Zobacz pełną wersję : wpływ rozmiaru ET felg na poziom szumu opon
Siema orientuje się ktoś czy rozmiar ET felgi ma wpływ na poziom szumu opon przenoszącego się do wnętrza kabiny? Bo kupiłem alufelgi z oponami firestone firehawk 195/55/15 z ET 38 i poziom szumu znacząco wzrósł, poprzednio miałem fabryczne felgi z oponami yokohama c drive 185/60/14 i opony szumiały ale przy innych prędkościach no i jakby trochę mniej, nie wiem czy to bardziej rozmiar opon? czy to że felga bardziej wystaje od fabrycznej a moze te firestony sa tak głośnymi oponami?? ma ktoś doświadczenie??
Ile ta felga ma szerokości?
Jeśli nie więcej niż 7, to to jest fajne et, bo koła nie są schowane w nadkolach.
Żebyś mógł wyczuć jakieś szumy spowodowane parametrem et, to musiałoby Ci koło wystawać jak w F1. IMO.
Obstawiam, że po prostu te firestony są głośne.
Felga ma 7 cali i wygląda świetnie na samochodzie, dzięki za opinie:) muszę poszukac jakichś cichych opon, znacie jakiś konkretny model?
Camellia Racing
24-02-14, 17:29
Tak, najciszej będzie na feldze bez opony - taki model :D
Zajrzyj sobie po e-shopach nowe opony, mają podane indexy dB.
Na każdej nowej oponie masz napisane jaką głośność generuje. Generalnie jest tak ,że im szersza opona tym głośniejsza. Chociaż dużo też zależy od marki i klasy.
ElDiablo1212
24-02-14, 21:17
Jeździłem na tych oponach "firehawk" tylko jeden sezon i zmieniłem na inne dlatego że były głośne :mad:
Ok dzięki, teraz już wiem ze to opony:/
Ja kupiłem ostantio Dunlopy BluResponse - wygladaja *****iaszczo, ale jeszcze nie wiem jak jeżdżą. Wg danych powinny być ciche.
Moje auto kupiłem na firehawk'ach, na początku myślałem, że hałas to łożyska piast do wymiany :)
Po wymianie na falkeny 912 było cicho, ale to też zależy w jakim aucie, bo np u mojego ojca w corolli e12 falkeny wyząbkowały i też jest głośno.
Generalnie opony w "jodełkę" są głośne.
Jak szukasz cichych opon, to trzeba wierzyć etykietom :)
Najcichsze wg etykiet jakie udało min się znaleźć do dunlopy sp sport 01. Teoretycznie 67 DB... Ciekawe czy ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości, nie od dziś wiadomo, ze papier wszystko przyjmie
Najcichsze wg etykiet jakie udało min się znaleźć do dunlopy sp sport 01.
Generalnie z tego co ja zaobserwowałem to jedne z cichszych opon ma grupa Goodyear.
Jeszcze jedna zasada. Oponki z jodełką są głośniejsze, ale zazwyczaj lepsze na mokrym bo sprawniej odprowadzają wodę.
Mike a Twoje uniroyale jak się sprawują pod względem hałasu? Mamy podobne modele i podobnie wyciszone
ElDiablo1212
26-02-14, 16:51
Jedne z najcichszych opon na których ja jeździłem to były hankook optimo k 406, założone je miałem w 4 genie wypatroszonym do zera i prawie że opon nie było słychać, ale z b16 słabo kleiły.
Ma to odzwierciedlenie. Mam winter response 2. Wg tabeli 67dB. Sa w hoooj cichsze niz toyo, Dayton, barum i Dębica ktore mialem poprzednio. Kolosalna różnica!
Mike a Twoje uniroyale jak się sprawują pod względem hałasu? Mamy podobne modele i podobnie wyciszone
Huczą, huczą. Na zimówkach (Goodyear Ultragrip 8 175/65/14) jest ciszej niż na unirojarlkach 195/50/15. Zobaczymy za kilka miesięcy jak będzie na 195/40/17 Nankang AS1 :)