Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamulony D15B2 - filmik.

Kwiecien
20-04-08, 14:55
Brat kupił niedawno Hondę Civic 1.5 16V 1994r. D15B2 przejechane pewnie z 280kkm (na liczniku 100k mniej ale jeździ na mineralnym). Jak na 90KM i taką masę ten samochód nie jedzie :( ~13s do setki, na bardzo wysokich obrotach brak mocy, ciągnie OK do ~3.5k. Delikatnie dymi na niebiesko na bardzo wysokich obrotach. Kompresja sprawdzona ~14.5. Wymienione świece, przewody WN i filtry. Poniżej link do filmiku jak "toto" przyspiesza do 110km/h :(

http://www.wrzuta.pl/film/cTUuPXULbq/

BARTAS998
20-04-08, 15:45
Kolego sprawdz czy nie masz rozrzadu przestawionego, moze zapchany katalizator, a moze cos nie tak z zaplonem?

Kwiecien
20-04-08, 15:55
Katalizatora już daaaawno nie ma, wczoraj brat czyścił kopułkę (te 4 ząbki miała bardzo nadpalone, są już wyczyszczone).

Właśnie zrobiliśmy "samodiagnostykę" silnika. Wywala błąd nr 16 (coś z wtryskiem).

mozes
20-04-08, 16:52
Katalizatora już daaaawno nie ma, wczoraj brat czyścił kopułkę (te 4 ząbki miała bardzo nadpalone, są już wyczyszczone).

Właśnie zrobiliśmy "samodiagnostykę" silnika. Wywala błąd nr 16 (coś z wtryskiem).
Jak mi kiedyś wywalał błąd 16 to miałem zapchany końcowy a hania słabła z dnia na dzień

Kwiecien
20-04-08, 17:03
Z końcowego dmucha dosyć mocno, ale brat pojedzie jutro do kumpla na kanał i go odkręci :)

michalm320
20-04-08, 17:07
O kurde faktycznie zamulony. Stawiam na rozrząd albo wydech a jeśli nie pomoże to sprzedaj samochód.

Kwiecien
20-04-08, 17:18
Zawsze można wymienić silnik ;) Po co od razu sprzedawać.

jero11
20-04-08, 17:20
również obstawiam że to rozrząd, jeśli przy zmianie biegów przy normalnej jeździe i przy dodawaniu i ujmowaniu gazu podczas jazdy samochód szarpie to raczej rozrząd (tak było u kumpla)

michalm320
20-04-08, 17:23
Zawsze można wymienić silnik

Najlepiej na b16 :-)

Kwiecien
20-04-08, 17:40
Samochód szarpie jak się mu wciśnie więcej gazu na 2 biegu, i ogólnie taki nerwowy jest.

stashek
20-04-08, 19:35
jeszcze bym sprawdził pompkę paliwa

cbool67
20-04-08, 21:18
mój też tak szarpie na dwójce . I nie chce jechać na 5-tce powyzej 130, a na 4 150

Kwiecien
20-04-08, 21:33
jeszcze bym sprawdził pompkę paliwa

Właśnie brat ją wykręca i będzie czyścił, możliwe że to pompka bo bardzo zakłóca pracę CB radia.

EDIT - nie było co czyścić ;) Zauważyliśmy że Honda jedzie najlepiej do 3500 obrotów, powyżej łapie zadyszkę. Zmieniając biegi do 3500 można wykręcić podobny albo tylko minimalnie gorszy czas niż jeżdżąc do odcięcia.

