Zobacz pełną wersję : Zamiana silnika - z poj. 1,5 na 1,8
PSYCHO BUTCHER
19-04-08, 16:40
Witam serdecznie,
Chciałem się zapytać Panów i Pań jakie formalności należy spełnić po swapie z D15b2 na B18c4? Czy takową zmianę (pojemności) należy zgłosić w wydziale komunikacji lub/i ubezpieczycielowi?
Jak wygląda tego typu proces?
(Może znalazłby się ktoś, kto taki swap wykonał u siebie? )
PS.
Stawka OC przy 1,8 jest zatrważająco wyższa ?
Praktycznie nie musisz tego zgłaszać, chyba ze diagnosta na przeglądzie sie zorientuje. Co do ubezpieczenia to na podstawie dowodu, ale w razie wypadku z OC na 1.5 majac 1.8, ubezpieczyciel moze nie wyplacic odszkodowania. Jesli chcesz to miec formalnie to jedziesz na stacje diagnostyczna i tam robia Ci przeglad i dawaja oswiadcze, potem idziesz z nim do wydz. komunikacji i dostajesz nowy dowód. Stawka OC/AC zalezna jest od towarzystwa.
piotrek-mi
19-04-08, 17:50
Z tego co się orientuję to w ubezpieczalni trzeba to zgłosić żebyś mógł więcej zapłacić :/ za OC, w wydziale komunikacji kiedyś trzeba było to zgłaszać a teraz to nie wiem, ale chyba to się nie zmieniło. Jest jeden skuteczny sposób żebyś to sprawdził, zadzwoń do wydziału komunikacji, powiedz, że wymieniłeś silnik i zapytaj się gdzie masz się teraz udać i z jakimi papierami.
ja bym nie zglaszal wiekszosc tych ludkow na stacjach nie ma pojecia jaki to jest silnik bo nie ma na pokrywie oznaczenia a kit zawsze mozna wcisnac ze to jest 1,5
ja bym nie zglaszal wiekszosc tych ludkow na stacjach nie ma pojecia jaki to jest silnik bo nie ma na pokrywie oznaczenia a kit zawsze mozna wcisnac ze to jest 1,5
spróbuj taki kit wcisnąć ubezpieczycielowi w razie wypadku
tu się zgodzę znajomy miał koleś co stawiał lewe pieczątki z przeglądami do dowodów tak się stał że miał dzwona w warszawie i jakimś trafem policja zaczęła grzebać dostał rok w zawiasach za fałszowanie i nic z ubezpieczenia za brak ważnego przeglądu. Takie rzeczy mają krótkie nogi.
spróbuj taki kit wcisnąć ubezpieczycielowi w razie wypadku
Dokłądnie, ubezpieczyciel w razie wątpliwości weźnie rzeczoznawce, i wtedy już nie będzie wesoło... Jak to móią lepiej dmuchać na zimne...
PSYCHO BUTCHER
20-04-08, 08:18
Dziękuję Panom za opinie, dobrze że ta sprawa została tutaj poruszona :)
Jak to mówią lepiej dmuchać na zimne...
- Myślę , że w ogóle lepiej jest w życiu dmuchać, niż na przykład być dmuchanym :gwizdam:
Czyli twierdzicie, ze jak teraz w dowodzie mam 1.3 + lpg a pod maska B18C4 to to nie przejdzie? :aloha:
Mysle ze nie ma co kombinowac i normalnie pojechac na przeglad moze chociaz raz zetelnie przejza i sprawdza Ci samochod :)
no wiecie jednemu sie uda drugiemu nie nie mowie ze trzeba tak robic tylko ja bym tak robil