PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działające szyby- jak sprawdzić silnik

D15Z6
20-02-14, 19:53
Witam, zakupiłem Hondę, w której są elektryczne szyby, jednak nie działają, sprawdziłem bezpieczniki itd, chciałbym podłączyć silnik "na krótko". Jak to zrobić?
Są 4 kable- niebieski, czarny i dwa czerwone z paskami kolorowymi. Czarny to masa, niebieski to +. jednak jak tak podłącze to silnik i tak nie działa, czy aby zadziałał muszę dodatkowo sterować przełącznikami albo gdzieś podłączyć te dwa pozostałe kabelki?

Brylant1
20-02-14, 20:36
Z tego co kajarze bezposrednio do silniczka ida dwa przewody, zaleznie jak dasz plus i minus bedzie sie podnosci i pouszczac mechanizm.

HEG8
20-02-14, 20:46
Przekaźnik zobacz, w puszce bezpieczników pod deską, kable i kości które przechodzą przez drzwi pod błotnikiem - może kable ze starości się pokruszyły i nie łączą...

D15Z6
23-02-14, 14:17
okazało się, że nie ma przekaźnika wie ktoś jak można go ominąć, aby sprawdzić czy poza tym wszystko działa i jest ok we wiązce? No i wie ktoś jakie jest oznaczenie przekaźnika szyb i czy jest możliwość zastąpienia go np takim jak od klaksonu? Wiem, że inaczej są piny, ale zawsze mogę podłączyć się innym przekaźnikiem pod piny starego.