Zresztą - jadąc sobie na 5 biegu dobre przyspieszenie kończy się właśnie w okolicach 3500 obrotów.

fazer1985
20-04-08, 22:04
No to raczej drugi wtrysk poszedl sie kąpać :aloha:

-=MARIO=-
21-04-08, 01:00
nom tez to obstawiam ale trza tez sprawdzic koncowy wydech, najlepiej zdemotowac i udac sie na przejazdzke

karpik85
21-04-08, 08:01
Zauważyliśmy że Honda jedzie najlepiej do 3500 obrotów

No to raczej drugi wtrysk poszedl sie kąpać

No ja bym tym wtryskiem się zajął. Bo on sie odpala przy takich właśnie obrotach. Przejrzyj wydech i pojedź do kogoś kumatego sprawdzić ustawienie rozrządu i ustawienie zapłonu. Tylko o tym zapłonie to poczytaj jeszcze w winstrukcji, bo tam ważne jest jak sie go ustawia i sprawdza, większość mechaników nie potrafi.

kj-19871
21-04-08, 11:20
No patrzac na filmik to słabiutko ...co do oleju zalał bym 10W40 :)Castrol , wyłącz ogrzewanie szyby tylnej bo na sucho ci sie to przepali, jw. stawiał bym na wtryski

Kwiecien
21-04-08, 12:58
Po wykręceniu wydechu końcowego - zero różnicy. Wtryski brat czyścił naftą (jeden taki zielony ma nalot o kolorze oleju silnikowego, drugi czyściutki).

fazer1985
21-04-08, 20:44
no to bedzie na 99% ten wtrysk tylko jeszcze nie szukaj nowego !! zobacz czy przypadkiem kostka dochodzaca do niego nie jest jakas skorodowana czy wszystkie piny w niej i w gniezdzi sa ok moze to byc wina braku jej odpalania mimo sygnalu z ecu. Moze byc tez tak ze komp nie widzi potrzeby by wlaczyc dodatkowy wtrysk ale przy bledzie nr,.16 to bedzie najprawdopodobniej wtryskiwacz moze podepnij diodke czy woltomierz do kostki tego wtrysku i moze bedzie cos to wskazywac jesli bedzie sie swiecic czy roszy sie wskazowka na woltom., pierw podepnij do tego pierwszego co chodzi normalnie jesli bedzie swiecic/ruszac sie to potem do tego co moze byc lewy po wczesniejszym dodaniu gazu tak do 4 tysi na sekundke w czasie podlaczenia. Mi tak Hania jezdzila gdy mialem zapchany filtr powietrza na amen...

Kwiecien
21-04-08, 21:08
Jeśli wtrysk by nie działał to nie kręciła by się ponad ~3500 obrotów (sprawdzaliśmy na odłączonym 2 wtrysku).

Max Marcin
21-04-08, 22:34
Jeśli wtrysk by nie działał to nie kręciła by się ponad ~3500 obrotów (sprawdzaliśmy na odłączonym 2 wtrysku).
Ale on moze dziala tylko nie tak jak powinien. Jeden kolo z serwisu mowil ze w d15b2 czesto sie zdaza ze wtryski niby dzialaja ale nie podaja tej dawki paliwa i w tedy co trzeba. Wtryski mozna sprawdzic omomierzem ale moze sie tak zdazyc ze wskazania beda dobre a on i tak bedzie dawal ppopalic.
szukaj tu http://www.honda.slask.pl/forum/viewtopic.php?t=8659&highlight=opor+wtryskiwaczy

Kwiecien
22-04-08, 11:38
Górny ma 1.7ohm a dolny 8.6ohm czyli wdg. miernika jest OK.

fazer1985
22-04-08, 18:03
A po jakich modach zaczelo sie tak dziac ??

