Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wpływ stożka na silnik...

Tiocoitico
21-04-08, 00:11
Tak jak w temacie ostatnio słyszałem sporo rożnych opinii na temat montażu filtra stożkowego.
Jedni mówią ze same pozytywy inni ze to samo co normalny filtr tyle ze ładne mruczy, a jeszcze inni że nie warto bo skraca to żywotność silnika... co mam o Tym myśleć ?

Z góry mówię ze przymierzam sie do filtra firmy fujita lub K&N, a nie jakies za 40zl z allegro.

Prosiłbym o wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam

bydle
21-04-08, 11:24
Znajomy zalozyl w e36 stozek i samochod przestal isc...wczesnej z palcem w d....do 240 go rozpeczal a teraz idzie 200 i dalej nie chce...

NoName
21-04-08, 11:27
Myślę że stożek ma duży wpływ na silnik :aloha:

Greg_pl1
21-04-08, 11:42
Za hondapl
"Żeby filtr taki działał jak należy trzeba doprowadzić do niego zimne powietrze. Dlaczego ? Powietrze w przedziale silnika jest rozgrzane. Im cieplejsze powietrze tym mniejsza jego gęstość. Jeżeli ciśnienie powietrza doprowadzanego do silnika obniży się to zmniejszy się również ciśnienie w cylindrach. I tak na każde 10 stopni C. więcej tracimy 1 KM. Jeżeli nie zamontujemy dolotu zimnego powietrza to po rozgrzaniu silnika straci on moc. ."

Trzeba pamietac, ze przy zastosowaniu "stozka" krzywa momentu obrotowego przesuwa sie w prawo i do góry, tzn. przy niskich obrotach silnika moment jest niższy od tego z seryjnym filtrem, dopiero przy bardzo wysokich obrotach zauważalny jest wzrost momentu w stosunku do użycia standardowego filtra. Tak wiec poniekad mozna to powiazac z zywotnoscia silnika bo dzwiek i troche inna charakterystyka, prowokuja to jeszcze wiekszego cisniecia. Dlatego m.in. jak kupuje auto to z lekka rezerwa podchodze do tych majacych zamontowany stozek :)

skolopendra
22-04-08, 15:11
proponuję przed załozeniem stożka wysłac auto na hamownie i po tak samo
a wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane

majdan
22-04-08, 15:13
Tiocoitico, zobacz co na ten temat napisał DRAGi, który przetestował oba rozwiazania u siebie (post z 8marca):
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=574129&sid=e671054a49df87c4a57392cb876f44a1#574129