PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zapłonem D15B2

Lesio24
18-02-14, 20:21
Witam, mam problem z zapłonem, a teraz konkretniej z odpaleniem auta. Na początki samochód przerywał na niskich obrotach, powyżej 2500 juz ciągnął normalnie. Później doszedł do tego problem z odpaleniem auta. Po pierwszym odpaleniu wszystko działało dobrze, silnik nie przerywał, samochód chodził jak powinien, ale wystarczyło,ze pojechałem do sklepu, odpaliłem samochód drugi raz i przerywał na niskich obrotach, później nie odpalał na ciepłym silniku, musiałem czekać aż ostygnie i wtedy dopiero palił.
-Wymieniony cały aparat zapłonowy
-Nowe świece
-Nowe przewody WN
-Przelutowany przekaźnik pompy paliwa

Teraz to mi nawet samochód odpalić nie chce. Macie jakieś pomysły co to może byc?

Jookoozzz
18-02-14, 20:27
Moze cos z przekaznikiem pomyliles ,kable dobrze powinałes WN?

Lesio24
18-02-14, 20:39
Sprawdzałem dwa komplety kabli, stare i nowe. Kable na pewno podlączone dobrze. A przelutowanie przekaźnika to nie jest wielka filozofia raczej :P Juz raz to robiłem i dziaało. :)

Jookoozzz
18-02-14, 21:07
Moze przekaznik walniety...pompka podaje wache?

Lesio24
18-02-14, 21:28
No właśnie podaje. Nie mam już pojęcia co to może być... Jest taka możliwość, że przestawił się rozrząd o jeden ząbek?

Jookoozzz
18-02-14, 21:53
zawsze jest, warto sprawdzic :)

Lesio24
18-02-14, 22:23
Wymieniałem niedawno uszczelkę pod głowicą i coś najwidoczniej musiałem spie***lic bo silnik sie poci wlaśnie od strony rozrządu. Pasek pewnie uwalił się w oleju no i mógł sie prześlizgnąć. Że ja tego wcześniej nie widziałem... Za słabo docisnąłem? Zła uszczelka? jaki moze byc powód mokrego silnika? Bo z tego co wywnioskowalem to naprawa wykonana przeze mnie chyba tylko pogorszyła stan techniczny samochodu.:confused:

Jookoozzz
19-02-14, 07:11
Simering puszcza i temu leci ci olej od strony rozrzadu...zawory docierałes itd? czy tylko podmiana uszczelki?

Kwapcio23
19-02-14, 12:33
Też myślę, że simering jeśli chodzi o pocenie.
Ja miałem bardzo podobny problem z odpalaniem gdy blacharz nie odpiął klemy z aku przy spawaniu i ledwo wyjechałem z jego garażu. Miałem już nowe kable, świece, przekaźnik przelutowany, ale się grzał i dosłownie gotował, dlatego wymieniony na inny i ostatecznie pomogła dopiero wymiana aparatu zapłonowego. Ten aparat który założyłeś jest pewniakiem?

LechuLK
19-02-14, 13:01
który to simering co przez niego może być olej od strony rozrządu. Ten na wałku rozrządu czy gdzieś za kołem pasowym?
Ten:
http://haparts.pl/media/products/b75f68231db5d0411cc34d36a2389858/images/thumbnail/big_1.png?lm=1372618151
Bo wymieniałem u siebie ten od wałka ale dalej jest olej na dole.

Lesio24
19-02-14, 18:15
No wydaje mi się, że ten może być(22) bo jak wymieniałem uszczelkę to w sumie tylko wymieniłem uszczelkę, nic więcej nie robiłem. Kupiłem go tutaj na forum i podobno jeździł do końca a z tego co patrzyłem go to wygląda na pewno lepiej niż mój stary, więc na 90% jestem go pewien. Nawet nie mam znajomego z Hondą żeby szybko przełożyć i zobaczyć czy to to. Czyli według Was Powinienem zacząć od wymiany simeringa i sprawdzenia rozrządu? A samochód się nie grzeje, także tutaj wszystko w porządku. :)