Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Coś tyrkocze w komorze, gdy dodaję gazu...

SenbonZakura
22-02-14, 20:30
Witam! Jak w temacie. Gdy dodaję gazu coś głośno tyrkocze w komorze silnika.Przychodzi wam coś do głowy co to może być? gdzie szukać?
I druga sprawa z tydzień temu wyskoczył mi Chech Engine i po zgaszeniu silnika już się nie świecił. Przypuszczam że może to być sonda lambda, ponieważ spalanie autka w trasie w sumie jest normalne ok 6 litrów ale gdy jeżdzę dynamicznie nagle te spalanie dosłownie widać gołym okiem na liczniku jak wskazówka spaaada i spada jakby nagle z 15litrów palił ale tylko na wysokich obrotach.

tu filmik z tym tyrkoczeniem...
https://www.youtube.com/watch?v=NLBdO9YgCXQ&feature=youtu.be

Labed2007
22-02-14, 22:06
Witam! Jak w temacie. Gdy dodaję gazu coś głośno tyrkocze w komorze silnika.Przychodzi wam coś do głowy co to może być? gdzie szukać?
I druga sprawa z tydzień temu wyskoczył mi Chech Engine i po zgaszeniu silnika już się nie świecił. Przypuszczam że może to być sonda lambda, ponieważ spalanie autka w trasie w sumie jest normalne ok 6 litrów ale gdy jeżdzę dynamicznie nagle te spalanie dosłownie widać gołym okiem na liczniku jak wskazówka spaaada i spada jakby nagle z 15litrów palił ale tylko na wysokich obrotach.

tu filmik z tym tyrkoczeniem...
https://www.youtube.com/watch?v=NLBdO9YgCXQ&feature=youtu.be

Myślę że ten dźwięk powoduje uszkodzona uszczelka kolektora wydechowego, hmmm pewnie tam gdzie jest łączenie rur 4-2.
A ten efekt dużego spalania może być złudny ponieważ wskazówka w civicu po mocniejszym depnięciu lubi spaść:D

SenbonZakura
23-02-14, 00:08
U mnie jest 4-1 obx ale mam wrażenie jakby to właśnie z tych okolic

Wysłane z mojego HTC Desire 300 przy użyciu Tapatalka

Paco
23-02-14, 11:34
I druga sprawa z tydzień temu wyskoczył mi Chech Engine i po zgaszeniu silnika już się nie świecił. Przypuszczam że może to być sonda lambda
Nie rozumiem tego...czesto gesto ludzie przypuszczają, że check engine sie zaswiecił bo im sonda lambda padła zamiast zrobic samodiagnostyke i być pewnym. Przecież to sie robi szybciej niż pisze posta na forum.

SenbonZakura
23-02-14, 20:46
Wsłuchując się w te tyrkotanie to jednak przy samej głowicy wydobywa się ten dźwięk odkręcfe wydech i zobacze jak się uszczelki mają..co do samodiagnostyki hmm czytałem juz o tym wcześniej ale powiem prawde pierwszy raz się z tym spotkałem , że ni idzie kompa pod auto podpiąć:D zaglądnę w tygodniu i dam znać co z tego wyszło.

markotny
24-02-14, 15:02
Do samodiagnostyki nie potrzebujesz kompa żadnego zewnętrznego. Wystarczy kawałek drucika na zworkę i jakieś 3 do 5 minut wolnego czasu.

Ten dźwięk występuje na zimnym i na ciepłym silniku?? Tylko podczas jazdy, czy na postoju na jałowym jak gazujesz też jest?? Samo stwierdzenie...

Gdy dodaję gazu coś głośno tyrkocze w komorze silnika

To za mało, nawet dla wróżbity Macieja. Może być pierdylion przyczyn. Doprecyzuj

SenbonZakura
24-02-14, 20:00
Na zimnym jak i na ciepłym, rowniez na biegu jałowym ale tylko podczas dodawania gazu jak na filmiku.

by Paplatalk

FaziRBK
24-02-14, 20:09
Mi to brzmi na nie szczelność w wydechu na 99%. Podejrzewam, że łącznie kolektora z częścią 4 na 2. Najprostsza metoda to odpal silnik na zimnym, weź kogoś kto przytrzyma Ci gaz a ty ręką sprawdzaj czy czuć nieszczelność. Jeśli nie to zdejmij kolektor i pooglądaj uszczelkę czyli tak jak koledzy wyżej.

markotny
24-02-14, 23:41
Wcześniej tego nie zrobiłem ;).....ale teraz zajrzałem na filmik i także jestem zdania, że to nieszczelność wydechu. Najpewniej właśnie tam gdzie pisze Fazi. Miałem kiedyś bardzo podobny dźwięk jak mi sie na starym wydechu posypały tzw. portki.

SenbonZakura
25-02-14, 09:28
Obadam te łączenie 4-1 ;) ale wydaje mi się, że to bardziej przy głowicy.

kruczekvu
25-02-14, 11:34
ale wydaje mi się, że to bardziej przy głowicy.
Najprawdopodobniej tak
Nic innego nie będzie i musisz dokładnie zobaczyć
Prostym sposobem jest kartka papieru lub chusteczka
Zapalasz auto pod maską dodajesz gazu i kartka blisko połączeń
Jeśli się zacznie ruszać to wszystko wiesz gdzie masz nieszczelność ;)