to tak żeby czerwony na zawias lub gdzie się da a żółty właśnie na stabilizatory
MichałCK wytłumacz mi prosze wyższość OEM'owych dżych cukierków nad PUR ? sam bd do siebie zakładał czerwone PUR, bo dostałem je do wachaczy..
Nie napiszę Ci dlaczego OEM bo nie chcę nikogo wprowadzić w błąd, pewnie ma przewagę nad poli pewnie chodzi o to że poli jest za twardy.
Wiele osób którzy mają jakiekolwiek pojęcie o zawieszce na tym forum tak właśnie pisało i robi wstawiając OEM na duże cukierki.
Poli się tak nie ugina dlatego kolejne wersje mają nawiercone te tuleje
Ja mam całość na 75 Sh z Olkusza (cukierki też PU - nawiercane) i nie narzekam na zbytnią twardość. Przelotki staba tak jak Szastal na 85, bo po co ma się tam za bardzo uginać? Niech stab pracuje. Puki co śrub mi nie wyrywa, może dlatego, że tylny stab to tylko fi 17mm :)
A nie skrzypią wam te PU? Bo chodzą słuchy, że lubi skrzypieć na nich zawieszenie.
MisieK1989
26-02-14, 15:56
A nie skrzypią wam te PU? Bo chodzą słuchy, że lubi skrzypieć na nich zawieszenie.
jak raz na jakiś czas wpadniesz w głębszą dziurę w drodze to potrafi go mocniej ścisnąć, przez co wyda dźwięk pisku, ślizgu, ale nie zauważyłem notorycznego wrzasku pisku :p
Jestem 6 tyś km po montażu. PU z Olkusza 75sha, jak na razie nie skrzypią. Przynajmniej w środku ich nie słychać:)
ok. 25 tys.km na czerwonych poli strongflex, nigdy nic nie skrzypiało i nie skrzypi :) a zawias nie ma lekko
jakby ktoś szukał
http://allegro.pl/honda-civic-95-01-tuleja-tuleje-zestaw-poliuretan-i3962952586.html
Elo.
Też zamierzam wpakować do siebie na tył czerwone poliuretany. W zamówieniu trzeba podać średnicę tylnego staba. Ktoś może wie jaka średnica jest w ma8? Nie mam jak zajrzeć pod hanie, a chciałem na dniach zamówić.
MA8 ma tylnego staba? Chyba że dokładany, bo w serii nie było.
Dzięki za odpowiedź. Skoro w komplecie sprzedają tuleje tylnego stabilizatora to jakie najlepiej zamówić? 18mm i potem staba z vti?
Stabilizator z VTI ma 17mm.
Stabilizator z VTI ma 17mm.
A mój ma 13mm. Co dziwne....ale to na 100% oryginał.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?29749-Grubo%B6ci-stabilizator%F3w
tu piszą że mb6 ma 18mm z tyłu. To jak to w końcu jest?
moj ma 17mm, tylko ja dalem do piaskowania i proszkowego malowania i ma wlasnie 17mm
A mój ma 13mm. Co dziwne....ale to na 100% oryginał.
tu piszą że mb6 ma 18mm z tyłu. To jak to w końcu jest?
Z kompletu (stabilizatorów), który kupiłem przód ma 26mm, a tył 17mm. Spotkałem się też z informacją, że z przodu były 24mm. Może Areodeck VTI ma inne grubości stabów.
Dzięki. W takim razie zamowie pod 17mm.
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Z kompletu (stabilizatorów), który kupiłem przód ma 26mm, a tył 17mm. Spotkałem się też z informacją, że z przodu były 24mm. Może Areodeck VTI ma inne grubości stabów.
MC2 przód ma taki sam jak MB6 (26mm), a tyłu nie ma...
a ja widziałem 15mm tylnego staba z vti