Kwiecien
22-04-08, 18:45
Żadnych, już taka zamulona była kupiona.

fazer1985
22-04-08, 18:49
A filtr powietrza jak wyglada jest czysty?? wyglada jak by kompletnie nie brala powietrza... oczywiscie jesli to nie wtrysk.. ale komp pokazuje 16 wiec to cos wlasnie tam... pisz jak wyglada filtr o2 ;] ale kata wywalales tak ??

emilopez
22-04-08, 19:36
To jest wlasnie mój civic;] więc tak - jak już go kupiłem to kata nie było, filtr świeżo po wymianie;] możliwe że jest taki muł przez pompe paliwa?? bo zauważyłem że dzisiaj na końcówce paliwa w baku było jeszcze gorzej...

fazer1985
22-04-08, 20:40
Siemka ;] No mozliwosc jest jesli poszlo sporo syfu do przewodow ale zeby takiego mulka zlapala to nie wiem jak to by musialao wygladac... A jak Hanka reaguje na wcisniecie gazu na luzie ? Ale jesli pompka jest czysta znaczy ta siatka w ktorej znajduje sie ssak to raczej za bardzo nie mialo by co i jak przeleciec, a moze jest nieszczelny uklad paliwowy, sprawdz jesli masz czym czy cisnienie paliwa za filtrem paliwa jest takie samo jak przed nim i czy sa ta dobre wartosci cisnienia, ps wrzu c fotke jak wyglada wszystko pod maska zobacz czy jedna i druga gardziel w przepustnicy sie otwiera, mozliwosci jest duuuuzo... Powodzenia ;]

Efyr
23-04-08, 16:33
A filtr paliwa wymieniany?

emilopez
23-04-08, 18:16
Wymieniany...

Kwiecien
23-04-08, 21:54
No i właśnie Honda padła. Nie ma iskry, doszło do tego że zaczęło paliwo wydechem cieknąć.

fazer1985
24-04-08, 13:14
Jadz z tym do kogos bo przez neta to nie da rady tego ogarnac... wybulisz ze 150 zika na diagnoze a reszte sam bedziesz mogl zrobic jak bedziesz wiedzial co i jak. To ze nie ma iskry to mozy byc padniety aku po tych wszystkich probach moze bec ze ceka nie wytrzymala stresu moze byc tego wiecej dlatego najlepszym wyjsciem bedzie udanie sie do kogos albo sam sprawdzisz w koncu te podstawowe rzeczy...

emilopez
24-04-08, 14:14
Wczoraj odwiozłem do jednego mechanika - powiedział ze zobaczy po długim weekendzie;] ale jadę do niego niedługo, przyprowadzę civa do siebie a wieczorem ma przyjechać znajomy mechanik - wymieni mi rozrząd dodatkowo po zrobieniu tego co teraz padło...

Kwiecien
20-07-08, 19:49
Wracam do tematu. Honda jak nie jeździła dobrze tak nie jeździ do tej pory. Objeżdżam ją seryjnym VW Caddy 1.9 TDI 90KM (~14s do setki). Nikt nie jest w stanie dojść co jest grane :( Wymieniane były wtryskiwacze, czyszczone chyba wszystko co się dało. I nadal lipa :(

Teraz zastanawiam się czy faktycznie nie jest coś nie tak z rozrządem, samochód przy zmianie biegów lub puszczaniu/dodawaniu gazu mocno szarpie, nie to że przerywa ale dosłownie chwieje całym samochodem. Trzeba dodać więcej gazu żeby ruszyć płynnie czy ew. zmienić bieg.

NuceK
20-07-08, 21:16
A moze masz cos z pompa paliwa masz!! A nie jezdziles za czesto na rezerwie?? Jesli tak to pompa mogla nabrac syfu ze zbiornika paliwa i jest zapchana!!

faecd
21-07-08, 13:30
A powiedzcie mi jak trzesie autem przy zmianie biegow to rozrzad do zrobienia? hmmmm mi czasami jak wrzuce powiedzmy z 2 na 3 to lekko szarpnie, bujnie cos w tym stylu...kurde to juz rozrzad do robienia bedzie?

Ile naprawa rozrzadu kosztuje, obilo mi sie oo uczy, ze jak rozrzad kaput to narazie prawie po aucie i droga naprawa

Sorry, ze z innej beczki podlaczam sie w temat i nie pomagam w rozwiazaniu problemu KWIETNIA ale tak poczytalem i sie troche przejalem swoja Hanna...
Pozdro